minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: Britix

Britix pred 11 let 1 mesec #13443

• Fistfurry
  • Fistfurry avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 9
Pozdravljeni vsi ljubitelji ročnih (in drugih B) ) ur!

Forum spremljam že lep čas. Verjetno več kot leto vsak dan. Ampak sem se šele sedaj opogumil in se odločil napisati svoj prvi post. Svoje zbirke še ne bom predstavljal, ker sestoji iz enega Casio quartz, katerega sem dobil za božič 10 let nazaj in ene mehanske ure, katera tudi ni v perfektnem stanju B) .

Ker je ravno govora o top urarjih, me zanima kako se lotiti ene zadeve.

V glavnem, pred 10-12 leti sem dobil od dedka eno ročno uro. In sicer meni npoznanega proizvajalca (Britix) z mehanizmom na ročno navijanje (Landeron 248). Letnik ure je približno 1945-1950. Vsaj kolikor se oče spomni.

Meni je ura zelo lepa, in res uživam ko jo nosim (res redko, glede na to, da ni v stanju za nošenje vsak dan). Kot vidite steklo ni v perfektnem stanju. Bil sem tudi pri enem urarju, kateri je uro odprl in pogledal kakšno je stanje z mehaniko.

Ura ima zlomljen vzvod (na sliki označeno z rdečo puščico in križcem) in zvito vzmet (označeno z rdečim krogom). Vzvod skrbi za resetiranje kronografa. Ker je vzvod poškodovan mi sekund ne vrne na 12, ampak na neko random mesto. Vzmet sicer dela, ampak če bi se odločil uro popraviti (kar sem se že) bi tudi to zamenjal.

Ta isti urar mi je dal predračun za servis, mazanje mehanizma, poliranje stekla, izdelavo vzvoda in ravnanje vzmeti 600-700€. Kar se mi je zdelo kar drago. Zato sem se odločil še malo počakati. V tem času sem na internetu našel en nedelujoč Landeron 248 mehanizem, kateri ima oba dela katera potrebujem, brezhibna. Tako, da imam rezervne dele pripravljene.

Zanima me, katero urarstvo bi mi vi priporočali in ali je cena 700€ upravičena? Nadejam se nekoliko nižje cene, glede na to, da sem rezervne dele priskrbel sam.

Hvala za pomoč in vsak komentar, katerega mi boste namenili in se že veselim bodočega sodelovanja na forumu!! :laugh:
Attachments:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Britix pred 11 let 1 mesec #13444

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Prestavljeno v svojo temo.

Dobrodošel na forumu :)

Britix pred 11 let 1 mesec #13445

• doomy17
  • doomy17 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 8
Pozdravljen!
Glede cene se tudi meni zdi kar drago vse skupaj, ampak po pravici povem da o cenah takih popravil za take "starodobne" ure res nimam veliko pojma.
Nevem sicer pri katerem urarju si bil, jaz bi ti priporočal Robnika iz KR (če si v okolici gorenjske ali iz LJ), ali pa gospoda Hübscherja iz Ljubljane.
Moram omenit da je res lepa ura, zato ti želim, da se jo res dobro uštima ;)
Pa srečno.

Britix pred 11 let 1 mesec #13446

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
700€ je pretirano.
Pri Malalanu je servis Rolexa ali pa Zenitha 500€.
Vprašaj še za kak predračun.
Jaz vem za prave urarje, ki bi se tega lotili bolj v okolici MS.

Drugače pa lep vintage kronograf.

Britix pred 11 let 1 mesec #13447

• Fistfurry
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Glede na to da sem primarno iz MB, delam na dolenskem in trenutno stanujem v Celju, mi je vse (razen Jesenic in Kopra) skoraj na poti :)

Ja tudi jaz si želim, da bi ura delala brezhibno še nadalnih 60 let :woohoo: zato sem se pripravljen tudi malo zapeljati, če bo to pomenilo, da bo ura v dobrih rokah za zmerno ceno.

