minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: vprašanje

vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5937

• chm1
  • chm1 avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Pozdravljeni!

Zelo so mi všeč vintage ure. Ker se v kratkem mislim podat v lov za takšno uro, me zanima, če se jo dejansko splača kupit, da jo potem tudi nosiš? Z njo ne mislim ravno drv sekat, ampak samo za praznike je pa tudi ne mislim imet na roki. Ali lahko realno pričakujem (ob predpostavki, da je ura dobro vzdrževana), da bo delala še naslednjih 50 let?

Navdušujejo pa me tudi ure z večnim koledarjem. Cenovno so zame nedostopne, žal. Da izkoristim še to priliko, ker vas je, glede na sporočila sodeč, tu veliko pravih poznavalcev in boste zagotovo znali odgovorit. Ali se danes dobi že kakšna ura z večnim koledarjem za spodobno ceno? Mislim takšno, ki je dostopna tudi navadnim smrtnikom. Ali se poleg zvenečih uveljavljenih imen v urarski industriji še kakšna manj znana firma ukvarja s temi mehanizmi?

Hvala za odgovore že vnaprej

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5942

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Tudi sam imam nekaj vintage ur, tako imam tri Omege, Longines in Eterna žepno uro. Ure so iz obdobja 1937 do 1942. Letnico izdelave se da ugotoviti po serijskih številkah na mehanizmu ure. Štiri ure tečejo zelo dobro, razen ene Omege, pri kateri bi bilo potrebno uravnotežiti nemirko. Žepne ure niso tako dobro zaščitene kot zapestne, izpostavljene so vplivom vlage in zaradi preprostega odpiranja raznim amaterskim »urarjem«. Star pregovor pa pravi: »ure odpirata dva, urar in bedak«.
Ure so stare preko 70 let in tečejo zelo dobro, zakaj ne bi merile časa še naprej?
Imam tudi nekaj zapestnih vintage ur, iz obdobja 70 let prejšnjega stoletja, vse tečejo zelo dobro. Ur niti nisem dal servisirati, ker jih imam pač več.
Pri nakupu vintage ur je zelo dobro, da se na internetu pozanimaš o uri, ki jo želiš kupiti. Preveri steklo in ohišje, če je steklo zelo poškodovano je potreba vedeti, da boš pri nekaterih zelo težko dobil novo steklo. Poglej ali ima ura originalno krono ali je zamenjana. Enako velja tudi za kovinski pas, tudi če je usnjen poglej če ima originalno sponko. Poškodbe in vse kar ni originalno zmanjšuje vrednost ure. Obvezno moraš videti tudi notranjost ure, mehanizem, opazuj gibanje nemirke, ali teče gladko, enakomerno ali ne. Če je mehanizem poškodovan oz. so na njem sledovi rje ali so sledovi delovanja vode v notranjosti ohišja, številčnici in kazalcih je to velik minus za vintage uro.
Vintage ure so starejše, vendar jih je lastnik lahko nosil samo določeno obdobje, potem je kupil novo uro. Npr. po l. 1970 so mnogi kupovali quartz ure, ki so jih nosili namesto mehanskih. Tako lahko dobiš vintage uro, ki je bila izdelana pred 40 leti, lastnik pa jo je nosil npr. samo 10 let. Ob pravilnem servisiranju in uporabi bodo uro lahko nosili tudi tvoji potomci.
Vedeti pa je potrebno, ure iz obdobja 1960 in mlajše morajo biti zelo dobro ohranjene. Starejše ure se težje dobi v zelo dobrem stanju, odvisno tudi od znamke in vrednosti ure.
Pri nakupu preko zanesljivega urarja ali urarskih trgovin ki prodajajo vintage ure pa je nakup lažji, ure so praviloma pregledane in običajno prodajalec da tudi garancijo.
Pod temo: KATERO URO NOSITE DANES? str. 39, 40 si poglej dve odlični Omegi Seamaster, ki sta jih lastnika kupila za 500 in 400 eurov. Meni se to zdi odličen nakup in mislim, da jima bodo uri tekle še mnogo let.
Po mojem mnenju imata uri manjšo napako, moji nista.

Mehanske ure z večnim koledarjem pa so drage, če so kakšne azijske cenejše, so tudi slabše kvalitete.

