Ne vem, o kakšnih zavezništvih je govora, v družbi enega člana foruma (ki je "slučajno"administrator) sem bil kakšno uro, z drugim sem se družil približno eno minut(k)o. Edino z Igorjem se vidiva malo pogosteje - kar pomeni, več kot enkrat na leto.
Kljub temu, da sem tukaj moderator, se pisno oglašam redkeje, kot nekateri drugi, aktivnejši člani. V zvezi s tole debato oziroma s problemom točnosti ur, ki me osebno zelo zanima, pa naj povem naslednje: Criptus me je predlagal, naj bom neke vrste arbiter, ker sem po izobrazbi pač diplomirani inženir fizike. Priznam, da o tem vem premalo, da bi lahko bil arbiter. Znanje fizike iz faksa za ta problem ne zadošča, vsaj pri moji meri samokritičnosti ne (je treba kar precej računati in znati problem poenostaviti v toliko, da ga sploh lahko rešimo). Se bom pa potrudil, da bom našel dovolj relevantno literaturo, kolikor je pač obstaja in kolikor je dostopna.
Poiskal sem nekaj manj nekaj bolj strokovne literature na temo fizike mehanskih ur. Našel sem nekaj, čemur bi lahko rekel The Ultimate answer naši debati, The Mechanics of Mechanical Watches and Clocks. Pri Springer.com sem si zrihtal dostop do te knjige v elektronski obliki in bom, kolikor mi bo čas dopuščal, poskušal na tem forumu izstisniti vse, kar se iz knjige da koristnega iztisniti. Za začetek ponujam kazalo, da boste videli, v kake detajle se avtorji spuščajo. Več pa jutri ali pojutrišnjem.
Priloga front_matter.pdf ni najdena