Če me je že kolega Matrus omenil, v rokah sem držal že kar nekaj takih primerkov, trenutno pa imam nekaj časa, bi napisal par besed o tem mehanizmu...
Valjuox 7733 (s tem tudi kasneje mislim na vse derivate, 7734, 36 in 37, pri katerih gre za v osnovi popolnoma enak mehanizem, le s specifičnimi dodatki) je po mojih pojmih zadnji masovno izdelovan kronograf-navijač. Čeprav je kaliber 7733 zelo kakovostno izdelan, je bil vseeno pri konstruiranju ekonomičen vidik na prvem mestu. Zato je po mojem mnenju to najbolj ''cenen'' tip kronografa, ki ga še vedno štejem med resne in kvalitetne mehanizme (razne štiftarice, kitajski produkti ipd so tukaj seveda izvzeti, ker je to popolnoma druga liga). Izdelovan je bil tekom sedemdesetih let, ko je bil kriza v urarski industriji že v polnem razmahu. Iz tega tudi sledijo specifikacije, kot so ''počasna'' frekvenca 18000 bps, samo 17 kamnov, najbolj osnovna verzija sklopke na vzvod (cam shifted) in na koncu koncev tudi celoten izgled, ki ni prav nič načičkan ali bogat.
Po drugi strani pa je kaliber 7733 zadnji potomec dolgoletne in uspešne linije kronografov na navijanje, pravzaprav gre za izboljšan model 7730, ki je praktično identičen predhodniku Venus 188 (Venus je v šestdesetih prišel pod okrilje Valjouxa), podjetje Venus pa je predhodno imelo tudi že zelo bogato tradicijo izdelave kronograf mehanizmov. Iz vse te zgodovine sledi, da kaliber ni bil narejen čez noč in gre za kvalitetno ter pred vsem zelo robustno mašino. Kot je zapisal Matrus, gre za preverjeni workhorse.
Tudi sovjetski urarji so se odločili, da bodo za izdelavo svojih kronografov vzeli načrte prav od tega kalibra (konkretno 7734 z datumom) ter po njih v tovarni Poljot sestavili svoj kaliber 3133, ki ga v novih urah zasledimo še danes, izdelovan pa je bil v milijonskih serijah. Sam sem strasten ljubitelj in zbiralec ruskih ur in lahko rečem, da so Rusi zelo premišljeno izbirali katere tuje mehanizme so si vzeli za podlago pri izdelovanju svojih produktov.
Znamk ur, ki so v svojem drobovju nosile ta kaliber, je pravo pravcato morje, med njimi je verjetno najbolj priznan Breitling, ki pa je bil v tistih letih v precejšnji stiski in verjetno njihove ure tudi niso bile takrat tako cenjene, kot so danes.
Drugače je tudi kaliber 7733 tekom skoraj deset letne dobe izdelave šel skozi nekaj razvojnih faz in izboljšav (morda bi bila bolj primerna fraza ''ekonomskih izboljšav''

).
Zgoraj je slika kalibra 7733 v prvih letih izdelave in spodaj kasnejša verzija. Lepo je vidna sprememba na vzvodu za proženje in resetiranje kronografa (kos viden zgoraj izven sredine). Razlika med obema sistemoma je v tem, da so na pričetku izdelovali kladivo za reset na tak način, da je vsebovalo še ekscentrični vijak, s katerim je urar lahko nastavljal razmik med kladivi za reset minutnega ter sekundnega kazalca in posledično še celo kot udarca kladiv na srček nad zobnikom. Kasneje se je ekscentrični vijak odstranil, celotni vzvod pa je dobil bolj preprosto obliko, ki je seveda zahtevala manj sredstev pri izdelavi.
Prilagam še sliko prve serije ruskega mehanizma Poljot 3133, ki so jih pričeli izdelovati leta 1975 in je tudi doživel kar nekaj sprememb skozi kasnejša leta. Lepo se vidi skorajšnja identičnost s prvo serijo 7733 (prva slika zgoraj). Naj še omenim, da so pri Poljotu svoj mehanizem opremili s 23 kamni, višjo frekvenco obratovanja (21600 bps) ter drugačnim sistemom za premikanje datuma.
Kar se tiče mojih izkušenj s tem kalibrom, nimam za reči kaj slabega, pri datumski verziji 7734, je, kot je Matrus omenil, problem v datumskem disku, saj ima zobce narejene iz plastike in se seveda obrabijo. Problem sem tudi zasledil, pri resetiranju kronografskega sekundnega kazalca, saj ima 7733 izjemno močno kladivo za reset in se pri slabše narejenih ter razmajanih kazalcih lahko dogaja, da kazalec zaradi velikega sunka zdrsne in posledično dobimo občutek, da se ne resetira točno na nulo. Na to bi bil pazljiv, drugače pa mislim, da s kalibrom 7733 ne moreš zgrešiti.
Bi se pa pri nakupu stare Breitling ure zelo potrudil in bil pazljiv, saj je na trgu poplava ponaredkov oz. frankenštajn ur.