minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Urarska industrija se bo..

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5805

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Debata se je razvila iz trditve da Rolex porabi 40 ur za izdelavo keramične lunete. Nekateri ugotavljamo, da to ni res, oz. da je to dobra markentiška poteza.
Na enostaven način sem pokazal, da je potrebno približno 5 delovnih ur za povprečno Rolex uro. Tako ugotavljajo tudi drugi na netu (glej linke iz prejšnih postov).
Upam da si ne razlagaš 5 delovnih ur takole: »uro naredi en mandeljc v petih urah« predvsem ker sem napisal, da je Rolex vrhunska fabrika in imajo tudi vrhunsko organizirano proizvodnjo.

Blazb piše: »Je Rolex zanič ura?« Jaz tega nisem nikoli trdil, ne vem zakaj ti to sprašuješ.

Proizvodnja ur je zelo podobna v različnih tovarnah, samo eni imajo še večjo masovno proizvodnjo, boljše stroje, linije…
Video na Youtubu Panerai - How It's Made (preko linka so težave) je zelo poučen in ga priporočam tistim, katere zanima kako delajo ure:

Samo krajši zapis po videu:
Računalniško vodeni stroji naredijo ohišje, ohišje ročno in strojno polirajo, računalniška voden stroj naredi osnovne ploščo od mehanizma, strojno čiščenje, stroj izreže končno obliko plošče, strojno peskanje, strojno nanašanje prevlek na ploščo, strojno poliranje, robot vstavi kamne, stroj naolji kamne,…

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od Levjul.

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5806

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
blazb napisal(a):

...
Vsi, ki damo več kot 500 € za uro smo vsaj verniki, če ne fanatiki in ne razumem, kako lahko debatiramo ali je Seiko boljši od Rolexa??

:ok:
:rofl: :beer:

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5807

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Jaz osebno nisem sodeloval v takih debatah ali je Seiko boljši od Rolexa.

Polemiziral pa sem ali je Seiko konkurenčen in primerljiv Rolexu.

Last Edit: od Levjul.

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5808

• dani
  • dani avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Da Rolex porabi za izdelavo keramične lunete 40ur, je čisto možno, samo številke je potrebno pravilno razumeti:
Ker proizvodnja ni več na ravni proizvodnje iz recimo 19. stoletja, ko je en človek naredil proizvod od začetka do konca, se pač posamezni del proizvoda dela v velikih serijah, tako izdelava npr. serije 1000 lunet naenkrat traja 40ur. Bistveno je, da je v tem času 40ih ur narejenih 1000 lunet in ne samo 1. Če se malo igramo s številkami, bi lahko rekli, da je 25 lunet narejenih v 1 uri oz. 1 luneta v 2,4 minute. Samo to ne pomeni, da se da luneto dejansko naresti v 2,4 minute, ampak postopek pač še vedno traja 40ur :)

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5809

• blazb
  • blazb avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 17
@Levjul: Da naredi en mandeljc v petih urah Rolexa, sem bil ironičen.

Čas izdelave ene lunete je 40 ur - torej, da ista luneta pride od začetka do konca procesa. V tem času seveda izdelajo n lunet. To velja približno od izuma tekočega traku.

Seiko primerljiv oz. konkurenčen Rolexu? Jaz mislim, da ne. Naj pojasnim kako si zamišljam konkurenčnost:

1. Kupci dveh konkurenčnih produktov, ta dva primerjajo med seboj in se odločajo med nakupom enega in drugega. Ne verjamem, da jih je dosti, ki bi dejali: "Opa, prišel je nov Seikov model. Kako je hud. Takoj, ko uspem prodati svojega Submarinerja, grem v trgovino po tega Seika". Prav tako si ne predstavljam scenarija: "Končno sem našparal in si bom kupil prvo "pravo" uro. Seiko! No ali pa morda pogledam še za kakšnega Rolexa". Še tretji scenarijA:"Dragi za 40 let bi ti kupila uro, ker vem, da si jo že dolgo želiš". B:"Ljubica, kako si prijazna. Prosim kakšnega Seika ali Rolexa".

