minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Točnost ur

Odg: Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6815

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
iPhone ima mikrofon... a rabiš dodatnega?
Tema je bila zaklenjena.

Odg: Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6816

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
mislim, da rabi bolj občutljiv mikrofon.

Več o tem je tukaj;
iwmagazine.com/2011/07/06/iphone-timing/
Last Edit: od Levjul.
Tema je bila zaklenjena.

Odg: Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6817

• Janez
  • Janez avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 5
criptus napisal(a):

iPhone ima mikrofon... a rabiš dodatnega?

Ja, tistega zunanjega, ki pride v kompletu s slušalkami.

Sem poiskušal brez, pa na ipadu, brez uspeha, malce prešibak je vgrajeni.
Tema je bila zaklenjena.

Odg: Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6818

• sablfish
  • sablfish avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Tik, tak, tik, tak, booom!
  • Thank you received: 50
Janez napisal(a):

coldflower.com/kello/

Jaz imam aplikacijo za iphone, ki s pomočjo mikrofona pomeri frekvenco ure in ugotovi točnost.

Nisem je pa še uporabil, ker moram še dokupiti mikrofon. :)

Točno to sem iskal. Na Macu sicer imam watchdrift, ampak tam gladko zgrešiš kakšno desetinko...
If only I had known, I should have become a watchmaker
A. Einstein
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6845

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Če testiraš uro s stacionarnim merilcem točnosti ti ta ne more dati merodajnega rezultata, (nekoliko bolje je s tistim, ki lahko meri tek mehanizma v vseh petih dogovorjenih položajih) »Enopoložajni« merilec ti torej pokaže odstopanje ali pač točnost le v tem edinem položaju, preračunano na 24h. (malo za šalo; če bi se človek spremenil v kip za ves dan, šele tedaj bi se meritev na merilcu in opažanjem po 24h skladalo).
Pomemben je le podatek, ki ga ugotovimo, enkrat na dan, ob istem času, v razmerju do istega preverjeno točnega časomera, če smo vseskozi uro nosili na podoben način, pod podobnimi pogoji. Kaj vse lahko vpliva na tek mehanskega mehanizma, pa so tukaj že, prenekateri pred menoj, poglobljeno pisali.
Kakor koli, to je tako ali drugače vedno (to sezono, po dolgem času sicer zgolj v prenesenem smislu), zimzelena tema, ki ne bo prav kmalu izčrpana. In kljub temu, da bi kdo lahko prehitro ocenil, da smo se že začeli ponavljati, še vedno obstajajo (kolikor prebiram poste tudi za dalj časa nazaj) kar razpoznavna samosvoja opažanja, mnenja in izkušnje.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6851

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Art napisal(a):

@ Dominik
Ker pa sem točnost spremljal vsakodnevno, sem lahko tudi zaznal fenomen; Popolnoma točen tek ure v času od 8. – 13. Jan. in naslednjič spet od 5. – 11. Feb. Kar sem povezal z luno v mlaju in to opisal v mojem postu. Zavedam se, da je dvakratni podoben rezultat za verodostojnejšo trditev premalo, ..nekaj pa pač je, vsaj nakazana verjetnost tudi tega, do sedaj ne obravnavanega vpliva, .. zato bi bilo zanimivo (komu se da to početi), če bi še kdo prišel do podobnega opažanja. Seveda pa je ob tem nujna nošnja ure vsak dan pod istimi pogoji na isti način in v okvirih nekega stabilnega in enotnega razpoloženja..

Gravitacija nima vpliva (mogoče zanemarljiv) na delovanje klasične ure z nemirko. Ure z nemirko delujejo tudi v vesolju in to na geostacionarni (breztežnostni) krožnici. V vesolju delujejo tudi avtomatske ure, rotor se premika zaradi gibanja in inercije.

www.x-plane.org/home/furo/watches/watches_in_space.html
Last Edit: od Levjul.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6852

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Levjul napisal(a):

Art napisal(a):

@ Dominik
Ker pa sem točnost spremljal vsakodnevno, sem lahko tudi zaznal fenomen; Popolnoma točen tek ure v času od 8. – 13. Jan. in naslednjič spet od 5. – 11. Feb. Kar sem povezal z luno v mlaju in to opisal v mojem postu. Zavedam se, da je dvakratni podoben rezultat za verodostojnejšo trditev premalo, ..nekaj pa pač je, vsaj nakazana verjetnost tudi tega, do sedaj ne obravnavanega vpliva, .. zato bi bilo zanimivo (komu se da to početi), če bi še kdo prišel do podobnega opažanja. Seveda pa je ob tem nujna nošnja ure vsak dan pod istimi pogoji na isti način in v okvirih nekega stabilnega in enotnega razpoloženja..

Gravitacija nima vpliva (mogoče zanemarljiv) na delovanje klasične ure z nemirko. Ure z nemirko delujejo tudi v vesolju in to na geostacionarni (breztežnostni) krožnici. V vesolju delujejo tudi avtomatske ure, rotor se premika zaradi gibanja in inercije.

www.x-plane.org/home/furo/watches/watches_in_space.html

Če ne bi bilo vpliva gravitacije, ne bi bilo smiselno testirati točbnosti teka v različnih položajih, kjer v enem lahko pride do zaostajanja, v drugem pa do prehitevanja..

