minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Pohvalite, pokritizirajte ( konstruktivno :-) ) ali sporočite težave s portalom, vsebino ali forumom.

TOPIC: rosa v uri

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7561

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Najprej izhajam iz vprašanja; katere tvarine se nahajajo v notranjosti ohišja neke ročne urce?
- Kovinske (sestavine kalibra samega)
- Polimerne (morebitna držala, distančniki..)
- Zračne (skupaj z vodno paro)
- Mazivne (olje, mast, trda maziva)
- Čistilne (morebitni ostanki nenatančno osušenih površin)
+morebitna baterija

Ker rosenje ure res ni prav pogost pojav (razen redkih možnosti dejansko prevelike zračne vlage ob sestavljanju ali popravljanju), in ker je iz drugih omenjenih substanc izločanje vlage nepredstavljivo, ali tako, spoštovani forum dopušča tudi možnost, da odvečno vlago (po nekem spletu okoliščin) lahko vsebuje mazivo, iz katerega se kasneje ob določenih pogojih v sicer brezhibno zaprtem sistemu, občasno izloči in tako povzroči obravnavan problem rosenja?

Ob tem želim, da moje vprašanje (domnevo) vzamete v maniri »brain storming-a« v kateri naj ne bi bilo prepovedanih, neumnih, smešnih ali nemogočih idej, ampak naj bi te bile vedno le v službi proženja še ostalih – boljših in morda bližjih ustrezni razrešitvi.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7564

• Skiro
  • Skiro avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Sem mnenja , da se je pač rosa=voda nekako znašla v uri, možno pri montaži ure nekje v Aziji v slabih pogojih, kar je malo verjetno. Ali ti pač kastola nekje malo pušča, kaj počneš z uro sam najbolj veš-velikokrat je pa človeški faktor, možno da so v reklamaciji bolj malo naredili, mogoče so uro dali v trgovinski tester, ki kaže samo da in ne, ti malo naložili in dali za 5 eur potrdilo o tesnosti, mogoče je potrebno narediti malce več....ura je v garanciji zato je težko mešati jabolka in hruške.

Tudi meni je ena Casio 200M s privito krono ni tesnila po lastni krivdi in to na morju. Doma sem dal uro na lokalni servis in
za par Eur je tip uredil napako, potem sem jo še dve sezoni zelo namakal v morju.

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7566

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Pa še en skrit vzrok za rosenje bi bil možen;
V knjigi Tehnologija urarstva lahko preberemo, da so maziva v urarstvu ponavadi; mineralna, živalska ali sintetična. Vsako samostojno olje ima svoje prednosti in slabosti. Tako se menda najbolje obnesejo mešanice živalskih olj (zaradi visoke drsnosti in se ne razlivajo) z mineralnimi (ki so obstojnejša) ali s sintetičnimi (se ne gostijo).
Če bi prišlo v določenem spletu okoliščin do napačnega razmerja v mešanici živalskega in sintetičnega olja, bi lahko nastopila zagonetka – zaradi reagiranja kisika z ogljikovodiki v živalskem olju – posledica je sprememba sestave in zasušitev maziva, zaradi izločitve novega produkta: VODE !?

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7568

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Morda bi bilo pametno če bi mladi mož, ki je odprl to temo, že v začetku povedal tudi, da je z uro načrtno delal poizkuse tesnenja na podlagi šok temperaturnih sprememb (kar je tudi sam povedal, ko je uro prinesel na servis).
To sicer ne spremeni dejstva, da mora ura tesniti, pripomore pa k celovitejšemu reševanju problema. Art, Sokol, Sidney70 in ostali???

Moj namig; nosi uro tako, kot se uro nosi, pa boš imel precej manj težav, manj te bo bolela glava, pa še prišparal boš, ko ti ne bo treba letati od urarja do urarja, petkrat na servis in nazaj...

Last Edit: od igor.

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7569

• Sidney70
  • Sidney70 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Respect
  • Thank you received: 21
No kdo je zdej pameten ???? :hammer: :cussing:

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7577

• kolarchek
  • kolarchek avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
seveda sem testiral, nisem imel nic za zgubiti ampak to takrat ko je ze drugic prisla z popravila in se zarosila takoj ko sem zapustil trgovino... vrjetno je ze kdo dau uro na radjator? da bi se odrosila ali namocil v vodo da vidi ce tesni :)

hm..pa se to ne vem ali je sok terapija ce z avta cistis sneg in prides potem v hiso in se na uro sploh ne vidi! in to ni namerno ampak je to zgolj skoraj vsakodnevni ritual letosnje zime..

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7580

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
kolarchek napisal(a):

seveda sem testiral, nisem imel nic za zgubiti ampak to takrat ko je ze drugic prisla z popravila in se zarosila takoj ko sem zapustil trgovino... vrjetno je ze kdo dau uro na radjator? da bi se odrosila ali namocil v vodo da vidi ce tesni :)

hm..pa se to ne vem ali je sok terapija ce z avta cistis sneg in prides potem v hiso in se na uro sploh ne vidi! in to ni namerno ampak je to zgolj skoraj vsakodnevni ritual letosnje zime..

Vse lepo in prav, ampak povej vse podrobnosti, saj je nespoštljivo do forumašev, ki ti po najboljših močeh skušajo pomagati...to je približno tako, kot če bi prišel na urgenco z ekstremnim glavobolom, zdravniki pa bi iskali tumor v tvoji glavi, ker jim nisi povedal, da si se prejšnji večer napil do nezavesti...

Še enkrat, to ne spremeni mojih odgovorov, ki sem jih zapisal v tej temi, se mi pa dozdeva, da gre v tvojem primeru za trenuten kondenz, ki lahko za kratek čas nastane ob nenadnih ekstremnih temperaturnih spremembah. S tem vodotesnost ure nima ne vem kako hude veze.

Pa še nekaj, ura ni igrača; če želiš igračo si kupi "medvedka", če želiš imeti uro, jo nosi kot moški.

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7582

• kolarchek
  • kolarchek avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
ok mas prav, sem pozabil to omeniti..to ne spremeni nicesar! pa se nekaj :) ne vem kaj si mislil z zadnjim stavkom, to je ena ur iz moje "zbirke" sem tud ponosni lastnik edoxa..
žal pa se moram obregniti še v nekaj izjav, ki so kot "mladi mož" in "če želiš igračo si kupi medvedka", ki so popolnoma izven teme... nevmesno me je identificirati kot najstnika ali dvajsetletnika, če me niti ne poznaš... in če bi bile moje ure igrače, bi jih verjetno pospravljal v škatlo igrač mojega tamalga, ne pa v posebej narejeno omarico :)

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7583

• Sidney70
  • Sidney70 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Respect
  • Thank you received: 21
@kolarchek: strinjam se z Igorjem, da je posteno, ce napises vse detajle. To, da si testiral uro mene sploh ne moti ... ker je pac tvoja in delaj z njo kar hoces ... samo res je fer, da se probleme resuje tako, da so odprte vse karte ... ostalo se sama zmenta B)

Odg:rosa v uri pred 13 let 1 teden #7586

• Skiro
  • Skiro avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Sem imel občutek, da je bil prisoten človeški faktor...

Last Edit: od Skiro.
minutka.si minutka.si minutka.si