minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Timegrapher

Timegrapher pred 10 let 10 mesecev #14149

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Sem si prebral članek in v resnici je točno tako, kot tam piše. Če se ura pošteno namagneti, ponavadi prične hitreje teči (in to ponavadi zelo hitreje, v smislu 15min/h ali več), ker se sprimejo posamezni ovoji spirale na nemirki in s tem postane nihajni čas krajši. Če se ura namagneti malo, se spirala sicer ne sprime, v mehanizmu pa je neka magnetna sila, ki deluje na nemirko v določeno smer, efek tega pa je netočen tek, ponavadi odvisen od položaja ure (podobno, kot če bi bilo balančno kolo neuravnovešeno).
Jaz uporabljam zelo majhen kompas (slab centimeter v premeru), ki ga postavim na vrh mostiča nemirke ter gledam, če ''trza'', drugače pa se tako ali tako vidi, ko se deli med razstavljanjem lepijo na pinceto.

Za razmagnetenje uporabljam zelo podobno napravo, kot je narisana v članku in mislim celo, da sem zanjo plačal precej manj kot 50 dolarjev. Vsak tak razmagnetilec je, zaradi svoje enostavne zgradbe, neuničljiv in zelo zanesljiv. Ure z njim ni mogoče uničiti (razen, če na uro po nesreči pade in jo raztrešči :D) in svoje nalogo opravi brezhibno, uro se da popolnoma razmagnetiti. Je pa to neavtomatičen razmagnetilec, kar pomeni, da se je potrebno navaditi na gib, s katerim uro maed delovanjem razmagnetilca počasi odmikaš v stran. Če tega ne narediš, se ura ne razmagneti.

Če koga slučajno zanima, drugače preskočite :), je princip v tem, da je razmagnetilec v bistvu elektromagnet, ki z določeno frekvenco sinusno menja pol magnetnega polja iz + v - in kontra. To magnetno polje se potem prenese na uro. Če bi uro samo v isti legi pustili na razmagnetilcu, bi ob izključitvi stopnja magnetizma ostala na neki naključni točki na omenjeni krnivuji magnetenja, ki ga razmagnetilec povzroča in zelo malo je možnosti, da bi bila točka točno na 0. Zato je potrebo uro počasi odmikati in ker se z razdaljo magnetno polje hitro manjša, se tudi sinusna krivulja magnetenja počasi manjša (ekstremi so vedno manjši), dokler ne dosežemo praktično točne nule. Graf magnetenja v odvisnosti od časa je enak, kot bi ga naredilo nihalo, ki ga odmaknemo v določeno lego, spustimo in ga spremljamo, dokler se ne ustavi.
Zahvale: criptus

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Timegrapher pred 10 let 10 mesecev #14179

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Moja ura, recimo, je imela zelo konstantno +6s dnevno odstopanje.
Potem pa je kar naenkrat to poskočilo na +8s dnevno in je zopet zelo konstantno, A na večjem odstopanju !
Edina razlika medtem, ki se jo spomnim, je bila;
- da je ura 1x prenočila tesno skupaj s GSM telefonom(ki je bil sicer prižgan vendar v Airplane mode_u
- da sem 1x v rokah nekajkrat oddal 5W signal z UKW radiooddajno postajo.
IN, kaj..je to lahko vzrok temu, da je ura sedaj namagnetena ?
(Hčeri sem danes, namreč, iz tega razloga napravil KOMPAS iz plute in šivanke v krožniku vode IN
ugotovil DA JE URA NAMAGNETENA....sicer sedaj ne vem od kdaj, ker ne vem če je bil zgoraj navedeni razlog posledica.)

Se pa čudovito vidi odklon smeri šivanke, ko se ura približa.

P.S. -to smo delali v osnovni šoli..bolje je če se šivanka prebode skozi pluto.

Last Edit: od Tomahawk.

Timegrapher pred 10 let 10 mesecev #14185

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
To, da ura prehiteva za 2 sekundi na dan več kot prej, je lahko tudi posledica drugih dejavnikov. S časoma v uro prihajajo miniaturne smeti in tudi olje izgublja svojo prvotno strukturo (gumira in izginja). Vsi ti dejavniki pa načeloma vedno uro ženejo v prehitevanje. Seveda je lahko tudi vzrok rahlo namagnetenje, vendar jaz močno dvomim, da bi bil za to kriv mobitel ali UKW postaja.
Poleg tega morem reči, da se sicer večinoma ukvarjam s starejšimi (20 let +) urami, ampak praktično ni mehanizma, ki ne bi bil vsaj (po posamičnih delih) malo namagneten. Očitno je pa ura kar namagnetena, glede na to, da je polje zaznal tvoj ''merilni inštrument'' :D.

