minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: Odpiranje zapestne ure

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19022

• dreja
  • dreja avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 40
Pozdravljeni,
objavljam svoje izkušnje glede odvijanja zadnjega pokrovčka ...

Predvsem sem iskal način, kako uspešno odviti zadnji pokrovček brez neljubih posledic - to je vidnih sledov odpiranja.
Pred leti na sejmu v Padovi sem videl neuspelo odpiranje Rolexa, ko je prodajalec sicer uro odpiral z namenskim orodjem, vendar jo je držal v roki in mu je orodje večkrat preskočlo - pa se sploh ni sekiral...

Jaz uporabljam sledeče orodje in metodo, zaenkrat deluje brez večje škode :)

Najprej poskusim odpreti uro z žogico za odpiranje ur. Če pokrovček ni preveč zatisnjen, mi tudi uspe :) Moram pa vseeno imeti uro fiksirano v stojalu...

Drugače uporabim sledeče orodje:
Stojalo, odpirač, mikropor ter obvezno mehko krpo (npr. mikrofibro ali jelenovo kožo), da stojalo ure ne poškoduje:

Stojalo obložim s krpo, vanj položim uro in jo dobro fiksiram, da se ne premika levo - desno.
Z 2x slojem mikroporja (lahko tudi s tesa papirnim trakom) zaščitim uro, da se na pokrovčku ne poznajo sledi orodja.
Pred odpiranjem si še z alkoholnim flomastrom zarišem pozicijo pokrovčka, da bom kasneje vedel, koliko naj pokrovčem zopet zatisnem.
Na sliki je prikazana ura po končanem zapiranju...

Pred par dnevi sem zasledil, da obstaja tudi Bergeon zaščitna folija (Bergeon 7982-60 Universal Dial / Case Back Protection Washers)

Komentarji in kritike dobrodošle :)
LP Andrej
Zahvale: luxman, Mikha

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od dreja.

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19023

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 96
Ta trak, ki ga prelepiš čez utore po moje še bolj poveča možnost zdrsa.
Globina utora se s tem zmanjša in s tem je prileganje orodja slabše.
Ko ti pa zdrsne ti tudi trak ne pomaga, orodje ima ostre robove.

Nekaj sledov orodja je neizogibno pri odpiranju screw- on zadnjega pokrova, jaz se tudi ne bi okrog tega preveč sekiral.

Glede moči zategovanja:
jaz sem dobil z servisa uro, ki je bila zategnjena-zadnji pokrov, s preveliko silo.
Mi pravimo z "konjsko" močjo :)
Sledil je tudi zdrs, saj nisem pričakoval take sile.
Sila zategovanja pokrova itak nima funkcije tesnenja, vsaj pri večini ur z gumijastim tesnilom.
Na pokrovu je fini navoj, ki se ga da kar fajn zategnit, kar je nepotrebno.

Moje izkušnje, seveda me korigirajte po želji.

Last Edit: od Shadow.

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19024

• dreja
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Vedno sem se spraševal, če morda obstaja odpirač iz materiala, ki ne poškoduje ure (npr. iz teflona ali trde umetne mase) ?
Drugače pa se na mojem "sijaj" pokrovčku z lupo vidi sled, ko sem brez zaščite odpirač samo naslonil nanj, brez odpiranja.
Odpirač ima vijake za zategovanje in se mi je kljub traku vedno lepo ulegel v luknje (morda so tudi luknje dovolj velike) :unsure:

SKX007 na sliki zatisnem na isto mesto, kot je bila v tovarni (sem prvi lastnik). Ostale pa zatisnem večinoma samo z žogico, ker niso diverji in jih držim daleč proč od vode :)

LP Andrej

Last Edit: od dreja.

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19026

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Tole se mi zdi super tema, poseg, ki ga zna opravljati večina zbiralcev (čeprav niso urarji in se drugih popravil ne lotevajo), hkrati pa gre verjetno za proceduro, pri kateri, od vseh urarskih popravil, procentualno največkrat pride do poškodbe. Rekel bi, da tudi urarjem zaradi površnosti in hitenja v tem segmentu včasih spodleti, posledica vsega tega pa je, da skoraj ne moremo najti vintage ure s pokrovom na navoj, ki ne bi bila zadaj poškodovana.

