minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Točnost ur

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7108

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Sprašujem te hipotetično, včasih je dobro za razumevanje kakšnega pojava tako razmišljanje.

Vprašanje ni namenjeno samo tebi ampak vsem na forumu.
Last Edit: od Levjul.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7109

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
odgovori na vprelašanje:
Kaj po tvoje vpliva na različen tek ure v različnih položajih?

Dojeli smo že, da po tvoje to ni gravitacija, a kljub obiširnemu besedičenju še sedaj nisi povedal kaj je to!

O hipotetičih primerih pa kdaj drugič. Zaenkrat živimo v realnem svetu, kjer nam mehanske izgube povzročajo precej težav.
Last Edit: od criptus.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7110

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
O tem sem pisal: www.minutka.si/forum/7-splono-o-urah/148...it=10&start=140#7025

Magnetni ležaji že obstajajo, daj v google: magnetic bearing. Obstajajo tudi v realnem svetu.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7111

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Sokolu čestitam za 1000 post, kar je res lepa številka.

Na hipotetično vprašanje noče nobeden odgovoriti, sem misli da bodo ti forumaši nekaj napisali: Tadej7ad, Sokol, Filip, oven…

Vprašanje je:
Predpostavimo, da je nemirka vpeta v magnetne ležaje nekje na Zemlji. Os nemirke se ne dotika ležaja, nemirka lebdi. Spreminjamo položaj ure v vertikalnem položaju.
Kako vpliva to na tek ure?

lp
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7112

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Levjul napisal(a):

Sokolu čestitam za 1000 post, kar je res lepa številka.

Na hipotetično vprašanje noče nobeden odgovoriti, sem misli da bodo ti forumaši nekaj napisali: Tadej7ad, Sokol, Filip, oven…

Vprašanje je:
Predpostavimo, da je nemirka vpeta v magnetne ležaje nekje na Zemlji. Os nemirke se ne dotika ležaja, nemirka lebdi. Spreminjamo položaj ure v vertikalnem položaju.
Kako vpliva to na tek ure?

lp

Če se os nemirke ne dotika ležajev, potem lega ure v prostoru ni pomembna – trenje bo enako, (v kolikor v tem primeru sploh lahko govorimo o zaznavnem trenju) – tek se ne bo spreminjal v odvisnosti od položaja ure.
/Jaz bi dejal../
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7114

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21
Ker mojega prvega predloga (SAPIENTI SAT= dovolj modrovanja oz. bolj pravilno:MODREMU (je ) DOVOLJ!) niste sprejeli, predlagam, da zadnjih nekaj postov prestavimo v rubriko SMEH JE POL ZDRAVJA, ker sem se ob branju le-teh tako narežal, kot že dolgo ne!

Pa še to: ALEA IACTA EST, je Cezar izdavil, ko se je odločil, da bo prestopil Rubikon z vojsko in vkorakal v Rim, kar takrat ni bilo dovoljeno. Seveda, osel kot je bil, je pregovor maznil enemu staremu grku, pri katerem se je učil retorike. Zveni znano? Kraja intelektualne lastnine, že pred več 1000 leti, ki se vleče vse do današnjih dni. Zakaj je Criptus uporabil ta pregovor.. ? Se mi ne sanja! Ali pa je Criptus zaslutil, da bo štala! Čestitam in višam karmo! He he!

Hipotetično vpetje nemirke brez trenja? Dvomim, da se povsem brez trenja da vpeti in potem od nemirke zahtevati, da niha. Pa kolikor mi je znano, nemirak opravlja tudi neko delo in pri tem zadeva v druge dele urnega mehanizma. A tam pa ni nobenega trenja? Sem prepričan, da je, samo na minus ne vem katero potenco. A je to smiselno ? Po moje ni! Če že hočeš tako natančno uro, si pač kupiš dober quartz.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7115

• oven
  • oven avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Levjul, kako nemirka lebdi???? Prvo razlozi ta del vprasanja potem pa ti odgovorim. Nism se slisal, da bi nemirka lebdela! Kakor jaz vem so vsi deli ure med sabo povezani.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7116

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Tako je verjetno mislil Levjul:
en.wikipedia.org/wiki/Maglev
To so kot pravijo: "pametni ljudje pred nami izmislili...tako da ni nič novega za odkrit.
Detajle pri uri pa prepuščam vam...material ima pri tem vsekakor veliko vlogo.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7117

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Filip napisal(a):

Ker mojega prvega predloga (SAPIENTI SAT= dovolj modrovanja oz. bolj pravilno:MODREMU (je ) DOVOLJ!) niste sprejeli, predlagam, da zadnjih nekaj postov prestavimo v rubriko SMEH JE POL ZDRAVJA, ker sem se ob branju le-teh tako narežal, kot že dolgo ne!

Pa še to: ALEA IACTA EST, je Cezar izdavil, ko se je odločil, da bo prestopil Rubikon z vojsko in vkorakal v Rim, kar takrat ni bilo dovoljeno. Seveda, osel kot je bil, je pregovor maznil enemu staremu grku, pri katerem se je učil retorike. Zveni znano? Kraja intelektualne lastnine, že pred več 1000 leti, ki se vleče vse do današnjih dni. Zakaj je Criptus uporabil ta pregovor.. ? Se mi ne sanja! Ali pa je Criptus zaslutil, da bo štala! Čestitam in višam karmo! He he!

Hipotetično vpetje nemirke brez trenja? Dvomim, da se povsem brez trenja da vpeti in potem od nemirke zahtevati, da niha. Pa kolikor mi je znano, nemirak opravlja tudi neko delo in pri tem zadeva v druge dele urnega mehanizma. A tam pa ni nobenega trenja? Sem prepričan, da je, samo na minus ne vem katero potenco. A je to smiselno ? Po moje ni! Če že hočeš tako natančno uro, si pač kupiš dober quartz.

Zadeva je šla tako daleč da točke vrnitve ni, izid pa je negotov. Izjavo ALEA IACTA EST si lahko tolmačiš tudi drugače, a če te zanima moj namen si ga izvedel...
Last Edit: od gorazd.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7118

• gorazd
  • gorazd avatar
  • Nedosegljiv
  • Administrator
  • Administrator
  • Thank you received: 20
Opozoril bi na neprimerno raven izražanja nekaterih. Vsebina, ki ni argumentirana in se spušča na osebno raven je bila počiščena, forumaši pa opozorjeni.

Prosim, da se drugačno mnenje od drugih izrazi argumentirano in spoštljivo.

Morebitne prijave, nesoglasja in pritožbe pa se rešujejo neposredno tule: www.minutka.si/forum/12-pripombe-pohvale-teave.html

Administrator
Last Edit: od gorazd.
Tema je bila zaklenjena.
minutka.si minutka.si minutka.si