minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: O servisu ur...

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10257

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Redni servisi se delajo na 5,6 let... 10 je preveč.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10259

• Miha81
  • Miha81 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Kolega vedno pravi, da čas servisa pokaže lastnikovo ljubezen do ure. Sicer pa, če si pripravljen dati 2+k EUR za uro, boš pa ja vsakih 5 let pripravljen stisniti tistih 350 EUR za servis in poliranje ;)
Zahvale: criptus

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10261

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Se strinjam ja. Pa tudi ne.
Očetova skrb za dve uri, ena izmed njih je iz leta 1906 znamke Doxa(žepna) je bila da jo je 2x v 60 letih dal naoljit in še to takrat, ko jo je poškodoval in je bila na popravilu. Ura deluje še brezhibno sedaj !!!
Kar pa se tiče servisov, za 300,400 in 480 EUR za Omego, na priporočljivih 5 let, pa raje vidim, da urar nabavi NOV mehanizem in mi ga vgradi. (razumem, pri Co-Axialu to verjetno ne bo šlo, pri klasičnem ETA 2824-2 pa verjetno JA.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10262

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21
Imam uro 30 let staro in sem jo lani dal servisirat prvič po 30 letih uporabe. Ura je avtomatik, diver in je pred servisom bolje delovala (beri:bila je bolj natančna) kot po servisu poleg tega pa mehanizem v ohišju "šklepeta", če jo potresem, kar se pred servisom ni dogajalo.Uro je servisiral priznani urar, ki ste mi ga svetovali tukaj na forumu. Sem uro nesel nazaj, ker se mi je ustavljala v navijalniku in jo je ponovno nastavil, pregledal...Edino kar je bolje, je izgled, ker je lepo spolirana in ima novo steklo. Kakšen je bil mehanizem pred servisom in po, pa ne vem, ker ga nisem videl. Po taki izkušnji sem pa res v dilemi, kdaj dati uro na servis. Ali jo sploh dati, če dobro deluje? Imam 2 malo dražji uri(slabe 3K€ vsaka), ki ju redko nosim /nikoli v vodi/ in sem prepričan, da ju ne bom dal nikoli odpret. Bodo to morali storiti moji dediči.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10264

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Cene uradnih urarjev so močno pretirane. Saj razumem, da so to uradni servisi in da imajo okvirni cenik iz Švice, samo plače so v Švici 3x višje kot pri nas.
Kaj pa je treba narediti na servisu pri uri npr. po 5 letih? Ura je v kvalitetnem ohišju, hermetično zaprta proti vodi in prahu. Par kapljic olja in nič več, silikonska tesnila držijo več kot 5 let.
Sam imam več žepnih ur starih okoli 70 let. Vse lepo tečejo, kdaj so bile servisirane ne vem. Ohišje so odpirali, v mehanizem je lahko prihajal prah in vlaga. Imam tudi več zapestnih vintage ur, na servisu niso bile tudi 20 let in več in kljub temu tečejo dobro.
Sedaj nosim že 3 mesece Seiko 6309, je iz 1977 leta. V notranjosti pokrova je urar napisal 87, najverjetneje je takrat naredil servis. Po tem datumu ne vem če je bila še servisirana, sklepam, da saj več let zagotovo ni videla servisa. Uro sem zreguliral in mi sedaj zaostaja okoli 3-6s dnevno.
Za Swatch sistem 51trdijo, da bo ura tekla od 10 do 20 let brez vzdrževanja. Ura je hermetično zaprta v plastično ohišje in se ne servisira. Če velja to za poceni Swatch, zakaj ne bi veljalo za dražje ure.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10265