Bom preveril še pri gospodu Hübscher za predračun.
Shadow imaš morda kakšen kontakt, katerega bi se splačalo preveriti za predračun. Lahko tudi PM, če bi raje tako kot na javno.

Hvala vsem za pomoč!!!

Britix pred 11 let 1 mesec #13448

• rojcek
  • rojcek avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 53
V Celju... A si tudi tam vprašal za popravilo? Pri kom? V Celju imamo namreč zelo doberega urarja... Lečnik.

www.urar-lecnik.si/

"It's composed of gears, and jewels, and plates, but once you put it together...Boom! It comes to life."

Britix pred 11 let 1 mesec #13449

• rojcek
  • rojcek avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 53
Sicer, je pa cena res malo visoka... Verjetno ravno zaradi izdelave novih delov in ravnanje, kar zna bit kar zahtevno in precizno delo... Če imaš rezervne dele bi znalo bit ceneje.

Omenjen je bil tudi urar Robnik v Kranju, ki bo/bi delo opravil super, zraven bi pa mislim da dal še garancijo na svoje delo... Bi pa tudi znal bit kar drag...verjetno nekje tukaj kot ti je ''izračunal'' prvi oz. z rezervnimi deli manj. Če boš hodil mimo te nič ne stane, če povprašaš.

Sam sem pa svojo 40 let staro Favre Leubo tudi nesel k Hübscherju v Ljubljani (center). Z rezultatom sem zadovoljen, cena pa sicer brez večjih popravil, nekaj čez 110 (poliranje, servis in mazanje, tesnilo, novo pleksi steklo in krona ter pas)

Bo pa tale tvoja očiščena, spolirana in z novim ali poliranim steklom, res lepa. Eleganten klasičen kronograf.

"It's composed of gears, and jewels, and plates, but once you put it together...Boom! It comes to life."
Last Edit: od rojcek.

Britix pred 11 let 1 mesec #13450

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Zdravo!

Lep vintage kronograf!

So te slike mehanizma od tvoje ure? Če so, bi rekel, da situacija ni tako kritična, vzvod za katerega praviš, da naj bi bil zlomljen, meni izgleda popolnoma ok. Lahko, da je zlomljeno kaj spodaj ali pri vijaku in se tega ne vidi na fotki, ampak štangica pa je taka kot mora biti. Če bi bil zlomljen, ti sekundnika sploh ne bi vračal nikamor, tako da če mene vprašaš, gre bolj za stvar nastavitve (pri teh mehanizmih se da nastavljati globino in pozicijo udarca vzvoda ob pritisku na reset gumb).
Glede vzmeti za premik kronografovega minutnika, je pa ravnanje dokaj preprosto delo, ker ima tudi ta vzmet možnost nastavitve globine (dva vijaka vidna na sliki, zgornji je za pritrditev same vzmeti, spodnji pa je ekscentričen in se z njim nastavlja pozicija vzmeti na minutnem zobniku), ni potrebno, da je v nulo naravna.

Tako da kar se mene tiče, je 700€ hudo preveč, temu bi rekel rop;) Zverziran urar naredi kompleten servis take ure v enem dnevu, če pa bi menjeval dele iz nekekga drugega mehanizma, ki mu ga boš ti priskrbel, pa mu to ne bo vzelo skoraj nič dela, saj je omenjeni vzvod praktično eden prvih delov, ki se odstrani iz mehanizma ob razdiranju (ni potrebno podreti celotnega mehanizma, da bi prišel do njega). Glede na to, da gre za uro, ki nima neke visoke vrednosti, mislim, da bi bila poštena cena za temeljit servis okoli 150 - 200 €.

Drugače pa se strinjam z zgornjimi predlogi urarjev. Na tvojem mestu bi poskusil pri manjših samostojnih urarjih, večjih urarskih servisov pa bi se v tem primeru izognil, ker bo servis prišel več, kot je ura dejansko vredna. Ura je za ljubiteljsko občasno nošnjo in mislim, da na servisu ne potrebuješ nekih certifikatov in referenc.

