minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Timegrapher

Timegrapher pred 10 let 11 mesecev #13966

• rok
  • rok avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 1
Glede magnetenja. Vsake toliko sem pri preizkusanju kakega energetskega transformatorja. Ravno naslednji teden grem zopet v Siemensovo fabriko v ZG. Pri dolocenih preizskusih uro pustim v sprejemni pisarni, ker mi je predstavnik instituta rekel, da ni dobro, da jo imam na roki in hodim z njo okoli trafota. Sam je enkrat na enih preizkusih jo pozabil na roki in ura je ratala zelo netocna. Od takrat on na preizkuse nosi kvarcno uro, avtomatika ima pa takrat doma. Tistega hamiltona je takrat dal serviserju in je za majhen denar ga razmagnetil in ura dela zopet bp.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Timegrapher pred 10 let 11 mesecev #13967

• Matrus
  • Matrus avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 147
To je smiselno, meni se je ena ura namagnetila celo ob računalniku... Razmagnetil mi jo je urar zastonj, ampak mi je rekel, da so težave sploh ob močnih elektromotorjih (npr. če sesaš z uro, jo lahko namagnetiš). Kuhanje na indukcijski pa po drugi strani ne predstavlja nobenega tveganja.

Timegrapher pred 10 let 11 mesecev #13971

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Največji problem pri namagnetenju ure je, če se namagneti spirala na nemirki, tedaj se potem po navadi sprimeta dva ali več ovojev skupaj, kar pomeni, da se v bistvu skrajša dolžina celotne spirale in ura zato prične močno prehitevati. Je pa razmagnetenje ekstreno simpl postopek, aparat, ki bo nalogo izvajal popolnoma solidno, pa se da dobiti že za 10 €.

Za ostale dejavnike, ki jih je Tomahawk navedel (temperatura, avtomatsko/ročno navijanje, koliko je ura navita...), po mojem mnenju v praksi ni razlike. Pri malo starejših urah se pozna samo pozicijska napaka, ki pa je večinoma (če je ura servisirana) posledica neenakomerne obtežitve nemirke.

Na splošno mislim, da so nekateri urarski ljubitelji preveč občutljivi na to, koliko jim gre ura dnevno narobe. Še posebej to mislim za vintage ure. Slišal sem že izjave, da gre recimo ura 2,4 s/dan narobe, kar je za moje pojem dokaj nesmisel. To so tako rekoč oldtimerji, pri katerih je neka odstopanja potrebno vzeti v obzir. Če nosim vintage uro, dejansko sekundnika sploh nikoli ne gledam, meni zadostuje, če v enem dnevu ne opazim posebne razlike v poziciji minutnika glede na radijsko vodeno uro.
Zahvale: criptus

Timegrapher pred 10 let 11 mesecev #13972

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Temperatura ima kar velik vpliv na točnost ure. COSC standart je +-0,6s/C. Prav tako tudi navitje ure +-10s npr. pri ETA 2824 ali 2892 pri Top izvedbi.

Timegrapher pred 10 let 11 mesecev #13973

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert

Levjul napisal: Temperatura ima kar velik vpliv na točnost ure. COSC standart je +-0,6s/C. Prav tako tudi navitje ure +-10s npr. pri ETA 2824 ali 2892 pri Top izvedbi.

Se strinjam. Jaz sem rekel, da v praksi ni večjih odstopanj. Uro nosiš na roki, ki je praktično nenehno na isti temperaturi. Isto vela z navitjem, če je avtomatska ura nošena, je nenehno skoraj na isti rezervi navitja, če pa je navijač, pa se navija enkrat dnevno in se odstopanja pri polni/prazni rezervi izklučujeta. Če bi zgornje številke v praksi držale, bi ludje mehanične ure morali nositi poleti in pozimi k urarjem na nastavljanje, saj bi bila odstopanja ogromna :) Poleg tega so številke pri COSC standardu tudi namenoma pretiravane, mislim, da je dovoljeno odstopanje za certifikat kronometerja -4/+6, kar pomeni dovoljeno odstopanje 10s na dan, odstopanja v praksi pri novih urah pa so precej manjša.

Timegrapher pred 10 let 11 mesecev #13979

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
10s je tolerančno območje. Ura sme prehiteti referenčni odmerek za 6s dnevno ali pa za njim zaostati 4s, nikakor pa ne sme zaostajati 4s in potem v enem dnevu nadoknaditi 4s ter še prehiteti za 6s.

Sicer pa, kdo ji brani.

Meni je tole igrajčkanje z odstopanji luštno, drugače pa mi je vsako odstopanje pod 20-30s dnevno sprejemljivo, ker sem navajen očetovih zelo starih ur, katerim sem še kot otrok "štelal" kompas in se veselil, da je bilo odstopanje manjše.

Če pa že je chronometer, pol nej pa "klinc" teče tam znotraj..
Zahvale: criptus, Slamca

Last Edit: od Tomahawk.

Timegrapher pred 10 let 11 mesecev #13994

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert

Tomahawk napisal: 10s je tolerančno območje. Ura sme prehiteti referenčni odmerek za 6s dnevno ali pa za njim zaostati 4s, nikakor pa ne sme zaostajati 4s in potem v enem dnevu nadoknaditi 4s ter še prehiteti za 6s.

Imaš prav, tole sem si pa ves čas napačno razlagal. Seveda, to ima tudi malo več logike, ker, da bi uradni kronometer šel po 10s na dan, je pa zares veliko :)

Last Edit: od Slamca.

Timegrapher pred 10 let 10 mesecev #14132

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Kakšen pa bi bil enostaven test, če se je ura res namagnetila ?
Verjetno DEMAGNETIZIRANJE ur, tudi pogostejše, nima negativnega vpliva na mehanizem ?

Timegrapher pred 10 let 10 mesecev #14133

• petrussa
  • petrussa avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Če je ura namagnetena, jo lahko čez noč parkiraš na hladilniku.

Ne, malo se hecam.

Razmagnetenje ne škodi mehanizmu, oziroma ni znano da bi bile lahko kakšne izmerljive posledice.

Timegrapher pred 10 let 10 mesecev #14145

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Tu se nahaja neka poenostavljena razlaga glede namagnetenja ur in posledic;
wornandwound.com/2013/07/25/watches-and-magnetization/
in na sliki je tudi enostavna napravica za razmagnetenje;

katerih je na ebay_u veliko, po zelo nizki ceni.

Pa je to zanesljiva zadeva in varna(prijazna) do ur ?

Last Edit: od Tomahawk.
minutka.si minutka.si minutka.si