minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73)

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20492

• dreja
  • dreja avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 40
V zadnjih dneh sem se trudil sestaviti in ponovno uglasiti (prej delujoč) kaliber Darwil 7041.

Razdiranje mi ni delalo preglavic.

Zahvale: MorskiPas

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20493

• dreja
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Attachments:

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20494

• dreja
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Problem je nastal, ko ga je bilo potrebno ponovno sestaviti.

Prva težava je bila, kako pravilno pozicionirati "most" (a je to pravi izraz?) na katerem piše Daril 7041. Ta ima 4 rubine (drži 4 zbnike) in sem se precej namatral preden sem ga namontiral.
Most pri Darwilu 7018 drži samo 3 zobnike in je montaža precej bolj enostavna.

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20495

• dreja
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Ko mi je končno uspelo, sem vstavil še nemirko, kaliber navil a brez uspeha.
Nemirka ni hotela nihati.

Nato sem moral vsa ležšča zobnikov malo "naoljiti", da je zadeva delovala. No, delno delovala, saj se je nemirka ustavila, ko sem kaliber obrnil narobe :(

Nato sem (večkrat) odstranil nemirko (skupaj z nosilcem). Nazadnje sem naoljil tudi obe ležišči nemirke.

Ura je delovala, dalo se jo je super zregulirat :)

Attachments:

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20497

• dreja
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Težav še ni bilo konec, saj se je začela ura prav kmalu čudno obnašat:

Na ekranu timegrapherja sem videl samo "sneg", ter BPH se je povečal na mislim da 19200.

Po dolgem tuhtanju in buljenju v mehanizem sem opazl, da se mi ovoji "hairspringa" (nihajne vzmeti) lepijo.

Do tega je prišlo, ko sem naoljil zgornje ležišče nemirke (rubin). Naoljiti ga je bilo potrebno iz spodnje strani tako, da sem dvignil nemirko ter ponesel olje do ležišča.
Ker profi mazalke (ki je verjetno mastna samo na špici) še nimam, sem se z mastnim steblom mojega izvijača dotaknil "hairspringa". Ta je veselo posrkal iz njega olje, ki je bilo vzrok za lepljenje ovojev.

Kaliber, kakor tudi nemirko z nosilcem sem prej že večkrat razmagnetil, saj sem najprej mislil, da je namagnetena.

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20499

• dreja
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Nato sem nemirko z nosilcem zopet odmontiral ter vse skupaj "opral" v posodici, kot je prikazano tukaj:

Le da jaz nisem odstranil zgornjega rubina, ker ga ne morem (privijačen je iz spodnje strani).

Ali čistilo škoduje kamnu ?

Kolikor sem prebral, se "kladivca" (pallet fork) ne sme dajati v čistilo, saj škoduje lepilu.

Za čistilo sem uporabil bencin za Zippo vžigalnike.

Po končanem postopku sem zadevo spihal s podobno pihalko kot v videu.

Po montaži je vse lepo delovalo, le amplituda je bila precej manjša (cca 140).

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20501

• dreja
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Zato sem ponovno odmontiral nemirko z nosilcem.

Tokrat sem, preden sem se lotil podmazovanja zgornjega ležišča, odstranil nemirko iz nosilca:

Zopet mi je montaža povzročala precej preglavic - nikakor nisem mogel namontirat obeh koncev vzmeti hkrati na nosilec. Ali mi je izskočil en del (iz "stud carriera") ali del iz regulatorja.

Tako sem najprej pritrdil konec nihajne vzmeti (ki je privijačen), nato pa nežno privzdignil zadnji ovoj vzmeti v ležišče regulatorja.

Zaenkrat kaliber deluje (amplituda 205) :) , ga pa moram še malenkost zregulirat (cca +53), ter mu nastavit fazo (beat), ki je sedaj 1.1ms.
Attachments:

Last Edit: od dreja.

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20502

• MorskiPas
  • MorskiPas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 115
preden se oglasi "slamca",bi jaz vprašal...kaj sploh gre za servis pri enem "working horsu" kot je Darwil...agregati so ponavadi preverjeni...ni nekih znamenitih poškodb....kako sploh pteka en servis pri navadnem mehanizmu...Unitas, Eta, sipl, ura, minuta, sekunda....

