chm1 napisal(a):Pozdravljeni!
Zelo so mi všeč vintage ure. Ker se v kratkem mislim podat v lov za takšno uro, me zanima, če se jo dejansko splača kupit, da jo potem tudi nosiš? Z njo ne mislim ravno drv sekat, ampak samo za praznike je pa tudi ne mislim imet na roki. Ali lahko realno pričakujem (ob predpostavki, da je ura dobro vzdrževana), da bo delala še naslednjih 50 let?
Navdušujejo pa me tudi ure z večnim koledarjem. Cenovno so zame nedostopne, žal. Da izkoristim še to priliko, ker vas je, glede na sporočila sodeč, tu veliko pravih poznavalcev in boste zagotovo znali odgovorit. Ali se danes dobi že kakšna ura z večnim koledarjem za spodobno ceno? Mislim takšno, ki je dostopna tudi navadnim smrtnikom. Ali se poleg zvenečih uveljavljenih imen v urarski industriji še kakšna manj znana firma ukvarja s temi mehanizmi?
Hvala za odgovore že vnaprej
Poleg strani chrono24.com, kjer je ogromna izbira tudi vintage ur po dostopnih cenah, priporočam še stran
La mesure du temps
, kjer je izbira sicer precej manjša, a se da najti kakšen model za spodobno ceno. Možakar je iz Belgije in očitno sam popravlja stare ure, ki jih potem prodaja naprej. Od njega sem kupil eno staro Lemanio. Edino svarilo pri njem: dvakrat preveriti velikost ure, ker ni ravno fajn, če kupiš in plačaš nekaj, za kar se potem izkaže, da si si predstavljal kar malce večje. Ponavadi so na njegovih urah neoriginalne krone, ampak to vselej piše.
Drugače pa se splača pogledati po ljubljanskih starinarnicah, pa tudi pri kakem urarju. Recimo Jure Hubscher včasih prodaja ure, ki mu jih prinesejo zastavljalci, pa se da za solidno ceno dobiti kakšen lep kos.
Tudi meni so zelo všeč ure z večnim koledarjem. Na dražbi Dr.Crott so prodajali zelo zanimivo uro
La Lyre
iz delavnice Jaeger LeCoultre. Cena za uro iz 18-karatnega zlata z večnim koledarjem in prikazom luninih men je bila zelo ugodna za to kategorijo ur - izklicna cena 2500 EUR. Ampak nekako se nisem mogel odločiti, ker sem letos tako ali tako porabil preveč denarja za nove pridobitve, po drugi strani pa za naslednje leto sanjam o novem Mauriceu in ga ne smem preveč lomiti. Kaj pa vem, morda sem naredil napako
[
Drugače pa so mi od vintage ur najbolj všeč enostavni modeli s tremi kazalci iz obdobja 1950-1970, izdelovalcev Zenith, Longines, Omega, Jaeger LeCoultre, najbrž sem kakšno še pozabil.
Vse te ure morajo še zmeraj dobro delovati, če so pravilno vzdrževane, če ne, pa jih vsak boljši urar lahko poštima za zmerno ceno. In ja, seveda jih je treba nositi. Ni boljšega filinga od tega, ko imaš na roki 50-60 let staro lepotico. Meni jih sicer ponavadi zapleni moja boljša polovica, ki se je od mene tudi nalezla te ljubezni in ji moške ure iz tistega obdobja prav fino sedejo.