minutka.si

Apple Watch

 AppleWatch.11.jpg

Dolgo pričakovana Applova ura je 9. septembra 2014, kot je bilo napovedano, ugledala luč sveta skupaj z novim mobilnim telefonom iPhone 6.

                         

O obliki Apple Watch se je pojavilo veliko ugibanj in je v dobršni meri presenečenje, zmogljivosti pa ne odstopajo preveč od napovedi. Ura bo na voljo v dveh različnih velikostih (38 mm in 42 mm v višino), kar bo ustrezalo tako ženskim kot tudi moškim zapestjem. Izbirati bo možno med pestro paleto materialov, iz katerih bodo izdelana ohišja, kot tudi med različnimi tipi in barvami pasov.

AppleWatch.1.jpg 

Na 2,5 palčnem OLED zaslonu občutljivem na dotik bo možno spremljati telefonske klice, sporočila s socialnih omrežij, vreme, zemljevid, tekstovna sporočila, telesne funkcije in podobno. Nadzirati bo možno glasbo, gledati slike in video posnetke. Ura je povezljiva z Applovimi telefoni serije 5 in 6. Vsebuje cel arzenal različnih senzorjev, med katerimi naj izpostavim tipala za nadzor srčnega utripa. To pride prav pri telesnih dejavnostih, za katere trenutno potrebujemo posebno uro. Štirje senzorji za srčni utrip so vgrajeni v dno ure in jih lahko celo vidimo.

AppleWatch.back.1.jpg

Vsega lepega pa je žal lahko hitro konec ko zmanjka električne energije. In to se je pri visoko zmogljivih telefonih do sedaj pokazalo kot velika pomanjkljivost. Trenutna tehnologija litij-ionskih baterij namreč pri večini pametnih telefonov ob normalni uporabi zadošča za dan, največ dva. Pri pametnih urah seveda ni dosti drugače. Apple točnega podatka o vzdržljivosti baterije, ki je vgrajena v njihovo uro, sicer ni razkril, zato pa se je začasno odkupil s podatkom o magnetnem polnjenju baterije, ki je za uporabnika najbolj priročno in enostavno. Uro tako le položimo k viru napajanja brez potrebe po priključnih žicah in nerodnih konektorjih.

AppleWatch.2.jpg

Kljub vsemu trušču ob pojavu pametnih ur, ki se bo najverjetneje tudi hitro polegel, lahko z veliko gotovostjo zatrdimo, da takšne zapestne naprave ne bodo preveč ogrozile stare, dobre mehanike. Verjetno bodo pošteno zatresle temelje poceni kvarčnih ur, kajti resnici na ljubo, pametne ure so zaradi svojih zmogljivosti vrhunski tehnološki izdelek in poleg tega še zelo uporabne. V kombinaciji z ustreznim pametnim telefonom namreč nudijo praktično vse, kar človek v informacijsko podprti družbi potrebuje, včasih celo več od tega.

AppleWatch.5.jpg

Tradicionalna urarska javnost je Applov izdelek sprejela precej zadržano, morda celo s posmehom. Jean-Claude Biver, bivši šef Hublota, trenutno pa glava znamk, kot so: Zenith, Hublot in TAG Heuer se je slikovito izrazil z besedami: "Apple Watch nima nobenega seksualnega naboja". Obliko ure je za časopis 'Die Welt' ocenil kot popolnoma zgrešeno. "Luksuzen izdelek ima brazčasen videz, kar pa Applova ura ni", je dodal. Apple Watch je po njegovem mnenju preveč feminiziran in oblikovno ne bo zdržal več kot leto ali dve. Delno se strinjam, a Apple najverjetneje bolj kot na obliko stavi na druge, bolj uporabne adute. Teh pa je za 270 €, za kolikor bo osnoven model preko luže na voljo, kar nekaj. Ura se bo na prodajnih policah znašla v začetku leta 2015.

AppleWatch.4.jpg

Vir: apple.com | welt.de

Apple Watch :
 

 

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si