minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Urarski pojmi

Urarski pojmi pred 10 let 4 mesecev #16212

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Sem pregledal WEB Minutka in razen na naslovnih straneh nisem našel rubrike Urarski pojmi.

Ura s prestavnim kolesom.
Kaj je to ?

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od Tomahawk.

Urarski pojmi pred 10 let 4 mesecev #16217

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Opažam, da je veliko ''mrtvih'' urarskih izrazov v slovenščini. V Rakušovem učbeniku je sicer skoraj vsak posamičen del poimenovan, vendar po mojih izkušnjah se dosti teh izrazov v praksi nikoli ne uporablja.

Po pravici povedano nimam pojma, kaj bi bila ura s prestavnim kolesom, če bi ugibal, bi rekel, da je to izraz za uro, ki ima v sklopu koles dodan še en zobnik, da se zmanjša prestavno razmerje do končnega (anker) kolesa in s tem poveča rezerva navitja (zaradi nižjega prestavnega razmerja, se navijalni boben počasneje vrti in posledično vzmet počasneje odvija). Slednje bi bolj veljalo za stenske ure kot ročne, ker pri stenskih je večinoma vsaj eno kolo v sistemu zobnikov (*evo še en izraz, ki ga v slovenščini ne znam, po angleško se reče ''train'') več kot pri ročnih, pri katerih so večinoma samo štirje. Še enkrat pa, kot sem rekel, nimam pojma in samo ugibam...

V kakšnem kontekstu pa si ta izraz zasledil?

Urarski pojmi pred 10 let 4 mesecev #16223

• Tomahawk
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Z lastnim kalibrom breit­ling 01 z avtomatskim navijanjem seveda ni razočaral. Njegova sodobna zasnova s kronografskim prestavnim kolesom in z vertikalno sklopko ga ob trpežnosti in zanesljivosti odlično povezuje s kultnim Breitlingovim modelom chronomat.

Povzeto po;
www.playboy.si/branje/clanki/playboyev-izbor-ur-desetletja/
iz teksta z naslovom: Breitling chronomat 01

..in to prestavno kolo se, ne prav pogosto, pojavlja v povezavi tudi z drugimi mehanizmi.

Urarski pojmi pred 10 let 4 mesecev #16228

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Joj, se opravičujem, sedaj mi je jasno, prej sem pa z razlago popolnoma falil. Nisem vedel, da je tak izraz za ta del v slovenščini.

Gre za del pri kronografih, ki se mu v angleščini reče ''column wheel''. Spodaj prilagam slikico...

Naloga tega kolesa je skrbeti za pravilno sekvenco delovanja kronografa, najprej štartaš, potem ustaviš in nato resetiraš. Namreč, če bi kronograf tekel in bi ga brez ustavitve direktno resetiral, bi verjetno prišlo do lomlenja zobnikov. Pravzaprav gre za zelo osnovno verzijo mehaničnega programa. Kronograf na prestavno kolo je najstarejša izvedba kronografa in tudi najbolj robustna ter zanesljiva, problem pa je, ker je tak del zelo težko izdelati, zato veljajo kronografi s prestavnim kolesom za boljše. Alternativa prestavnemu kolesu je tako imenovan ''cam shifted'' sistem, prestavno kolo nadomesti sistem štiftov, izvedba je cenejša, vendar tudi slabša, poleg tega pa je še občutek pri pritiskanju gumbov malo bolj cenen. Spodaj je slika dveh ur, desno je Valjoux 22 s prestavnim kolesom (prvi kronograf v ročnih urah, predvojni), levo pa Landeron 47 (prvi ''cam shifted'' mehanizem, konec štiridesetih):

Morda je malo slaba slika, prestavno kolo pri Valjouxsu se lepo vidi na sredini mehanizma zgoraj, medtem, ko Landeron tam nima nič.
Attachments:
Zahvale: Tomahawk

Last Edit: od Slamca.

Urarski pojmi pred 10 let 2 mesecev #16849

• Tomahawk
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Po naključju našel zelo zanimiv link;
people.timezone.com/mdisher/WatchSchool/...ustratedGlossary.pdf
Gotovo kumu pride prav.

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si