minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Urarska industrija se bo..

Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5681

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
,po mojem spet lahko znašla v krizi, tako kot v 70-ih, če ne bo iz mehanskih mehanizmov začela izžemati vsaj take točnosti, ki ne bo slabša od -1/+2 sek/dan.
Sam te dni preživljam zoprno izkušnjo, ko mi Omega De Ville,(z zvenečim co-axial zaskočnim mehanizmom in certifikatom chronometer) za 2.700€, ob vsakodnevni nošnji, dan in noč, diskretno na desni roki, prehiteva skoraj 4 sek/dan. Tissot PR 100 brez chronometra za 420€, noč in dan na levi, pa +19˝/mesec! (Obe urci sta torej v tem času testiranja na istih pogojih).
Ob tem nekako ne morem pristati na tolažbo in prepričevanje, češ; -4˝/+6˝/dan je še vedno v dovoljenih tolerancah, in: »Če boš začel gledati na sekunde, ne boš nikoli zadovoljen.« (V življenju morda res ne, ob dragi uri pa bi bil zagotovo).
Kaj če se zgodi, da bo tudi nas zaprisežene »mehanike« začela zapuščati navdušenost in ob njej volja plačevati težko prihranjene evre iz skritih fondov, le zato, ker ima mehanska ura »dušo«, quarz pa menda ne?!
Da ne bi, spoštovani forum, takoj pomislili, da sem kaj hitro pripravljen odreči se zvestobi. Čudoviti svet mini-mehanike me še vedno nadvse fascinira. Če bi morda imel n. pr. Edox Agrand Ocean, Open Heart in bi me kdo opazoval, kako dolgo gledam na uro, (jaz pa bi le zamaknjen motril utrip nemirke), bi gotovo mislil, da sem malo usekan..Še dlje pa bi brez zadrege gledal nanjo, če bi mi mehanika zagotavljala vsaj polovično tako točnost od tiste, ki jo deklarira n. pr. Grand Seiko Spring-drive.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5682

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Nekako se morda celo delno strinjam, a včasih bi rad človek stisnil in prdnil, pa žal ne gre. Najpogosteje je treba kakšno stvar vzeti v zakup.
Če ura npr. prehiteva 30 (trideset) sekund na dan, še vedno dela z 99,965% natančnostjo!!! Mar ni to navkljub vsem stvarem, ki vplivajo na točnost teka ure več kot samo fascinanten rezultat?

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5683

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
če se že bo znašla v krizi, se ne bo zaradi zgoraj navedenih razlogov. vsaj po mojem ne.

Odg: Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5690

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
Če stalno prehiteva 4s/dan, se to da nastaviti na mehanizmu samem. Večja težava je, če prihaja do nihanja točnosti... Obisk urarja bi moral to prehitevanje (če je konstantno) urediti - je pa seveda slab občutek, saj pri takem denarju kupec pričakuje, da se je nekdo 100% potrudil.

Odg: Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5692

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Če je ura nova počakaj približno 6 do 8 mescev, da se malo uteče. V tem času jo ne bi nosil k urarju. Boš videl kako bo potem, če bo še zmeraj konstantno prehitevala, ti jo lahko dober urar umeri. Kljub temu, da te to ne tolaži, +4 konstantno pomeni to, da je mehanizem zelo dober, vrhunski.
Tudi meni je tekla ura prav tako +4, v začetku meseca sem jo nastavil – 1 minuta in vsak dan sem vedel točen čas. Npr. 10. V mesecu je kazala ura -20 sekund.
Mislim, da vsi preveč zahtevamo od avtomatskih ur, če hočeš veliko natančnost moraš nositi quartz uro.

Če bo zapadla urarska industrija v krizo, bo zaradi nenehnega dvigovanja cen. Ker enkrat se bo to ustavilo. Sedaj prodajajo kovinsko sponko za pas po 250 eurov, sponke štancajo in vgrafirajo ime firme, vse strojno.
Za ta denar dobiš 8 gr zlata, sponka pa je kovinska in težka 4 gr.

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5696

• sablfish
  • sablfish avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Tik, tak, tik, tak, booom!
  • Thank you received: 50
Moje skromno mnenje pravi, da je premajhen odstotek ljudi kupoval dobre znamke ur že pred krizo, da bi lahko zdaj kriza vplivala na urarsko industrijo zvenečih znamk. Ti ljudje se tudi danes ne ubadajo preveč z recesijo. Sicer pa dvomim, da je kdo od nas na tem forumu lačen in vseeno kupuje ali nosi uro za par K€.
Drugače je z znamkami, katerih se cene ur sučejo med 100 in 300€...

If only I had known, I should have become a watchmaker
A. Einstein

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5725

• oven
  • oven avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Glede tocnosti...raje pocakaj, da se ura,,umiri" to traja ene 6 mesecev. To, da konstantno prehiteva 4 s, pa se da natjunat, saj je tocnost ure odvisna od nacina nosnje lastnika. Vecji problem bi bil, ce bi odstopanja nihala ;)

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5755

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Mehanika bo po mojem mnenju večno aktualna. Verjetno se bo točnost na račun novih tehnologij povečevala a prav drastično tudi ne saj se pravzaprav dosti več ne more. Da bi zaradi tega šla v zaton pa preprosto ne verjamem. Princip delovanja urinega mehanizma je star 300 let in se bistveno ni spremenil. Včasih se pojavijo kake nove rešitve, ki pa so bolj evolucija kot revolucija. V 70-ih je prišlo do rahlega zatona, zaradi kvarcev, ki pa je bilo prehodno. Morda se kaj podobnega lahko še vedno zgodi a mehanika je za marsikoga edino tisto pravo...

Imam pa tudi sam pomislek glede eksplozije cen. Ta mehurček bo prej ali slej počil, tako kot je tudi gradbeni. To kar se dogaja je že malo perverzno. Včasih človek dobi občutek, da si nekateri brendi z visokimi cenami poskušajo umetno dvigniti ime.

Last Edit: od criptus.

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5756

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
criptus napisal(a):

Včasih človek dobi občutek, da si nekateri brendi s cenami poskušajo dvigniti raven.

To ni samo občutek, to so potrjena dejstva!

Odg:Urarska industrija se bo.. pred 13 let 4 mesecev #5758

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
igor napisal(a):

criptus napisal(a):

Včasih človek dobi občutek, da si nekateri brendi s cenami poskušajo dvigniti raven.

To ni samo občutek, to so potrjena dejstva!

B) saj vem res je ja...

Last Edit: od criptus.
minutka.si minutka.si minutka.si