minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: O servisu ur...

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10300

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416

Levjul napisal: Vsi vemo, da je potrebno ure vzdrževati in to na »pameten način«. Kakšen pa je ta način – točno tako kot predpisujejo uradni servisi?
Če daš v iskalnik npr. »rolex service interval« boš dobi veliko odgovorov. Obstajajo dve skupini lastnikov Rolexov:
- Eni pravijo, da dokler ura deluje dobro, prikazuje konstantno točen čas, ni razloga da bi popravljal (If it ain't broke, don't fix it) Tako nekaterim teče ura tudi 15+ let odlično.
- Drugi, da je potrebno uro servisirat redno oz. na malo daljših intervalih od uradnih terminov za servis.

Če potegnem vzporednico z avtom. Ne kupiš novega in ga voziš brez servisa dokler ne začne se kadit izpod havbe, ampak ga pelješ na menjavo olja in redno menjavaš potrošne dele kot veleva servis. Zakj bi bilo pri uri drugače ne vem...

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10310

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Jaz mislim, da je za uro potrebno tudi malo poskrbeti. Zame ni štos, da se grem z uro kopat v bazen ali pa v morje, samo zaradi tega ker je vodotesna do 300 m. Imel pa bi(upam da tudi bom) takšno in sicer iz razloga, da je večja verjetnost da bo tesnila v primeru potrebe, ker je proizvajalec tesnjenju posvetil nekoliko več pozornosti. Prav tako, tudi ure ne uporabljam pri tenisu ali pa pri štemanju s štemarco. In pri taki uporabi verjamem, da so tesnila boljša, kot pa če jih po 5 letih zamenja še tako iskušen urar. Tudi sem se zgrozil, ko so mi dejali, da bodo uro vsakih 5 let POPOLNOMA razstavili in zamenjali vse dotrajane dele. Tega jim jaz ne zaupam, pa ne da bi imel slabo mnenje o kateremkoli urarju. Razstaviti pa ne rečem, do te mere, da je možno naoljiti tisto kar se res mora. Naj mi pokažejo pri Malalanu iztrošen del kateregakoli pri njih prodanega mehanizma, ki sliši na ime Breitling, Omega.. in tudi nižjega razreda, po treh ali petih letih. Pod iztrošen razumem del, zaradi katerega ura ne bi mogla več teči naslednjih 10 let ali pa bi povzročil v takem obdobju kvar katerega dela, ki je z njim v oprijemu. Naslednja zadeva, poliranje. Po 27 letih nošenja imam kovinski pašček, ki se zapira tako kot prvi dan in njegov izgled je brezhiben, torej ne potrebuje poliranja. Ni vrag, da pri (za mene)prestižni uri razreda 3000 EUR ne bi montirali paščke, ki bi kolikortoliko zdržali drgnjenje ob srajco in reklc, ter prenesli, da se malo pogulijo po gladki mizi.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10311

• criptus
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator

Tomahawk napisal: Naj mi pokažejo pri Malalanu iztrošen del kateregakoli pri njih prodanega mehanizma, ki sliši na ime Breitling, Omega.. in tudi nižjega razreda, po treh ali petih letih. Pod iztrošen razumem del, zaradi katerega ura ne bi mogla več teči naslednjih 10 let ali pa bi povzročil v takem obdobju kvar katerega dela, ki je z njim v oprijemu.

Da ne bomo govorili na pamet in ugibali vsi tisti, ki nismo urarji. Po dogovoru z Robnikom bova, upam da kmalu, pripravila fotoreportažo o točno takšnem servisu o katerem tule teče beseda. Podprto z argumenti, slikami itd. Kot sem rekel. Pri avtu se ne vprašamo zakaj in kdaj je treba menjat diske, olje in drugo potrošno robo. To pač naredimo. Urni mehanizem je izjemno natančen in občutljiv instrument, ki lahko teče neprekinjeno leta in leta. Ker vsebuje gibljive in zelo majhne mehanske dele se ti vsekakor tudi obrabijo in izgubijo prvotne fizikalne lastnosti. Mislim, da tu ni potrebno nobene znanosti, da bi to razumeli. Ampak kot pravim, da ne bomo na pamet, kmalu argumenti oz. fotoreportaža servisa...
Zahvale: Miha81

Last Edit: od criptus.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10313

• Miha81
  • Miha81 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
To bo zanimivo za pogledat. Sicer pa imajo nekateri proizvajalci tudi na spletu video in slikovna gradiva. Primer: Servis
Zahvale: criptus

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10314

• criptus
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator

Miha81 napisal: To bo zanimivo za pogledat. Sicer pa imajo nekateri proizvajalci tudi na spletu video in slikovna gradiva. Primer: Servis