Dreja, moram reči, da še nisem videl take metode odpiranja (mislim na lepljenje zaščite preko lukenj na pokrovčku). Pa si prepričan, da to pomaga? Ne sprašujem v ironičnem tonu, ampak me resno zanima, ker če na hitro pomislim, bi dejal, da selotejp samo zniža globino utorov in posledično poveča možnost zdrsa, ko pa enkrat spodleti, je pa verjetno rajsa neizbežna, tudi, če imaš nanešen lekarniški obilž.

Nekatere ure so resnično zategnjene s konjsko močjo, zna se tudi zgoditi, da se s časom, ko desetletja niso bile odprte, še dodatno zapikajo. Vendar je takih ur zelo malo, sam jih uspem odpreti veliko večino s ključem in kar v rokah, za tiste redke, ki pa ne gredo, pa obstaja posebna naprava v obliki volana nad primežem. Prav tako pomaga, da se predčasno nanese malo olja okoli navoja in pusti za kakšno urico na toplem.

Moja metoda je, da v sedečem položaju položim levo roko, usmerjeno z zunanjo stranjo dlani navzdol, na levo stegno, uro položim s številčnico navzdol v dlan levice in ključ namestim tako, da je ročaj nekje pravokoten na orientacijo pasu na uri. Potem z levim palcem pokrijem ključ in ga močno stisnem, z desno roko primem ročaj naključu, desni palec imam zraven levega, in se z vso močjo oprem na uro. To pomeni, da imam maksimalen možen stisk ure in ključa, šele potem pričnem odvijati. Veliko bolj je pomembna sila navzdol, kot sila v smeri odvijanja, če se ne odvije, poizkusiš ponovno, če pa spodleti, je pa hud problem. Bom v naslednjih dneh, ko bom kaj v delavnici, priložil še slike...
Zahvale: criptus, luxman

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19030

• prijazen
  • prijazen avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 1
Jaz uro 2x zavijem v kilogramsko prozorno vrečko. Btw sem amaterski ljubitelj ur

Last Edit: od prijazen.

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19034

• ttom
  • ttom avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 34
Uporabim kar to temo.
Rad bi odstranil luneto (ki se vrti) na moji uri Certina.
Poskusil sem jo damo dvigniti, pa ne gre. Na netu ne nejdem nič kar bi pomagalo. Mogoče ima kdo od vas izkušnje kako se tega lotiti.
Ura je pa ta spodaj:

Attachments:

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19035

• dreja
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Jaz imam uro v stojalu.
Stojalo je narejeno tako, da se ga lahko vpne tudi v primež. Meni to še ni bilo treba, položim ga kar na mizo.
Se strinjam, da je pomembna sila "navzdol", zato jaz ročaja ne držim, ampak s celo roko pritiskam in zasukam "glavo" odpirača.
Zaenkrat to deluje in mi trak ne drastično zmanjša luknje.
Menim da se na utoru (brez uporabe zaščite) poznajo sledi odpiranja že od samega pritiska "kovina na kovino", kljub temu, da odpirača ne "odnese"... Za vintage ure se jaz ne bi toliko sekiram ( en znakec gor ali dol), za nove pa - kot npr. za avto - prva praska najbolj boli :cheer:

Lp Andrej

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19036

• Ripper
  • Ripper avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 5

Poglej tole. Jaz sem takole menjal bezel na mojem Seiku.

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19038

• ttom
  • ttom avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 34
Ta video sem že videl in tudi probal odstraniti bezel na certini. Ampak ne gre.
Preveč sile pa tudi nisem hotel uporabiti, ker ne vem ali je enak sistem odstanjevanja ali ne.
Ene ure imajo nekakšno zaklopko, ki jo moraš sprostiti, ne vem pa kako je to v mojem primeru.
še kakšna ideja?

Odpiranje zapestne ure pred 9 let 4 mesecev #19041

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Na Certini se da zelo lepo odstraniti luneto. Kakšno orodje pa imaš za to?

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si