minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Ročna ura Helvetia

Ročna ura Helvetia pred 11 let 3 tednov #13698

• Hejzi
  • Hejzi avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Pozdravljeni
dobil sem omenjeno uro in bi prosil poznavalce če lahko kaj napišejo. Starost, vrednost ...

Hvala
Attachments:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od criptus.

Ročna ura Helvetia pred 11 let 3 tednov #13700

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Zdravo,

ura je Helvetia, rekel bi, iz sredine 60tih. Ure znamke Helvetia so drugače dokaj pogoste, saj so bile na voljo v bivši državi, veljale pa so za neki višji srednji razred, nad Darwili, Omikroni, urami proizvajalcev vzhodnega bloka in vsekakor stopničko nižje od Omeg, IWC-jev...

Mehanizem izgleda kot Helvetia 834, proizvajal se je tudi pod znamko Dugena 997, več o tem mehanizmu imaš tukaj: www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?00&r...0&2uswk&Helvetia_834 Bi pa želel dodati, da se mi zdi izjemno nenavadno, da ima mehanizem mikroregulacijo (sistem za točno uravnavanje, nahaja se na mostičku nad nemirko). Tega na slikah istega kalibra ni videti nikjer, poleg tega lahko tudi sam rečem, da še nisem videl ročne Helvetije z mikroregulatorjem. Lahko, da je bil mostiček od nemirke zamenjan, ker tudi izgleda v drugačnem odtenku barve kot ostlai deli mehanizma, bi se mi zdelo pa to dokaj nenavadno, saj ponavadi taki kosi niso izmenljivi med različnimi mehanizmi. Me prav zanima, če ima kdo drug kaj več glede tega za povedati?

Drugače pa je ohišje ure pozlačeno in že obrabljeno na robovih, kar je normalno za ure te starosti.

po mojem mnenju vrednost te ure ni visoka, jaz bi rekel okoli 50€.
Zahvale: Hejzi

Ročna ura Helvetia pred 11 let 3 tednov #13701

• ili_lj
  • ili_lj avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 28
Se strinjam glede vrednosti in starosti, me pa intrigira ista zadeva kot kolega - mikroregulator na mostičku v barvi, ki se ne ujema.

Ročna ura Helvetia pred 11 let 3 tednov #13703

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Še eno stvar bi pripomnil, ker mi tole ne da miru :) Hejzi, bi lahko prosim prebral kaj piše na mehanizmu pod nemirko, če dobro pogledaš, morda bi lupa pomagala, boš videl črko ''H'' v okvirčku, spodaj pa trimestno številko?

Zanimivo je, da kljub mikroregulatorju ima mehanizem togo vpet konec spirale, ker 834 kaliber ima že možnost regulacije impulznega kamna (popravek ''beat errorja''). Sej ne želi sedaj utrujati, ampak to dejstvo kaže, na starejšo varianto...

Če boš uro slučajno dajal od sebe, se javi, nima sicer neke vrednsti, je pa mehanizem nekaj posebnega ;)

Ročna ura Helvetia pred 11 let 3 tednov #13719

• Hejzi
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
Najlepša hvala za odgovor. Ja sem prebral mehanizem je 834. Zaenkrat ure ne bom dal stran je postala del zbirke.
Če lahko, bi imel še eno vprašanje če slučajno veste za kakšnega urarja za ure GUB (Glashütter)imam eno kar lepo pa bi jo rad dal servisirat.

Attachments:

Last Edit: od criptus.

Ročna ura Helvetia pred 11 let 3 tednov #13721

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Uffff!! To pa je zbirka! Če imaš tako zajetno zbirko, zgotovo tudi sam poznaš nekja urarjev :D Je pa tale Glashutte tudi redek kos, GUB ur je polno, kronografov pa malo. Mehanizem je Urofa, po mojem ni imel s temi mehanizmi veliko izkušenj pri nas noben urar, po drugi strai pa je to tipičen navijač-krono. Za Glashutte je bil drugače pooblaščeni serviser v Mostah (Ljubljana), pa tega urarja ni več... jaz bi na tvojem mestu šel do kakšnega samostojnega urarja (Bazel, Hubscher...), zagotvo pa take ure ne bi nesel v neko urarsko hišo, ker bodo zaračunali preveč. Je z uro kaj narobe ali je potreben samo servis in čiščenje?

Ročna ura Helvetia pred 11 let 3 tednov #13723

• Hejzi
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
Ja imel sem dva dobra urarja enega ni več drugi pa je zamenjal službo. Ura ne dela, nisem jo pa še odnesel do kakšnega urarja, da bi mi povedal kaj je narobe.

Ročna ura Helvetia pred 11 let 3 tednov #13724

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Lepa zbirka, predvidevam da večina vintage ur ?

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Ročna ura Helvetia pred 11 let 3 tednov #13725

• ili_lj
  • ili_lj avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 28
Jaz imel do sedaj dva takšna GUB kronografa, so dokaj redki in vsekakor vredni popravila. Če se prav spomnim mi je enega servisral Bazelj, drugega pa Hubscher, vsakič uspešno, tako da ju lahko priporočim.

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si