Uauuu Miha tole je pa zahvale in višanju karme vreden link B) TNX

Še direktne povezava servisa semle:

Zahvale: druID

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10315

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Lep in poučen video. Naslov je : COMPLETE MAINTENANCE SERVICE (popoln vzdrževalni servis).
Kronografski mehanizem, ohišje kar nekoliko zdelano. Po ohranjenosti ohišja sklepam, da to ni prvi servis po 5 letih in niti drugi po 10 letih. Kronografski mehanizem je tudi nekoliko bolj zahteven za vzdrževanje.
Poliranje ohišja. Rastavljanje mehanizma, čiščenje, zamenjava nekaterih delov – če je potrebno. ( Assembling of the case and replacement of glass, tube, crown, pushers, helium escape valve, gaskets, if necessary) (Repair or replacement of any faulty movement parts).
Oljenje, preizkus vodotesnosti in natančnosti. In to je to.
Še zmeraj sprašujem: Kaj pa je treba narediti na servisu pri uri npr. po 5 letih? (npr. vodotesna ura 10atm ali več na 3 kazalce). Ura je v kvalitetnem ohišju, hermetično zaprta proti vodi in prahu. Par kapljic olja in nič več, silikonska tesnila držijo več kot 5 let.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10316

• criptus
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Za tesnila jaz ne bi dal rok v ogenj. Oljenje ne poteka tako kot pri kosilnici, uro je treba najprej popolnoma razoljit to pa pomeni razstavit in očistit umazanije s posebnimi čistili. Za omegin mehanizem mislim da rabiš 5 različnih olj (različne viskoznosti). Nekateri od delov so zaradi obrabe potrebni zamenjave, saj sicer nepravilno delovanje zaradi tega negativno vpliva na ostale sklope.

Je pa res, da je cena za rezervne dele zasoljena. Pa tudi delo najbrž ni poceni ampak zadaj je šolanje, znanje potrebne mašine... vse pač stane. Še za menjavo žarnice nam pooblaščeni servis vzame 30€. Da ne omeni, še kaj drugega..

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10317

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Če je tako –pokazno- primerjati servise ur s servisom avta, pa dajmo;
Servis slednjega znese nekje od 500-700€ na določene intervale priporočene od proizvajalca, Če avto stane v povprečju nekje 20.000€ je 600€ za servis 3,33% nakupe cene.
Če urca predstavljena v pripetem videu stane okoli 4000€, bi po tej analogiji servis zanjo lahko stal kvečjemu okoli 130€.!
..Imel sem avto zgornjega srednjega razreda, ki sem ga v skrbi za ohranjanje kar najboljše kondicije redno vozil na servise (po terminskem in ekploatacijskem planu), pa je bil vedno ko sem se odpeljal domov že nekaj narobe in ne tako, kot bi pričakoval od delavnice zvenečega imena na Celovški. Vedno neke banalnosti; enkrat niso delali brisalci, (ki prej so) spet drugič, ko sem pripeljal na ravno cesto, se je izkazalo, da prečke volana niso v prvotni legi!, pa tudi pozabljen pokrovček za olje sem že našel v motornem prostoru.. In to je bil uradni serviser znamke..
Seveda bi dajal urco na redne servise, če bi bil prepričan, da jo bo dobil v delo izgrajen strokovnjak, ki pristopi k delu brez hitenja, torej zbrano in natančno. Ker pa tega ne vem in v prenekaterih primerih, za katere sem slišal temu ni tako, se bom odločil za posege šele v slučaju konkretne težave v delovanju.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10318

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Ker vas več primerja zapestno uro z avtom, bi rad povedal, da je ta primerjava neustrezna. Primerjava vzdrževanje ure ali avta je neustrezna zaradi pomembnosti, varnosti in drugih dejavnikov. Npr. če grem z avtom iz Nove Gorice v Ljubljano je zame zelo pomembna varnost in zanesljivost vozila. Če se avto zaustavi zaradi napake bom imel velike probleme in stroške. V primeru, da se mi pokvari ura na roki ne bo težjih posledic, uro imam na armaturni plošči, na telefonu, skratka na cilj bom prispel normalno.
Kakšen je pametni način za vzdrževanje ure? Uradni servisi in urarji si želijo kvalitetno vzdrževanje ure – to pomeni tako, da lahko dobro zaračunajo svojo storitev.
Samo za primerjavo kakšen je uradni dnevni pregled vozila v SV:

Ali je res potreben dnevno takšen pregled vozila? Ali je potreben takšen servis za ure, ki ga predpisujejo servisi?

Last Edit: od criptus. Reason: Urejanje besedila.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 1 mesec #10357

• placebo
  • placebo avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 5
Kaj pomeni "ekploatacijskem planu"?

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si