Živjo vsem,
najprej naj povem, da sem glede "tehnikalij" enakega mnenja kot criptus. Torej mehanika. Čeprav ima velika večina urarskih manufaktur v mehanskih urah modoficirane ETA mehanizme, pa imajo tako rekoč vse kvarčne ure tehnologijo Seiko-vega Astrona iz leta 1969. Tudi švicarske.
Glede na to, da kupuješ uro za diplomo, praktično sploh ne gre več za nakup ure, pač pa za investicijo v spomine! In kaj v tem primeru pomeni 100 ali 200 evrov več za nekaj, kar te osrečuje celo življenje?
Iz naslova tvojega ožjega izbora Tissot-a, bi jaz bi na tvojem mestu pri razprodaji pri Brodnik pogledal npr. za Frederique Constant, model Chopin, ki je bila narejena v limitirani izdaji 1810 kosov ob 200-letnici njegovega rojstva. Ko sem še delal tam smo jo imeli, priporočena maloprodajna cena je bila nekje dobrih 900 eur (če jo imajo še, je sedaj -30%) in je na las podobna izbranemu Tissot-u. V kolikor je nimajo več, pa imaš še vedno na razpolago nekaj ur iz njihove linije Classics. Poglej, morda te uspe katera od njih celo prepričat.
Kar se tiče Maurice Lacroix ur (tudi sam imam eno njihovo in sicer Pontos Chronograph) pa lahko iz prve roke povem, da so ure v primerjavi s FC malo bolj imenitne na otip, kakšen detajl zna biti lepše zaključen, pasovi za ure so kompaktnejši, mehanizmi so lepše okrašeni...a seveda govorim le o detajlih, ki jih mnogi niti ne opazijo. ML je imel na začetku nemalo težav s previsokimi cenami ur, saj so se napačno pozicionirali (kar so kasneje tudi sami priznali) in so hoteli stopiti v korak z najimenitnejšimi urarskimi manufakturami po sistemu češ, če je drago, mora biti pa res špica. Ker cen ur niso hoteli spuščati, da pač ne razvredotijo blagovne znamke, so naredili nekaj novih linij s precej bolj razumnimi in sprejemljivimi cenami. Ena takih linij, ki bi ti jih tudi predlagal za ogled (glede na tvoj izbor) in morebiten nakup je ML Les Classiques.
Ure so emocija, zato odločitev nikakor ne bo lahka, saj nanjo vpliva (pre)več faktorjev. Pa vse dobro pri izboru.
Lep pozdrav,
Igor