Odg:vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5943

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Levjul napisal(a):

Star pregovor pa pravi: »ure odpirata dva, urar in bedak«.

Tale mi je pa všeč ! :ok:

Odg:vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5945

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
Večni koledar: pred časom je bilo tudi na tem forumu vprašanje glede nekega Timexa z večnim koledarjem in ceno pod 150EUR. Z nekoliko brskanja po netu smo ugotovili, da gre za "čip-šit" mehanizem - denar vžen stran.
Če že mora biti ura nekoliko bolj "obložena", potem je smiselna izbira letni koledar (upam, da sem prav napisal) - po nemško Vollkalender. Prikazuje vse, razen letnice. Ne vem ali zna taka ura upoštevati število dni v mesecu, ampak 5x na leto datuma ni težko prestaviti. Zenith Chronomaster El Primero se da dobiti za desetino cene v primerjavi z večnim koledarjem.
Sam razmišljam v tej smeri in polnim črni fond ;)

Odg:vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5946

• chm1
  • chm1 avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
Fantastično. Opisal si tudi ravno tisti 2 obdobji, med katerima tudi jaz kolebam. Prav tako pa si tudi odpravil vse moje dvome. Za moj okus so iz 40-50 let krasni primerki Patek Philippe in Vacheron ur, klasični ali osnovni modeli oziroma saj sploh ne vem, kako naj se izrazim, so cenovno dostopni, a glede na tvoja opozorila, se bo najverjetneje izkazalo, da ure, ki jih imam ogledane, le niso v tako dobrem stanju kot zgleda na slikah. Tako da se bo moje iskanje nadaljevalo še med malo manj zvenečimi znamkami. Iz 60-80 let pa so mi najbolj všeč Omege, Rolexi in pogojno še Cartier. A spet, uro moram videt še v živo. Na prve resne oglede grem takoj po novem letu na prvo Chromanio, da dejansko dobim občutek. Ker razlika med mojimi izbranimi obdobji je ogromna v dizajnu ur.

Glede večnega koledarja pa se mi je kar zdelo, da dostopnejše ure žal ne bo. Iz interneta poznam z večnim koledarjem le ure od Patek Phillipe, Vacheron, IWC in Zenith, za katere pa ja itak škoda cene gledat. Zenith je dostopnejši, a še zdaleč ne tko zelo. Imajo pa ure z večnim koledarjem starejšega datuma izredno visoke cene. Ali je to posledica tega, da se izdelujejo v majhnem številu (proti drugim), mogoče umetno držijo cene, ali je sam mehanizem tako dragocen..., kaj je pravzaprav glavni krivec tega?

Odg:vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5947

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Treba je ročno prestavit datum, pri perpetual gre avtomatsko do 2100
Temu se reče annual calender.
Tule je lepo opisano:
en.wikipedia.org/wiki/Annual_calendar

Last Edit: od Shadow.

Odg:vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5949

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Cronomania sejem rabljenih ur je nam najbližje 19. maja 2013 v Padovi, v hoteluSheraton.
www.cronomania.it/calendario.htm

Več o tem sejmu na www.minutka.si/forum/6-kaj-in-kje-kupiti...-ur-italija.html#219

Chm1 upam, da se nas bo zbralo več in da bomo šli skupaj v Padovo.

Last Edit: od Levjul.

Odg:vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5951

• chm1
  • chm1 avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
Ljudje hvalijo ta sejem. Jaz sicer osebno nikogar ne poznam, ki bi dejansko kupil uro tam, vsi so si samo ogledovali. Pravijo, da je izbira velika. Tudi poročil o prevarah baje ni (bilo). V prilepljeni temi je lep opis, tako da očitno se res splača it pogledat. Ali lahko pričakujem podobne cene kot so na internetu tudi v starinarni in na sejmu? V kolikor ne, za koliko se cene ponavadi razlikujejo? Gledam le zanesljive prodajalce, ki imajo feedback nad 98 %.

V Padovi je tudi prej, 17. februarja, kar meni osebno bolj ustreza.

