Hvala za zanimanje
Z urami sem začel že zgodaj, ko sem pri noni (babici) z izvijačem razdrl budilko. Ker je nisem znal sestaviti sem ji rekel, če jo lahko nese k urarju
Enkrat sem svojega Vostoka 2414 nesel k znanemu urarju na našem koncu. Simptomi: pri ročnem navijanju se mi je enkrat odvila. Prosil sem ga tudi, če mi jo lahko nastavi, da bo bolj točna. Po cca 14 dnevih je bil njegov odgovor:
"Tvoja ura ima žlomljen ključ. Ne da še je popraviti, ker ima Kitajški mehanižem. Če gre kdo na Hrvaško, ti lahko na šejmu kupi drugo."

Za njegovo izjavo glede sejma ne bi vedel, lahko pa rečem, da ne prva ne druga pa ne držita. Uri se je (morda zaradi grobega navijanja) enkrat zataknilo zapiralo in se napaka od takrat ni več ponovila. Ključ (osovina s krono) je cel. Mehanizem pa tudi ni Kitajski.
Zaradi takih in podobnih prigod sem počasi sam začel počasi pridobivat informacije. Na začetku tudi na internetu ni bilo kaj dosti gradiva na to temo.
Istega Vostoka sem se lotil sam regulirat brez timegrapherja. Občasno sem zamenjal kakšno baterijo. Parkrat sem očetu popravil Darwila - zamenjal pas, steklo ter ohišje, ženi krono in osovino na kvarčnem Tissotu. Ko sem pred cca 15 leti kupil Timegrapher sem lahko uro tudi sam zreguliral.
Na spletu je v zadnjem času veliko informacij. Za najbolj znane kalibre so tudi video posnetki na youtubu, pa tudi na tematskih forumih (npr. watchrepairtalk). Ob tem seveda ne smem pozabit na uporabnika Slamca, ki vedno rad svetuje, pomaga in odgovarja na vsa moja vprašanja
Za začetek potrebuješ vsaj:
1. potrpljenje
2. miren kotiček (mizo) z dovolj svetlobe
3. lečo 2,5x ali 2,8x povečave
4. pinceto s tankimi konicami
5. komplet urarskih izvijačev
6. uro, ki ti je ni škoda (po možnosti moško delujočo, da boš kasneje vedel, če si jo prav sestavil)
7. če imaš uro s privitim zadnjim pokrovom še odpirač - sicer je za začetek dovolj švicarski žepni nož
8. telefon, da si vsako fazo poslikaš za kasnejše lažje sestavljanje
Glede orodja je tako, da če takoj kupiš kvalitetno, ga imaš za zmeraj. So pa za začetek dovolj tudi kitajski izvijači za par eur iz ebaya - dokler seveda ne prideš do kakšnega "trdo privitega" vijaka...
Če s tem nadaljuješ, pa potrebuješ vedno več orodja in opreme:
olja in masti (cca 5 vrst), oljnike, posodice za olje in štatlice za dele, več pincet, leči 5x in 10x, stojalo za mehanizem, timegrapher napravo, orodja za demontažo in montažo kazalcev, t.i. staking tool (triebnietmaschine), tekočine za čiščenje, demagnetizator, UZ čistilec, itd...
LP Andrej