minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Победа 2602- Pobeda sovijetska ura - pomoč

Победа 2602- Pobeda sovijetska ura - pomoč pred 8 let 1 mesec #22995

• Pauling18
  • Pauling18 avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Živijo

Pred kratkim sem se lotil popravila ure Победа - Pobeda , sovjetska ura iz cca 80 let, z enostavnim mehanizmom ZIM 2602.
Ker ura ni delala, sem tudi hitro ugotovil razlog zanj. Ugotovil sem, da je os centralnega vijaka ali minutnega zobnika zlomljena . V nadaljevanju sem ugotovil, da so problem tudi zobniki in sicer, da se vmesni zobnik ter sekundni zobnik med sabo težko vrtita, kar sklepam na obrabo ali tudi določeno poškodbo osi, saj se mehanizem ni hotel "usesti" v okvir in prosto gibati.

Sprašujem, kje bi lahko dobil nadomestne dele (napisal sem Part No posameznih delov): centralni vijak (part No. 201), vmesni zobnik (part No. 210) , sekundno kolo (part No 224) in "cannon pinion" (Part No 240)?
Je mogoče bolje poiskati uro s istim mehanizmom -donorja ?

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Победа 2602- Pobeda sovijetska ura - pomoč pred 8 let 1 mesec #22998

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Zdravo,

moram reči, da težko razumem tvojo terminologijo. Kaj je to centralni vijak? Vijak je za moje pojme šrauf... Je pa to seveda popolnoma razumljivo, pri nas je urarska terminologija zelo borna in nedorečena. Nadaljnje bi rekel, da se zobniki lepo ne vrtijo zaradi kakšne umazanije, ali pa jih nisi dobro namestil, redko so polomljene osi ali obrabljeni zobci med srednjimi pogonskimi kolesi, seveda je mogoče, je pa veliko verjetneje kakšna bolj banalna težava.

No, pa saj ni tako važno, da ti ne bom takoj zapametoval :) . Posamičnih kosov preko kataloga za sovjetske ure ne boš dobil. Ker se jih niti ne splača prodajati, sploh ne za Pobeda kalibre, saj dobiš ZIM delujočega donorja v lepem stanju kadarkoli za 5 € + poštnino. Če pa želiš, imam ogromno Pobed za dele doma in sem ti pripravljen vse kose za ta kaliber podariti, sovjetske ure strastno zbiram in popravljam, zato sem vesel vsakega novega navdušenca :) . Lahko mi pišeš na PM, če boš zainteresiran.
Zahvale: criptus, Pauling18

Победа 2602- Pobeda sovijetska ura - pomoč pred 8 let 1 mesec #22999

• Pauling18
  • Pauling18 avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Živjo

Ohh, the beest Slamca! :)

Popravljanje in mehanika kako ure delujejo ure me veseli in sprošča, in bi zelo rad od mrtvih obudil staro sovjetinjo :laugh:

Imaš prav, narobe sem se izrazil. Z vijakom sem mislil zobnik (angl. centre wheel). :)

Se piševa na PM.

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si