minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Točnost ur

Odg:Točnost ur pred 13 let 3 mesecev #6292

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
criptus napisal(a):

Zanimal me je Seiko standard. Najbrž sem ga res spregledal v COSC temi...

res je Seiko bolj zahteven... kje vidiš, da Seiko ure ta standard zadovoljuje? Vse njihove ure ga najbrž ne? Pa predvidevam da objavljeni velja za mehaniko. Kaj pa SD, kinetic,quartz?

Naveden standart velja za avtomatske ure Grand Seiko, dražjo znamko Seiko ur.
Druge avtomatske Seiko ure niso v tem standartu, cenejše Seiko ure so znane po trpežnosti, zanesljivosti, ugodni ceni in ne po veliki natančnosti.
Pri quartz urah COSC standart ni tako pomemben, firme niso pripravljene plačati za COSC standart. Večina quartz ur je znotraj COSC standarta.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 3 mesecev #6293

• alestt
  • alestt avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 1
Za Breitling recimo velja da so vsi mehanizmi, tudi quartz testirani po COSC.

LP
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 3 mesecev #6294

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
COSC certifikat je okoli 150 euro, zato firme ur nižjega cenovnega ranga ne pošiljajo na testiranje.
Pri Quartz urah pa ni vprašaj preciznosti, skoraj vse so zelo precizne.

V primeru da ljubitelj quartz ure želi še večjo preciznost, so tu še radijsko kontrolirane ure.
V Evropi je radijski oddajnik v kraju Mainflingen pri Frankfurtu, domet ima 2000km, ura se sihronizira z atomsko uro iz PTB Braunschweiga.
Preciznost, 10 na -9 sek/dan, bo zadovoljila vsakega ljubitelja preciznosti.

en.wikipedia.org/wiki/Atomic_clock

Ljubitelj preciznosti pa imajo sedaj možnost nabave GPS ali satelitsko kontroliranih ur. Taka je Seiko Astron GPS Solar.

www.ablogtowatch.com/seiko-astron-gps-solar-watch-hands-on/
Attachments:
Last Edit: od Levjul.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6535

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
(Za ..break)
Vidimo (v temi točnost ur), da naše mehanske urce praviloma zaostajajo v položaju »krona zgoraj«. Kar je ob običajni nošnji na zapestju bolj redek slučaj. Tisti, ki nam ura v povprečju prehiteva, jo bomo prestavili na desno roko in se s pridom za kaki dve uri na dan (da nam ne bo treba k urarju na tjunanje) postavili v pozo Rodinovega misleca in na ta način lepo parirali dnevni prehitek, ob enem pa morda še kaj tehtnega premislili.
Tako sem pred dnevom storil tudi sam in kmalu ugotovil, da sem nekoliko prehitro užaljeno reagiral na Igorjev post o (naših) kapricah.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6541

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Pri tjunanju moje Heurce sem opazoval urarja pri njegovem delu. Strojček mu je prikazoval precej različna odstopanja glede na položaj ure. Kljub temu mu je uspelo najt pravi balans nastavitev, ker točno ve kateri položaji ure, ki je na roki so najbolj pogosti. In strinjam se, da je krona gor prav gotovo med manj pogostmi :ok:
Last Edit: od criptus.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6545

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Mislim, da je tek mehanizma odvisen tudi od podskupine tipičnosti položajev in kretenj, da ne rečem celo značaja, nekega posameznika. S tem v zvezi sem pred časom, tudi na to temo, napisal, da urar še najtočneje lahko nastavi tek, če mu lastnik po nekaj tedenskem skrbnem opazovanju predstavi povprečno dnevno odstopanje v + ali -, saj to je merodajno in ne neko intuitivno predvidevanje mojstra, v katerih položajih in kretnjah se ura pri lastniku največkrat nahaja. Saj gre v vsakem posamičnem primeru za svojstven način nošenja ali morda celo odlaganja na nočno omarico..
Tisti, ki se med seboj poznate, (Criptus, spomnim se, da si pred dnevi omenil neko sposojeno urco za dan ali dva), živite bliže in si zaupate, lahko izvedete poskus in si izmenjate zapestne ure. Zanimivo bi bilo izvedeti, kakšno bi bilo po tem opažanje glede prehitevanja ali zaostajanja.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6547

• criptus
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
Strinjam se, da način nošenja vpliva na dinamiko teka mehanizma. Tako karakter človeka kot delo (pisarna vs sestanki vs veliko ročnega dela...), navade nošenja (doma imajo nekateri uro jaz jo dam dol) ipd. Vseeno pa verjamem, da nek vzorec povprečnih položajev je in tega urarji najverjetneje upoštevajo.

Govorimo pa tukaj seveda o detajlih ...
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6550

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Jaz uro imam non stop.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6551

• bojan
  • bojan avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 3
Jaz jo imam na roki podnevi in ponoci, nikoli je ne snamem! Pozdrav vsem forumasem iz Juzne Afrike.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 2 mesecev #6552

• criptus
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
bojan napisal(a):

Jaz jo imam na roki podnevi in ponoci, nikoli je ne snamem! Pozdrav vsem forumasem iz Juzne Afrike.

Hvala enako!
Tema je bila zaklenjena.
minutka.si minutka.si minutka.si