Na točnost ure vpliva tudi gravitacija, privlačna sila zemlje. Predvsem gravitacija vpliva na nemirko in njeno spiralo. vpliv gravitacije na delovanje ure je odvisen od položaja ure, horizontalen (številčnica zgoraj ali spodaj) ali vertikalen (krona gor, dol, levo in desno). Zaradi gravitacije nemir

Levjul 10.12.2012 16:42
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6856

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Pri uri na nihalo je vpliv gravitacije velik. Ura na nihalo, ki bi točno delovala ob morju, bi v dnevno izgubila 2 minute na vrhu Mont Everesta. Pa tudi pri manjših višinskih razlikah so odstopanja velika, npr. nihalna ura ki bi bila točna v Kopru, bi na Kaninski D postaji zaostajala dnevno približno 30 sekund.
Še hujša odstopanja bi bila na medcelinskih letih, če seveda odmislimo nepraktičnost nihajnih ur za uporabo na letalih.
V vesolju (geostacionarna orbita) pa nihajna ura ne bi delovala, za svoje gibanje nihala potrebuje težnost (gravitacijo).

Zapestne ure pa imajo nemirko, katera ima spiralo, ki poskrbi za gibanje nemirke in delovanje ure. V bistvu je energija spirala pri nemirki zamenjava za težnostno silo pri nihajni uri. Zato ure na nemirko delujejo neodvisno od gravitacije, delujejo enako dobro pri morju ali v hribih in na dolgih letalskih poletih.
Delujejo celo v vesolju in tudi na vesoljski postaji, kjer ni težnostne sile.

Pri različnih položajih ure na isti nadmorski višini je gravitacija konstantna, zmeraj enaka. Na odstopanje teka ure tako seveda ne vpliva gravitacija, ta je zmeraj enaka. V različnih položajih se spreminja položaj osi nemirke v sintetičnem ležaju (rubinu) in tako se spreminja trenje na osi nemirke. Pri večjem trenju nemirka napravi krajše gibanje, ima manjšo amplitudo in zato ura prehiteva.

people.timezone.com/library/comarticles/comarticles0013
people.timezone.com/library/horologium/h...um631675494030170118
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6859

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 22
Levjul napisal(a):

Pri uri na nihalo je vpliv gravitacije velik. Ura na nihalo, ki bi točno delovala ob morju, bi v dnevno izgubila 2 minute na vrhu Mont Everesta. Pa tudi pri manjših višinskih razlikah so odstopanja velika, npr. nihalna ura ki bi bila točna v Kopru, bi na Kaninski D postaji zaostajala dnevno približno 30 sekund.
Še hujša odstopanja bi bila na medcelinskih letih, če seveda odmislimo nepraktičnost nihajnih ur za uporabo na letalih.
V vesolju (geostacionarna orbita) pa nihajna ura ne bi delovala, za svoje gibanje nihala potrebuje težnost (gravitacijo).

Zapestne ure pa imajo nemirko, katera ima spiralo, ki poskrbi za gibanje nemirke in delovanje ure. V bistvu je energija spirala pri nemirki zamenjava za težnostno silo pri nihajni uri. Zato ure na nemirko delujejo neodvisno od gravitacije, delujejo enako dobro pri morju ali v hribih in na dolgih letalskih poletih.
Delujejo celo v vesolju in tudi na vesoljski postaji, kjer ni težnostne sile.

Pri različnih položajih ure na isti nadmorski višini je gravitacija konstantna, zmeraj enaka. Na odstopanje teka ure tako seveda ne vpliva gravitacija, ta je zmeraj enaka. V različnih položajih se spreminja položaj osi nemirke v sintetičnem ležaju (rubinu) in tako se spreminja trenje na osi nemirke. Pri večjem trenju nemirka napravi krajše gibanje, ima manjšo amplitudo in zato ura prehiteva.

Pri uri z nihalom dolžine L je nihajni čas v prvem približku enak kjer je g težnostni pospešek Zemlje. Gravitacija je tista, ki sili nihalo proti ravnovesni legi. g se spreminja z nadmorsko višino oziroma z oddaljenostjo od središča Zemlje. Za potrebe natančnega merjenja časa moramo je prvi približek preslab in moramo upoštevati poleg dolžine nihala še to, kako je masa nihala porazdeljena po njegovi dolžini (vztrajnostni moment za tiste, ki se tega še spomnijo iz šole), nekaj pa vpliva tudi amplituda nihanja.

Pri zapestni uri v enačbi nihanja nastopa spiralna vzmet. Sila, ki vzmet sili proti ravnovesni legi, je sorazmerna z zasukom (amplitudo) od ravnovesne lege, ni pa odvisna od gravitacije.
Attachments:
Last Edit: od maurice.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6860

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Sam nisem nikjer trdil, da gravitacija direktno vpliva na utrip nemirke. (Mogoče bi lahko tisti stavek: ..»kaj je bolj vplivalo na mikro upočasnitev nemirke«..) razumeli tako vendar, mišljen je bil seveda posreden vpliv, zaradi različnega trenja v ležajih glede na lege ure v prostoru. In ker sem uro med opazovanjem v času dveh mesecev nosil na podoben način (podnevi in ponoči) med tem pa sej je dvakrat spremenila težnost zaradi vpliva lune in sem v tem obdobju zaznal spremembo iz običajnega prehitevanja 1,25 sek/dan v točen tek, sem to ponudil spoštovanemu forumi v debato in mnenje. In to je bila srž posta.
Tema je bila zaklenjena.
minutka.si minutka.si minutka.si