2. Proizvajalci dveh konkurenčnih produktov spremljajo en drugega tako rekoč na dnevni ravni. Recimo, ko pride na trg novi Kia Ceed, to močno analizirajo pri npr. Fiatu, Fordu, Oplu, medtem, ko se pri Mercedesu, BMWju zaenkrat še ne sekirajo preveč (poudarek na zaenkrat). Dvomim, da možje pri Rolexu rečejo: "Joj, joj, prišel je novi Seiko. Hitro pripravimo analizo, kako bo to vplivalo na naš tržni delež, preverimo model in pospešimo lansiranje našega novega modela, ki bo preprečil množični premik kupcev k temu konkurenčnemu izdelku".

@Levjul pa brez zamere prosim. ;) Množico tvojih prispevkov sem z veseljem prebral in priznam, da je tvoje znanje o urah zelo impresivno. Z veseljem bi se kdaj osebno dobil, da kakšno rečeva in se kaj naučim. Se mi pa zdi, da si pri primerjavi Rolexa in Seika preveč na strani tehnike, kjer lahko priznavam, da je zadeva (pogojno) primerljiva, a zanemarjaš trg, ki pa je močno, močno na strani Rolexa. Moje mnenje je, da tehnika ni jedro urarske industrije temveč zgolj temelj na katerem se gradi.

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5810

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Če primerjamo več držav in njihov BDP ali več podjetij, pri pojmu konkurenčnost ne mislimo, da je ta država ali podjetje boljše.
European manegemen forum definira: Konkurenčnost je dejanska in bodoča sposobnost podjetnikov, da oblikujejo, proizvajajo in tržijo na svetovnem trgu izdelke, katerih ceno in necenovne značilnosti oblikujejo bolj privlačno od konkurentov doma in v tujini.

Mogoče ne veš, ravno Švicarji so v 70 letih, ko je Seiko začel izvažati svoje ure na tradicionalna »švicarska« tržišča očitali Seiku prav prenizke cene, zato si je Evropa pomagala s carino.

Vsekakor pa se veliko kupcev odloči tudi za Grand Seiko (ali katero drugo dražjo Seiko uro), uro ki je konkurenčna in primerljiva Rolex uri, po standardih so še bolj natančne. Seiko ure so predvsem popularne v Aziji in v Ameriki.

Zanimiv članek na je Japan's Watch Revival: The Lexus Effect
au.askmen.com/fashion/trends_500/542_jap...he-lexus-effect.html

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5811

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
dani napisal(a):

Da Rolex porabi za izdelavo keramične lunete 40ur, je čisto možno, samo številke je potrebno pravilno razumeti:
Ker proizvodnja ni več na ravni proizvodnje iz recimo 19. stoletja, ko je en človek naredil proizvod od začetka do konca, se pač posamezni del proizvoda dela v velikih serijah, tako izdelava npr. serije 1000 lunet naenkrat traja 40ur. Bistveno je, da je v tem času 40ih ur narejenih 1000 lunet in ne samo 1. Če se malo igramo s številkami, bi lahko rekli, da je 25 lunet narejenih v 1 uri oz. 1 luneta v 2,4 minute. Samo to ne pomeni, da se da luneto dejansko naresti v 2,4 minute, ampak postopek pač še vedno traja 40ur :)

Lepo povzeto. Upam da sedaj vsi razumemo kaj je Levjul hotel povedat. Z idejo se popolnoma strinjam, odlično argumentirano.

Last Edit: od criptus.

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5822

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
@criptus...to jaz probam dopovedat že 2 dni. to da je seiko primerljiv z rolexom pa sploh ne bom komentiral.

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5827

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Pri Zenithu je enako:
klik
Pod impressive figures.
"Impressive figures" je pač izraz namenjen prodaji in imajo jih vse znamke.

Pomeni pa, kot ste že ugotovili več izdelanih ur v tem impresivnem času.

Last Edit: od Shadow.

Urarska industrija se bo.. pred 9 let 7 mesecev #18572

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Del urarske industrije se osredotoča(tudi) na t.i. CONNECTED ure, od katerih mi je BREITLING B55 celo zelo všeč in bi ga imel, vendar ne vsak dan in za vsakim vogalom polnil baterijo.

Športne ure, kova GARMIN in nekatere celo zelo všečne POLAR:Luštno, za nekatere uporabno/nepogrešljivo..a kaj, ko takšne ure videvaš...potem pa po določenem času -jih ni več..ne deluje več, odpovedalo to in ono ali pa ni več moderno.

Ali pa ure s čudodelnimi reliefi(hribovjem), CASIO - G.SCHOCK itd.

minutka.si minutka.si minutka.si