minutka.si

Nakup ure preko interneta

canonical_online_ubuntu_store.jpg

Kupiti uro preko interneta ali v prodajalni? Izkoristiti internet za hiter in cenejši nakup ali si vzeti čas, obiskati nekaj prodajaln z urami in plačati nekaj več?

Glavna skrb pri nakupu preko interneta sta avtentičnost prodajalca in garancija. Pooblaščen prodajalec vam zagotavlja originalen izdelek, servis in garancijo.

Pred nakupom je torej dobro preveriti prodajalca. To lahko storimo tako, da obiščemo uradno stran proizvajalca in preverimo seznam pooblaščenih zastopnikov. Lahko pa izkoristimo moč interneta in poizvemo o prodajalcu po tematskih forumih, kot sta npr. naš in najbrž najbolj znan v svetovnem merilu watchuseek. Amazon.com denimo, velja za zelo zaupanja vredno spletno mesto. Pri spletnem nakupu izved držav EU moramo računati še na carino, sicer pa nam nekaj evrov lahko vzameta tudi poštnina in zavarovanja pošiljke.

Paziti moramo tudi pri izvedbi plačila. Spletno mesto mora zagotavljati varno povezavo (https), saj v nasprotnem primeru nepoklicane osebe lahko prestrežejo podatke, ki jih pošiljamo (številke kartic, osebni podatki). Za nakupe preko interneta je najbolj priporočljivo in varno izbrati plačilo po povzetju ali plačilo s pomočjo PayPal, ki ne razkrije številke kreditne kartice ali računa.

Preberimo pogoje poslovanja, predvsem drobni tisk. Zavedati se moramo, da zakoni, ki veljajo pri nas, mogoče ne veljajo drugje. Preverimo, ali nam prodajalec zagotavlja možnost za brezpogojno vračilo izdelka v določenem roku! Preverimo priporočeno ceno (cena na internetu naj ne bi preveč odstopala od priporočene cene). Smešno nizke cene so ponavadi znak za alarm in bi nas morale odvrniti od nakupa.

Naj nas torej ne zavedeta neučakanost in prenizka cena. Za nakup prestižne ure si je vredno vzeti čas. Prestižna ura je ne le draga, je tudi dovršen izdelek, v katerega je vloženo ogromno dela, znanja in truda. Nakup z nekaj kliki vse to najbrž precej razvrednoti.

Preberite nekaj nasvetov o varnem spletnem nakupovanju:

inet5rules.jpg

Slika: facebook.com/varninainternetu

minutka.si minutka.si minutka.si