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Pred časom sem na to temo že napisal takole;
Zakaj nikoli v dobro kupca (stranke), ampak vedno le v dobro trgovca in proizvajalca?
Če vam urarska panoga ob nakupu svetuje, da je dobro mehansko uro prinesti na servis po dveh letih, na večji poseg; razstavljanja čiščenja in mazanja pa po petih, je to za njih zagotovljen, zanesljiv vzporeden posel. Torej dobro za njih in manj za stranko. (Sploh pa to mislim sedaj, ko ste nekateri tukaj omenili dokaj visoke cene teh posegov)
Bolj verjetno je torej, da bi bilo, (če uporabim le okrogle številke) za stranko dobro, uro prinesti na čiščenje po štirih, petih letih, na generalni servis pa nekje po sedmih do desetih. To, verjamem, pa bi bilo (morda) res potrebno.
In če bi bili trgovci in proizvajalci vsaj malo za pošteno razdelitev koristi med njimi in svojimi strankami, bi preglede in servise priporočali nekako v teh okvirih.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10266

• placebo
  • placebo avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 5

Filip napisal: Imam uro 30 let staro in sem jo lani dal servisirat prvič po 30 letih uporabe. Ura je avtomatik, diver in je pred servisom bolje delovala (beri:bila je bolj natančna) kot po servisu poleg tega pa mehanizem v ohišju "šklepeta", če jo potresem, kar se pred servisom ni dogajalo.Uro je servisiral priznani urar, ki ste mi ga svetovali tukaj na forumu. Sem uro nesel nazaj, ker se mi je ustavljala v navijalniku in jo je ponovno nastavil, pregledal...Edino kar je bolje, je izgled, ker je lepo spolirana in ima novo steklo. Kakšen je bil mehanizem pred servisom in po, pa ne vem, ker ga nisem videl. Po taki izkušnji sem pa res v dilemi, kdaj dati uro na servis. Ali jo sploh dati, če dobro deluje? Imam 2 malo dražji uri(slabe 3K€ vsaka), ki ju redko nosim /nikoli v vodi/ in sem prepričan, da ju ne bom dal nikoli odpret. Bodo to morali storiti moji dediči.

Prosim za ime servisa (lahko tudi PM če nočeš javno).

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10276

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Mislim, da priporočene cene servisov niso nastavljene na švicarske standarde plač.
Te cene so priporočila, ki nekako dvigujejo nivo dotičnih ura in zagotavljajo neko enotno ceno za servise.

Sicer pa menim, da ni problem ,da ura ne bi tekla po nevem koliko letih neservisiranja.
Servisira ter podmaže se predvsem zato, da se zmanjša obraba premikajočih se delov na minimum.
Teh delov je v uri kar večina.
Bistvo je v tem, da se uri podaljša življenska doba (oz. tek ure v okvirih neke natančnosti)
za leta, ki močno presegajo našo življensko dobo.

Dosti bo filozofiranja... :)

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10284

• perpetum
  • perpetum avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Tko rano rani ,dvije sreče grabi !
  • Thank you received: 73
Apsolutno se slažem sa svime no moramo jednu činjenicu ramotriti .
Poznam jako puno ljudi koji imaju skupe satove ali ih ne održavaju na pametan način .
Naravno to su ljudi koji zapravo imaju jako puno satova zapravo ih i ne nose i kad za 10 godina kaže jao treba mu servis onda se stisnu kao da su progutali da ne velim što .

Npr : vozim Bmw a nemam za gume jer su mi jako skupe .
Srdačno !
Zahvale: Dragec

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10287

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Vsi vemo, da je potrebno ure vzdrževati in to na »pameten način«. Kakšen pa je ta način – točno tako kot predpisujejo uradni servisi?
Če daš v iskalnik npr. »rolex service interval« boš dobi veliko odgovorov. Obstajajo dve skupini lastnikov Rolexov:
- Eni pravijo, da dokler ura deluje dobro, prikazuje konstantno točen čas, ni razloga da bi popravljal (If it ain't broke, don't fix it) Tako nekaterim teče ura tudi 15+ let odlično.
- Drugi, da je potrebno uro servisirat redno oz. na malo daljših intervalih od uradnih terminov za servis.

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si