Levjul napisal(a):Art
Prišel si s tezo, da na zapestno uro deluje privlačna sila Lune in da vpliva na tvojo uro za 1,25 sek/dan.
Mislim, da sem pravilno pojasnil, da super natančne nihalne ure zaznajo vpliv gravitacije Lune. Odstopanje je 8 milisekund dnevno. Nobeno mehanska zapestna ura ni niti približno tako natančna.
Potem si različno tolmačil, kaj vpliva pri različnih položajih na točnost nemirke in sicer:
Na točnost vpliva: »Predvsem gravitacija vpliva na nemirko in njeno spiralo.«
Potem si to negiral: "Sam nisem nikjer trdil, da gravitacija direktno vpliva na utrip nemirke.«
In končno: "Razlika nastane zaradi povečanja trenja v navpičnem položaju."
Art, včasih je dobro, da prebereš svoje in tudi druge poste. In se seveda tako spomniš, kaj si sploh trdil v prejšnjih postih in tudi kaj so o tem trdili drugi.
lp
Najprej odgovori po alineah, kot mi jih pripisuješ:
- »Predvsem gravitacija vpliva na njeno spiralo«
(To je vendar del tvojega teksta v postu #6861, ki sem ga citiral v mojem prispevku. Citiral sem ga pa zato, ker sedaj trdiš nasprotno)
- »Sam nisem nikjer trdil, da gravitacija direktno vpliva na utrip nemirke«
(Korektno bi bilo, da bi navedel še tekst v nadaljevanju in sicer: , »mišljen je bil seveda posreden vpliv, zaradi različnega trenja v ležajih glede na lege ure v prostoru«.
- »Razlika nastane zaradi povečanja trenja v navpičnem položaju«
(To je vendar citat iz knjige F. Rakuša v postu #7040, ki sem ga navedel v podporo tistemu o čemer sem pisal sam.
In za zaključek;
Moj stavek v zvezi z vplivom lunine težnosti pa je bil sledeč:
»Kaj je bolj vplivalo na spremembo teka (mikro upočasnitev nemirke), součinkovanje težnosti Zemlja-Luna, ali posledično neka spremenjena oblika magnetnega polja?
(Na koncu stavka je vprašaj, tako da mi ne moreš pripisovati, da sem »prišel s tezo«!? Opažanje sem želel deliti s forumaši in ga zato ponudil v debato, ki pa se je s tvoje strani izrodila v kontradikcije, izmikanje in speljevanje teme na druga področja; obravnavo obnašanja klasičnega nihala, delovanje nemirke v breztežnem stanju i. pd.)