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20503

• dreja
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Živjo,
jaz ne morem nič reči o servisu - se samo učim razstavljanja in ponovnega sestavljanja.
Do sedaj sem odpravljal samo svoje napake :)
Lotil sem se Darwila, ker se mi zdi cenovno najbolj dostopen in jih je tudi precej za rezervne dele.
Tudi jaz upam, da bo Slamca kaj pokomentiral :)

LP Andrej

Razdiranje / sestavljanje Darwil 7041 (FHF 73) pred 9 let 1 mesec #20506

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Ok, če bi najprej odgovoril na vprašanje, ki ga je zastavil MorskiPas. Pri vsakem mehanizmu, ne glede na proizvajalca ali kaliber, če delaš pošten servis, ga razdereš, sčistiš, naoljiš in ponovno sestaviš kompletno. Tudi če je workhorse, pri servisu nima veze, mora biti generalno razstavljen. Je pa res, da ko znaš delati na enem kalibru, so drugi precej lažji, ker gre praktično za enak sistem povsod.

@Dreja, najprej bi ti rad čestital, ker je lep podvig, da si uspel mehanizem tako razstaviti in sestaviti pa sedaj še vedno deluje. 205 stopinj amplitude sicer še vedno govori v smeri, da moraš še malo izpiliti določene finese, pod črto pa si naredil zavidljivo delo. Poizkušal bom še malo pokomentirati določene zadeve in prosim, da vzameš moje komentarje kot konstruktivno kritiko, ne kot navadno šimfanje.
-pri vsakem mehanizmu, ko izvajaš servis, moraš razdreti vse štiri ležajne kamne na nemirki (dva spodaj in dva zgoraj). To je nujno. Če gre za incabloc varianto, jih dostopaš od zgoraj, če pa je starejši kaliber (kot v tvojem primeru), pa ni druge poti, kot da odstraniš nemirko in nato odviješ oba vijaka spodaj ter odstraniš pokrivni kamen. Ko vse sčistiš, najprej naoljiš pokrivni kamen in ga šele nato sestaviš ter zaviješ vijake nazaj. Šele na koncu pride ponovno montaža nemirke. Žal tu ni bližnjic. Olje na spirali močno vpliva na tek mehanizma.
-pri montrianju nemirke, mora istočasno pasti v svoj utor (pazi, da je mali vijak dovolj odvit!!) ''stud carrier'' in hkrati špirala v regulator. Če to ne gre, ponovi vajo. Da pade ena stvar na svoje mesto in drugo nato prilagajaš s pinceto, ne gre, ker je možnost deformacije spirale precej visoka.
-dejal si, da si imel težave pri nameščanju glavnega mostiča. Če najprej natančno namestiš vse zobnike in nato brez vsakršne sile položiš nanje mostič, mora zadeva dokaj hitro pasti na svoje mesto. Bodi pozoren, da anker (oz. pallet fork) namestiš šele kasneje. Ko vse pade na svoje mesto moraš uro nujno (!) malo naviti in opazovati kako se kolesa odvijejo (ankerja v tej fazi še vedno nimaš notri). Kolesa se morajo zelo hitro zvrteti in zelo hitro ustaviti, če se zadeva počasi odvija, nisi dobro opravil čiščenja in ponovi vajo. Najbolje očiščena kolesja dovoljujejo pojav, da se anker kolo po ustavitvi še malo zavrti v kontra smer, zaradi same hitrosti odvijanja, ta akcija da urarju potrditev, da je delo opravil brez napak.
-sicer nisem kadilec, vendar mislim, da je bencin za Zippo ok zadeva. V urarstvu se drugače uporablja prečiščen bencin (dobi se ga na centrali Petrola v Zalogu, na žalost po novem samo v 20l količini), ki je verjetno podobna substanca. Ne skrbi, mirne volje lahko vanjo potopiš anker vilico. Šelak, ki služi kot lepilo za dva kamna, ki ju anker nosi, topi alkohol, ne bencin.

Upam, da se bo dalo razumeti, če na pa z veseljem še kaj obrazložim :).
Zahvale: criptus, Shadow, MorskiPas, dreja

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si