Smem vprašati za kakšno uro gre? Mehanizem?

Predlagam, da si nabaviš tole:

Kot sem že zgoraj napisal, škode z njim ne moreš narediti, je pa res, da jaz nikoli ne razmagnetim celotne ure, ampak ločim mehanizem. Po drugi strani, pa ima to napravo vsak urar in ti bo postopek naredil za evro ali dva.

Last Edit: od Slamca.

Timegrapher pred 10 let 9 mesecev #14202

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Za štos izmeril gostoto magnetnega Polja na ohišju z Gaussmetrom LakeShore 410:
Rezultat: -0.05 (mT)

kaj pa to sedaj za vraga pomeni, pa ne vem ?
Za štos sem konvertiral v (A/m) in znese: 3.972e+4 (A/m) !

Timegrapher pred 10 let 9 mesecev #14345

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Hm. Zdaj je ura razmagnetena, "merilni instrument" več ne zazna polja, ura pa veselo prehiteva, kot prej.

Timegrapher pred 10 let 9 mesecev #14351

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Hja... potem drži kot sem zgoraj napisal, da verjetno ni to posledica namagnetenja. Če te moti, pelji uro do kakšnega urarja, da jo da na vibrograf. Sem pa jaz mnenja, da 2 dodatni sekundi pri mehaničnih urah ne pomenita nič, na roki že dolgo časa nosim uro, ki je COSC certificirana, pa je nikoli ne nastavljam na sekunde, vendo nastavljam samo minutnik.

Timegrapher pred 10 let 4 mesecev #16342

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Ima kdo kakšne izkušnje s programi za reguliranje točnosti časa?
Na internetu je zanimiv program ClockMaster vendar je samo za iphone. V app store sicer navajajo da program dela tudi na ipadu, kar pa ni točno.
Program bi rabil za stenske ure na nihalo.

Timegrapher pred 10 let 4 mesecev #16349

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Imam izkušnje in to slabe. Pred letom ali dvema sem si za hec naložil neko aplikacijo za Android (imam HTC One telefon), ki naj bi simulirala vibrograf in ni delovalo. Problem je, ker mikrofon ne ujame ničesar. Sam imam profesionalen vibrograf, zato se s tem nisem več ukvarjal, si je pa prijatelj nasnel tudi neko aplikacijo, šel je celo tako daleč, da je preko spleta naročil poseben mikrofon, pa so bili rezultati ponovno enaki, narediti se ni dalo nič. Zato, če aplikacija kaj stane, zadevo odsvetijem, če bi pa samo zaradi tega kupoval iphone, se bi mi pa to zdelo nespametno, saj se preko spleta da dobiti kitajski digitalen vibrograf za slabih 200€ in kakor sem jih jaz videl, delujejo popolnoma OK.

Opozoril bi pa še na eno stvar, ne vem kako je z mobilnomi aplikacijami, klasični vibrografi pa v osnovni verziji niso delani za ure na nihala. Slišal sem, da obstajajo posebni mikrofoni za stenske ure, ga pa še nisem videl, s tem, ki ga imam sam, pa se stenske ure ne da nastaviti.

Timegrapher pred 10 let 4 mesecev #16351

• sablfish
  • sablfish avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Tik, tak, tik, tak, booom!
  • Thank you received: 50
Sam uporabljam aplikacijo Kello in deluje. Res pa je, da jo moram uporabljati v popolni tišini. Stenskih ur ipd. pa ne zazna, saj ni narejena za tako nizke frekvence.

If only I had known, I should have become a watchmaker
A. Einstein

Timegrapher pred 10 let 4 mesecev #16355

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Sem mal pogledal po netu. Izgleda da nekateri programi delujejo ClockMaster, Kello, WildSpectra Mobile...
Je pa zagotovo odvisno od mikrofona.
Rad bi program za Windowse.
Če ima še kdo kakšne izkušnje naj sporoči.

minutka.si minutka.si minutka.si