Za konec bi pa samo še pripomnil, da ti ne bo noben servis zagotovil 60 let brezhibnega delovanja ure. Ura je podobna kot avto, če se želiš breskrbno voziti, je potrebno na servis pomisliti malo prej kot v nekaj desetletjih :).

Upam, da nisem preveč zakompliciral in srečno!
Zahvale: criptus

Last Edit: od Slamca.

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Britix pred 11 let 1 mesec #13451

• Fistfurry
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Se razume, da ura brez vzdrževanja ne bo delala naslednjih 60 let :P z rednim servisiranjem pa mislim, da ne bi smelo biti težav.

Da slike so iz moje ure. In res, na sliki se ne vidi da je vzvod zlomljen, ampak ga je urar že odstranil, ker je rekel, da je bolje da ga ni, kot da se kam zagozdi.

Najlepša hvala za vse predloge in namige. Po tem, kar sem tu prebral sem se odločil, da bom preveril ceno pri:
1. Gospod Lečnik v Celju
2. Gospodu Hübscher v Ljubljani
3. Gospod Robnik v Kranju

Na podlagi predračunov pa se bom odločil, komu bom zaupal popravilo ure.

Ko bo pa zopet v brezhibnem stanju, pa slike delim z uporabniki foruma! :evil:

Še enkrat hvala za vso pomoč!

Drugače, pa sem poskušal tudi kaj najti o znamki Britix, pa se mi zdi da je kar problem kaj pametnega zvrtati o tem. Bom hvaležen vsake informacije, če kdo karkoli ve o njej ;)

Britix pred 11 let 1 mesec #13452

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416

Slamca napisal: Zdravo!

Lep vintage kronograf!

So te slike mehanizma od tvoje ure? Če so, bi rekel, da situacija ni tako kritična, vzvod za katerega praviš, da naj bi bil zlomljen, meni izgleda popolnoma ok. Lahko, da je zlomljeno kaj spodaj ali pri vijaku in se tega ne vidi na fotki, ampak štangica pa je taka kot mora biti. Če bi bil zlomljen, ti sekundnika sploh ne bi vračal nikamor, tako da če mene vprašaš, gre bolj za stvar nastavitve (pri teh mehanizmih se da nastavljati globino in pozicijo udarca vzvoda ob pritisku na reset gumb).
Glede vzmeti za premik kronografovega minutnika, je pa ravnanje dokaj preprosto delo, ker ima tudi ta vzmet možnost nastavitve globine (dva vijaka vidna na sliki, zgornji je za pritrditev same vzmeti, spodnji pa je ekscentričen in se z njim nastavlja pozicija vzmeti na minutnem zobniku), ni potrebno, da je v nulo naravna.

Tako da kar se mene tiče, je 700€ hudo preveč, temu bi rekel rop;) Zverziran urar naredi kompleten servis take ure v enem dnevu, če pa bi menjeval dele iz nekekga drugega mehanizma, ki mu ga boš ti priskrbel, pa mu to ne bo vzelo skoraj nič dela, saj je omenjeni vzvod praktično eden prvih delov, ki se odstrani iz mehanizma ob razdiranju (ni potrebno podreti celotnega mehanizma, da bi prišel do njega). Glede na to, da gre za uro, ki nima neke visoke vrednosti, mislim, da bi bila poštena cena za temeljit servis okoli 150 - 200 €.

Drugače pa se strinjam z zgornjimi predlogi urarjev. Na tvojem mestu bi poskusil pri manjših samostojnih urarjih, večjih urarskih servisov pa bi se v tem primeru izognil, ker bo servis prišel več, kot je ura dejansko vredna. Ura je za ljubiteljsko občasno nošnjo in mislim, da na servisu ne potrebuješ nekih certifikatov in referenc.

Za konec bi pa samo še pripomnil, da ti ne bo noben servis zagotovil 60 let brezhibnega delovanja ure. Ura je podobna kot avto, če se želiš breskrbno voziti, je potrebno na servis pomisliti malo prej kot v nekaj desetletjih :).

Upam, da nisem preveč zakompliciral in srečno!

Zelo natančen odgovor :) Hvala. Si urar?

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si