minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Točnost ur

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7067

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
A mi lahko kateri od vas odgovori zakaj so si izmislili Tourbillon? Kolikor je meni znano, da bi povečali točnost ur z namenom zmanjšati vpliv gravitacije Zemlje. Se motim?

ne motiš se. BTW, izumil ga je breguet.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7071

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21
sokol napisal(a):

A mi lahko kateri od vas odgovori zakaj so si izmislili Tourbillon? Kolikor je meni znano, da bi povečali točnost ur z namenom zmanjšati vpliv gravitacije Zemlje. Se motim?

he he he! Dragi prijatelj, tudi ti? Ma saj to vse vem. Očitno sem s pisanjem neroden in enim ne potegne, zakaj postavljam taka vprašanja. Bom drugič bolj konkreten, samo se bojim, da me bo kak administrator brisal.
Lep pozdrav!
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7072

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Nekaj na temo tourbillon smo že napisali www.minutka.si/forum/7-splono-o-urah/5911-tourbillon.html#5911

in ja, osnovna ideja je to kar pišeš Filip, ampak tourbillon zelo bistveno ne vpliva na točnost teka. Seveda opravlja svojo funkcijo in nekaj vseeno prispeva, a je bolj ali manj stvar prestiža saj je izredno zahteven za izdelavo. Ni torej sredstvo, ki s svojo astronomsko ceno opraviči svoj namen ;)
Last Edit: od criptus.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7073

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
Filip napisal(a):

sokol napisal(a):

he he he! Dragi prijatelj, tudi ti? Ma saj to vse vem. Očitno sem s pisanjem neroden in enim ne potegne, zakaj postavljam taka vprašanja. Bom drugič bolj konkreten, samo se bojim, da me bo kak administrator brisal.
Lep pozdrav!

bodi bolj konkreten, meni ne potegne. vprašal si zakaj so izumili torbillon, da bi zmanjšali vpliv gravitacije in povečali točnost. ja filip, zato so ga izumili. kaj ima tukaj komu za potegnit.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7074

• criptus
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Filip napisal(a):

sokol napisal(a):

Lep pozdrav!

Vem na kaj ciljaš, zato se tudi sam ne vpletam v debato ker nisem ekspert, tema presega moje znanje. Dokler je argumentirana je zanimiva za branje, ni pa nujno da bomo stvari prišli do dna. V tem ne vidim težave. Cenzura mimogrede, dokler ne pride do žaljenja ali nevmesnih pripomb nikakor ni potrebna.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7084

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Po izobrazbi nisem fizik, o njej sem se učil samo v gimnaziji. Zato je moje znanje o fiziki temu primerno (skromno).

V življenju stvari večkrat posplošujemo, tako je tudi na forumu. Tako delam tudi sam, nekaj zaradi hitrosti in komfortnosti. Problem generalizacije pa je nenatančnost.

Kar ne vem, poizkušam dobiti predvsem na internetu, zato zraven navedem tudi internetno stran, iz katere sem povzemal.
Najlažje na forumu je razno kibiciranje, vsebinsko pojasniti neko stvar je težje.

Sokol in Filip zato vaju prosim, bolj natančno pojasnita kaj sta mislila o tourbillonu. Mislim na izjavo: »povečali točnost ur z namenom zmanjšati vpliv gravitacije Zemlje«.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7086

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
nekako takole..:

tourbillon je bila v osnovi razvita komplikacija (abraham louis breguet) da bi bila ura bolj precizna, danes pase vglavnem koristi kot demonstracija urarja. v standardni mehanski uri nemirka oscilira različnim hitrostim zaradi gravitacijskega vpliva kadar se ura nahaja v različnih pozicijah kar je vzrok nepreciznosti ure.
v tourbillonu se nemirka montira v vrtečo kletko, da bi ta kar se da izničila vpliv različnih pozicij roke oziroma gravitacije. takšne ure zaradi same atraktivnosti izvedbe mehanizma imajo v večini odprtino na številčnici,da je videna sama komplikacija ure.
danes ima tourbillon večjo funkcijo kot "šminka", kot komponenta ki direktno vpliva na preciznost ure. tourbillon je postal kot umetniški izraz dizajnerja/urarja, kjer medsebojno tekmujejo kdo bo naredil bolj atraktiven in zapleten sestav.