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Odg:vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5952

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
chm1 napisal(a):

Ljudje hvalijo ta sejem. Jaz sicer osebno nikogar ne poznam, ki bi dejansko kupil uro tam, vsi so si samo ogledovali. Pravijo, da je izbira velika. Tudi poročil o prevarah baje ni (bilo). V prilepljeni temi je lep opis, tako da očitno se res splača it pogledat. Ali lahko pričakujem podobne cene kot so na internetu tudi v starinarni in na sejmu? V kolikor ne, za koliko se cene ponavadi razlikujejo? Gledam le zanesljive prodajalce, ki imajo feedback nad 98 %.

V Padovi je tudi prej, 17. februarja, kar meni osebno bolj ustreza.

O CRONOMANIJI debatiramo tule: www.minutka.si/forum/6-kaj-in-kje-kupiti...enih-ur-italija.html

Last Edit: od criptus.

Odg:vprašanje pred 13 let 4 mesecev #5958

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 22
chm1 napisal(a):

Pozdravljeni!

Zelo so mi všeč vintage ure. Ker se v kratkem mislim podat v lov za takšno uro, me zanima, če se jo dejansko splača kupit, da jo potem tudi nosiš? Z njo ne mislim ravno drv sekat, ampak samo za praznike je pa tudi ne mislim imet na roki. Ali lahko realno pričakujem (ob predpostavki, da je ura dobro vzdrževana), da bo delala še naslednjih 50 let?

Navdušujejo pa me tudi ure z večnim koledarjem. Cenovno so zame nedostopne, žal. Da izkoristim še to priliko, ker vas je, glede na sporočila sodeč, tu veliko pravih poznavalcev in boste zagotovo znali odgovorit. Ali se danes dobi že kakšna ura z večnim koledarjem za spodobno ceno? Mislim takšno, ki je dostopna tudi navadnim smrtnikom. Ali se poleg zvenečih uveljavljenih imen v urarski industriji še kakšna manj znana firma ukvarja s temi mehanizmi?

Hvala za odgovore že vnaprej

Poleg strani chrono24.com, kjer je ogromna izbira tudi vintage ur po dostopnih cenah, priporočam še stran La mesure du temps , kjer je izbira sicer precej manjša, a se da najti kakšen model za spodobno ceno. Možakar je iz Belgije in očitno sam popravlja stare ure, ki jih potem prodaja naprej. Od njega sem kupil eno staro Lemanio. Edino svarilo pri njem: dvakrat preveriti velikost ure, ker ni ravno fajn, če kupiš in plačaš nekaj, za kar se potem izkaže, da si si predstavljal kar malce večje. Ponavadi so na njegovih urah neoriginalne krone, ampak to vselej piše.

Drugače pa se splača pogledati po ljubljanskih starinarnicah, pa tudi pri kakem urarju. Recimo Jure Hubscher včasih prodaja ure, ki mu jih prinesejo zastavljalci, pa se da za solidno ceno dobiti kakšen lep kos.

Tudi meni so zelo všeč ure z večnim koledarjem. Na dražbi Dr.Crott so prodajali zelo zanimivo uro La Lyre iz delavnice Jaeger LeCoultre. Cena za uro iz 18-karatnega zlata z večnim koledarjem in prikazom luninih men je bila zelo ugodna za to kategorijo ur - izklicna cena 2500 EUR. Ampak nekako se nisem mogel odločiti, ker sem letos tako ali tako porabil preveč denarja za nove pridobitve, po drugi strani pa za naslednje leto sanjam o novem Mauriceu in ga ne smem preveč lomiti. Kaj pa vem, morda sem naredil napako :(

[

Drugače pa so mi od vintage ur najbolj všeč enostavni modeli s tremi kazalci iz obdobja 1950-1970, izdelovalcev Zenith, Longines, Omega, Jaeger LeCoultre, najbrž sem kakšno še pozabil.
Vse te ure morajo še zmeraj dobro delovati, če so pravilno vzdrževane, če ne, pa jih vsak boljši urar lahko poštima za zmerno ceno. In ja, seveda jih je treba nositi. Ni boljšega filinga od tega, ko imaš na roki 50-60 let staro lepotico. Meni jih sicer ponavadi zapleni moja boljša polovica, ki se je od mene tudi nalezla te ljubezni in ji moške ure iz tistega obdobja prav fino sedejo.

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si