Bom kar jaz povedal zase, kako to počnem. Seveda ni najboljša metoda, a glede na konsistentnost rezultatov ji kar zaupam.
Moja referenčna "ura" je računalnik, Applov MacBook Pro. Drugače to, kakšen je računalnik, sploh ne bi imelo zveze, ampak za par dolarjev sem kupil program WatchDrift, ki je napisan samo za Mac OS X. Pred vsako meritvijo uro na računalniku sinhroniziram z internetno uro tako, da najprej nastavim napačen čas in potem ročno zaženem sinhronizacijo. Poskrbim, da moje omrežje ni ravno zasedeno (npr. s kakimi torrenti) in da se ura hitro sinhronizira. Seveda je tu možna napaka, ampak od časa do časa preverim tudi teletekst oziroma TV, pa bi si upal reči, da je taka sinhronizacija kar dobra.
V programu vnesem čas, ki ga bo čez nekaj časa kazala moja ura, recimo 23:30:00. Potem kazalec leve roke držim na tipki Enter, v desni roki pa držim lupo in gledam na uro, katere točnost preverjam. Ko ura kaže 23:30:00, pritisnem Enter in program izračuna, kolikšno je odstopanje med obema časoma. Seveda ima ta metoda svojo napako, a ni večja od 0,5 sekunde, sploh, če ima ura centralne sekunde in vidiš vsak premik sekundnega kazalca. Počasi se zverziraš in vselej pritisneš Enter pri istem položaju. Da bi vsaj malo kompenziral to napako, naredim pri vsakem merjenju tri ponovitve in upoštevam samo srednjo meritev, ostali dve pa zbrišem iz programa. WatchDrift je namreč v osnovi čisto običajna baza podatkov oziroma po slovensko lepše rečeno podatkovna zbirka (samo za računalničarje med nami, pod pokrovom WatchDrifta "laufa" brezplačna podatkovna zbirka SQLite.
Za očem prijazno obliko program nariše tudi graf, ki ga lahko izvozim v zapisu pdf. Za boljšo ponazoritev prilagam zaslonsko sliko grafa za mojo najljubšo, Maurice Lacroix Chronographe Automatique.
Rdeča pika označuje dan, ko sem uro ponastavil.
Seveda so možne tudi druge metode z drugo oziroma drugačno referenčno uro, na primer z eno natančno kvarčno ali pa radijsko vodeno uro. Prednost moje metode je v tem, ker mi ni treba primerjati dveh prikazov, ampak je dovolj pogled na merjeno uro in pritisk na tipko.