minutka.si

Človek raketa preletel švicarske alpe

Breitling.Jet.Man.jpgŠvicarju Yvesu Rossyiju je z raketnimi krili na hrbtu v formaciji z dvema reaktivnima letaloma uspel prelet preko Švicarskih Alp.

Jetman (človek raketa) je let začel s skokom iz helikopterja, oblečen v posebna krila opremljena s štirimi raketnimi motorji. Po končanem letu je Rossy s pomočjo padala varno pristal na tleh. Posnetek leta si lahko ogledate v nadaljevanju.

Breitling.Jet.Man.3.jpgKrila, s katerimi je bil opremljen, v premeru merijo 2 metra in skupaj s štirimi raketnimi motorji omogočajo hitrosti do 300 km/h. Smer in višino leta je krmilil izključo s spremembo položajev svojega telesa, pri čemer je izvedel niz nevarnih akrobatskih manevrov. Spremljali sta ga dve reaktivi letali L-39C Albatros, največje civilne akrobatske skupine na svetu, ki jo sponzorira Breitling. Švicar je podobne smrtno nevarne podvige izvajal že prej in je edini človek na svetu do sedaj, ki je letel le s pomočjo raketnih kril pritrjenih na hrbtu.

Yves Rossy je bil v mladosti profesionalni vojaški pilot, kasneje pa je kot kopilot letel na letalih DC-9 in Boeing 747 za švicarsko letalsko družbo Swissair. Ljubezen do letenja ga spremlja še naprej. Danes se ukvarja z akrobatskim letenjem, paraglidingom, skydivingom in hang glidingom.

vir: breitling.com 

Posnetek leta z raketnim nahrbtnikom :

Komentarji   

0 #2 criptus 07:06 21-01-2012
Včeraj je bil o tem podvigu dokumentarec, mislim da na SLO2.
Citat
0 #1 panther 18:20 11-01-2012
Ajde ima ludih posle drugog svetskog rata... :eek:
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si