minutka.si

Portretna ura Ita (Rina)

ita.delavnica.org.jpgAlegorična zgodba iz zbirke Angeline clocks wear je 'hommage' slavni slovenski igralki, ki bleščeče označuje začetke filma v Sloveniji.

Ida Kravanja (1907-1979) »Deklica s frnikolami« z umetniškim imenom Ita Rina je edina svetovna filmska zvezda slovenskega rodu. Diva nemega filma je s svojo edinstveno čutno prezenco blestela v praških, pariških in berlinskih filmskih studijih in žal kar dvakrat zavrnila vabilo Hollywooda.

Urino telo Ite je izdelano iz laminirane bukovine, na katero je poveznjena lasna krona izdelana iz 63 medeninastih cevi različnih premerov. Cevi so posamično lakirane s pomakanjem in medsebojno vijačene z najmanj dvojnimi spoji. Telo je oblikovano kot portret umetnice, konstruiran na podlagi fotografije za promocijo kultnega filma Erotikon. Konstrukcija modela glave sledi dinamični kompoziciji fotografije, kar predstavlja posebnost sicer osne urne kompozicije. Ura je v portret vstavljena v obliki ArtDeco ogrlice z 12 Swarovski steklenimi kristali, razvrščenih v ovalno urno skalo. Uro poganja 8 dnevni bim-bam navijalni mehanizem nemškega proizvajalca Hermle.

Ljubljanski arhitekt Matej Zorec alegorične ure Angeline oblikuje in unikatno izdeluje od leta 2004 in jih snuje kot unikatno opremo prostora, kot dragocen hišni nakit. Portretna ura Ita je že 12 Angelina po vrsti. 

Vir: delavnica.org

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si