minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Točnost ur

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7028

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416

Sam sem, v knjigi Franca Rakuše; Tehnologija urarstva, L, 1999,

Ima to knjigo kdo v e-obliki?
Last Edit: od criptus.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7030

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
criptus napisal(a):

Sam sem, v knjigi Franca Rakuše; Tehnologija urarstva, L, 1999,

Ima to knjigo kdo v e-obliki?

Sam je v e-obliki nisem zasledil, razen nekih izpitnih vprašanj za mojstrski izpit, s to publikacijo v zvezi.
Popoldan po obveznostih si jo imam namen še enkrat izposoditi in preveriti, če morda nisem česa pravilno razbral.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7031

• oven
  • oven avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
A lahko jaz nekaj po domace razlozim....ko je ura v vodoravnem polozaju, je os nemirke pokoncno,nemirka pa v vodoravnem polozaju. Ko pa je ura v pokoncnem polozaju, pa je nemirka v pokoncnem polozaju, os nemirke pa v vodoravnem. V tem polozaju teza nemirke pritiska preko osi na lezaje vpetja osi. Zame je to gravitacija in pika.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7032

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Kaj potem pogončna os lebdi pri 0g ?
Gravitacija se ne ozira na položaje, učinek je na vsak položaj enak.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7040

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Ura v vodoravnem položaju večinoma prehiteva, v navpičnem pa zaostaja. Razlika nastane zaradi povečanja trenja v navpičnem položaju, kar povzroči izgubo v velikosti nihaja nemirke in tako zaostajanje teka ure. /F. Rakuša, Tehnologija urarstva, str. 129 zgoraj/

V navpičnem položaju ure se vrtita tečaja nemirke s svojim polmerom v ležajih pod pritiskom celotne teže nemirke. V vodoravnem leži teža nemirke na zaobljenem delu tečaja, ki se vrti v kamnu in povzroča mnogo manjše trenje. /Prav tam, str. 102 na sredini/
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7045

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Art
Prišel si s tezo, da na zapestno uro deluje privlačna sila Lune in da vpliva na tvojo uro za 1,25 sek/dan.
Mislim, da sem pravilno pojasnil, da super natančne nihalne ure zaznajo vpliv gravitacije Lune. Odstopanje je 8 milisekund dnevno. Nobeno mehanska zapestna ura ni niti približno tako natančna.

Potem si različno tolmačil, kaj vpliva pri različnih položajih na točnost nemirke in sicer:

Na točnost vpliva: »Predvsem gravitacija vpliva na nemirko in njeno spiralo

Potem si to negiral: "Sam nisem nikjer trdil, da gravitacija direktno vpliva na utrip nemirke.«

In končno: "Razlika nastane zaradi povečanja trenja v navpičnem položaju."

Art, včasih je dobro, da prebereš svoje in tudi druge poste. In se seveda tako spomniš, kaj si sploh trdil v prejšnjih postih in tudi kaj so o tem trdili drugi.
lp
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7048

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Govoril si dosti, ampak jaz te popolnoma nič ne razumem...
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7059

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 22
Mislim, da nihče ne dvomi, da ure v različnih položajih različno tečejo, četudi je razlika le nekaj sekund na dan. Konec koncev na merjenju zaostajanja/prehitevanja v različnih položajih temelji "tuning" ure - to, čemur v angleščini rečemo "adjusting". To je postopek, kjer tek ure nastavimo tako, da poskusimo čimbolj natančno zadeti povprečni položaj ure med nošenjem. "Regulating" pa je zgolj spreminjanje "osnovnega" teka ure, kjer različnih položajev ure ne upoštevamo.

Torej so "unadjusted" ure, kjer nastavijo tek v enem položaju, najbrž na vodoravni podlagi. Za ure, ki so nastavljene (adjusted), pa ponavadi piše, koliko položajev upoštevajo (adjusted 3 ali 5 positions). Pri nekaterih pa upoštevajo tudi temperaturo (adjusted for temperature).
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7060

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Levjul napisal(a):

Art
Prišel si s tezo, da na zapestno uro deluje privlačna sila Lune in da vpliva na tvojo uro za 1,25 sek/dan.
Mislim, da sem pravilno pojasnil, da super natančne nihalne ure zaznajo vpliv gravitacije Lune. Odstopanje je 8 milisekund dnevno. Nobeno mehanska zapestna ura ni niti približno tako natančna.

Potem si različno tolmačil, kaj vpliva pri različnih položajih na točnost nemirke in sicer:

Na točnost vpliva: »Predvsem gravitacija vpliva na nemirko in njeno spiralo

Potem si to negiral: "Sam nisem nikjer trdil, da gravitacija direktno vpliva na utrip nemirke.«

In končno: "Razlika nastane zaradi povečanja trenja v navpičnem položaju."

Art, včasih je dobro, da prebereš svoje in tudi druge poste. In se seveda tako spomniš, kaj si sploh trdil v prejšnjih postih in tudi kaj so o tem trdili drugi.
lp

Najprej odgovori po alineah, kot mi jih pripisuješ:

- »Predvsem gravitacija vpliva na njeno spiralo«

(To je vendar del tvojega teksta v postu #6861, ki sem ga citiral v mojem prispevku. Citiral sem ga pa zato, ker sedaj trdiš nasprotno)

- »Sam nisem nikjer trdil, da gravitacija direktno vpliva na utrip nemirke«

(Korektno bi bilo, da bi navedel še tekst v nadaljevanju in sicer: , »mišljen je bil seveda posreden vpliv, zaradi različnega trenja v ležajih glede na lege ure v prostoru«.

- »Razlika nastane zaradi povečanja trenja v navpičnem položaju«

(To je vendar citat iz knjige F. Rakuša v postu #7040, ki sem ga navedel v podporo tistemu o čemer sem pisal sam.

In za zaključek;
Moj stavek v zvezi z vplivom lunine težnosti pa je bil sledeč:
»Kaj je bolj vplivalo na spremembo teka (mikro upočasnitev nemirke), součinkovanje težnosti Zemlja-Luna, ali posledično neka spremenjena oblika magnetnega polja?

(Na koncu stavka je vprašaj, tako da mi ne moreš pripisovati, da sem »prišel s tezo«!? Opažanje sem želel deliti s forumaši in ga zato ponudil v debato, ki pa se je s tvoje strani izrodila v kontradikcije, izmikanje in speljevanje teme na druga področja; obravnavo obnašanja klasičnega nihala, delovanje nemirke v breztežnem stanju i. pd.)
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7066

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21
A mi lahko kateri od vas odgovori zakaj so si izmislili Tourbillon? Kolikor je meni znano, da bi povečali točnost ur z namenom zmanjšati vpliv gravitacije Zemlje. Se motim? Če boste prebrali nekaj postov nazaj, sem postavil"neumno"vprašanje kako vpliva gravitacija Marsa na zemljana. Eden od vas je to izračunal in ugotovil, da zelo malo. Na ročno uro pa še bistveno manj, razen če ni kdo astrolog in verjame, da planeti, lune itd. odrejajo našo usodo.
Tema je bila zaklenjena.
minutka.si minutka.si minutka.si