zanimivo bi bilo videti, kako bi se odrezala zenithov zero-g in JLC-ov gyro rade (z obzirom na preciznost) v primerjavi s klasičnimi tourbilloni. gyro rotira po osi x,y,z, nakar je zero-g konstantno v istem položaju, neodvisno o položaju ure.

Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7087

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21
Ne vidim nobene potrebe po dodatnem pojasnjevanju. Kar sem napisal, ni zraslo na mojem zeljniku, pač pa povzemam splošno znane trditve o Tourbillonu, gravitaciji itd. Tudi jaz nisem fizik in niti približno ne znam izračunat vpliva gravitacije zemlje na nemirko, kaj šele vpliva drugih planetov, lun .. To je znano in ne vidim nobene potrebe, da se o tem tukaj prepirate in drug drugemu dokazujete kdo več ve o dotični temi in kdo ima prav. Vsi skupaj pa tako prepisujemo iz drugih virov, ker sami o tem praktično nič ne vemo razen morda enega fizika in enega strojnika na tem forumu.
SAPIENTI SAT!
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7090

• criptus
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Filip napisal(a):

Ne vidim nobene potrebe po dodatnem pojasnjevanju. Kar sem napisal, ni zraslo na mojem zeljniku, pač pa povzemam splošno znane trditve o Tourbillonu, gravitaciji itd. Tudi jaz nisem fizik in niti približno ne znam izračunat vpliva gravitacije zemlje na nemirko, kaj šele vpliva drugih planetov, lun .. To je znano in ne vidim nobene potrebe, da se o tem tukaj prepirate in drug drugemu dokazujete kdo več ve o dotični temi in kdo ima prav. Vsi skupaj pa tako prepisujemo iz drugih virov, ker sami o tem praktično nič ne vemo razen morda enega fizika in enega strojnika na tem forumu.
SAPIENTI SAT!

Tu ne gre za modrost. Gre za temo, ki temelji na znanosti, ta pa si očitno ni edina v nekaterih stvareh. Nekatere zadeva zanima druge ne. ALEA IACTA EST
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7093

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
Prosim, da se v imenu vljudnosti in tolerance sprenevedat, in končno recimo bobu bob.

Šel sem gledat celo temo nazaj in prvič je gravitacija omenjena na str. 12:
"Gravitacija nima vpliva (mogoče zanemarljiv) na delovanje klasične ure z nemirko." - Levjul
Ta trditev je demantirana s spodnjo trditvijo. Tej trditvi tisti, ki imamo mehanske ročne ure običajno ne nasprotujemo:
"Če ne bi bilo vpliva gravitacije, ne bi bilo smiselno testirati točnosti teka v različnih položajih, kjer v enem lahko pride do zaostajanja, v drugem pa do prehitevanja.." - Art
In nato pride v debato slamnati mož (straw man) v obilki nihala. Zakaj se nenadoma pogovarjamo o nihalu, ali obstaja ročna ura z nihalom? S pomočjo preusmeritve pozornosti na nihalo se zapiše še nekaj traparij (ne mislim biti vljuden in uvideven):
"Zato ure na nemirko delujejo neodvisno od gravitacije, delujejo enako dobro pri morju ali v hribih in na dolgih letalskih poletih. Delujejo celo v vesolju in tudi na vesoljski postaji, kjer ni težnostne sile." - Levjul
Zapestna ura deluje na potencialno energijo vzmeti - ampak trditev, da v vseh navedenih pogojih deluje enako dobro je napačna. Če drugega na, na vesoljski postaji zaostaja - splošna teorija relativnosti, ali pa prehiteva, ker ni gravitacije in je v ležajih manj trenja. Toliko, da se izognemo "hitrosti in komfortnosti".
Nato sledi poskus pojasnitve morebitnega nesporazuma:
"Sam nisem nikjer trdil, da gravitacija direktno vpliva na utrip nemirke .... mišljen je bil seveda posreden vpliv, zaradi različnega trenja v ležajih glede na lege ure v prostoru." - Art
Spet sledi zamegljevanje z nihalom, nato pa odločilen stavek:
"Vplivajo pa drugi faktorji: položaj ure, gibanje, temperatura..." - Levjul
in odločilno vprašanje:
"Ok, kako in zakaj položaj ure vpliva na točnost te ure?" - kaac
Sledi:
"V različnih položajih se spreminja položaj osi nemirke v sintetičnem ležaju (rubinu) in tako se spreminja trenje na osi nemirke." - Levjul
in trditev:
"Trenje je posledica sile na podlago - v tem primeru je to teža nemirke; teža = masa x gravitacija; torej gravitacija ima vpliv na delovanje ročne ure na vzmetno spiralo." - Tadej7ad
Trditev "trenje je posledica sile na podlago" lahko preverite v vsakem učbeniku za fiziko za OŠ. Nikjer nisem trdil, da so zadeve linearno odvisne itd. Za to trditev ni treba biti dipl. fizik, niti ni treba imeti opravljenega izpita iz predmeta Tribologija na Fakulteti za strojništvo.

"Pri pospešenem gibanju ne drži trditev, da je trenje posledica sile na podlago, to je le pri objektu v mirovanju ali pri enakomernem premočrtnem gibanju." - Levjul

Nato sledi še en slamnat mož, kjer maurice razglablja o aproksimacijskih enačbah, niker pa se ne izjasni o trditvi ali je trenje posledica sile na podlago ali ne.
Nato postavim še zanje jasno vprašanje in se umaknem iz debate:
"Vsi se strinjamo (upam), da na točnost ročne ure vpliva njen položaj. Kateri fizikalni mehanizem vpliva na točnost pri različnih položajih? To je edino vprašanje!"

In potem Criptus predlaga arbitra!? WTF Criptus, če jaz zapišem, da se v binarnih sistemih pojavljata samo 0 in 1, se boš z menoj seveda strinjal. Ko pa zapišem, da pa se pri spreminjajoči frekvenci CPU-ja (evkivalentno pospeševanju) poleg 0 in 1 pojavita še 2 in 3 - kaj boš naredil takrat?
- boš mirno požrl?
- boš trditev oklical za totalen idiotizem? (kar dejansko je)
- boš določil arbitra (najmanj dipl. informatika), ki po po preučitvi delovanja PLC krmilnika arbitražno razsodil kdo ima prav?

"Osebno zagovarjam stališče, da je bolje molčati kot govori/pisati neumnosti." - Criptus
Udari na plan:
"Teža, gravitacija je pri različnih položajih ure enaka, spreminja se trenje." - Levjul
Vsi trdimo, da se spreminja trenje in vsi, razen tebe, trdimo, da na spremembo trenja vpliva gravitacija.

V življenju stvari večkrat posplošujemo, tako je tudi na forumu. Tako delam tudi sam, nekaj zaradi hitrosti in komfortnosti. Problem generalizacije pa je nenatančnost.

Sokol in Filip zato vaju prosim, bolj natančno pojasnita kaj sta mislila o tourbillonu. Mislim na izjavo: »povečali točnost ur z namenom zmanjšati vpliv gravitacije Zemlje«.

A si opazil, da si še vedno edini, ki trdi, da gravitacija na ročno uro nima vpliva?

Tema je bila zaklenjena.
minutka.si minutka.si minutka.si