minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: »Komplikacija« - DATUM

»Komplikacija« - DATUM pred 12 let 6 mesecev #8715

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
V zavihku Kategorije sem pred kratkim pregledal vseh 9 strani – Splošno o urah in vse 3 strani - Moja izkušnja, pa nisem našel ničesar v zvezi z mnenji o različnih prikazih datuma..
Zato bi rad odprl temo pod gornjim naslovom;

Ste bili kdaj v situaciji, ko vas je kdo vprašal; »Katerega pa smo danes?« Vi pa bi mu morali odgovoriti; »Počakaj minutko!« In to pač zato, ker je minutni dolgin ravno takrat v celoti prekril datumsko okence..?
Sedaj šele neodvisno – ob lastni izkušnji spoznavam zakaj imajo nekatere urce panoramski prikaz, da se torej na datumskem disku vidijo vsaj tri zaporedne številke. Tako datum, če ga je minutni kazalec zakril, (kar se neizogibno zgodi vsako uro), še vedno lahko razbereš, glede na sosednji vidni številki.
Všeč mi postaja tudi veliko - dvojno datumsko okence, ki združuje kombinacijo številk razporejenih na dveh diskih. Tudi v tem primeru mu kolikor toliko vitek minutni kazalec ne more do živega..
Iz opisanega razloga je verjetno nastala (in se mi zdi vedno bolj praktična) tudi rešitev, kjer so dnevi v mesecu razporejeni po skrajnem obodu številčnice, tekoči datum pa nakazuje indikator; običajno v obliki lunice na komaj opaznem dolgem kazalcu.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

»Komplikacija« - DATUM pred 12 let 6 mesecev #8716

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Jaz npr. nisem bil v tej situaciji, enostavno je malo možnosti, da bi ravno v tem momentu rabil datum. Možnost sicer je, ampak majhna.
Sicer mi je pa všeč pri zenith kalibrih datum med 4 in 5.

Last Edit: od Shadow. Reason: Čarovnice...

»Komplikacija« - DATUM pred 12 let 6 mesecev #8717

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Ko se spreminja datum, običajno nekaj pred ali po 24 uri, traja kar nekaj časa, da se prikaže pravi datum. Pri nekaterih mehanizmih traja tudi več kot eno uro in takrat je tudi težje ugotoviti točen datum.
No, razen če imaš novo SEIKO Quartz Astron, ki spremeni datum v 1/2000 sekunde, prehitro da bi človeško oko to zaznalo.
www.seikowatches.com/baselworld/2010/precon/0103-astron.html

»Komplikacija« - DATUM pred 12 let 6 mesecev #8719

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Datumsko polje kjer se vidijo trije dnevi je najverjetneje prej nastalo iz estetskih razlogov kot iz kakšnih drugih. Ne spomnim se več kje sem to prebral a kolkor se spomnim, je to rešitev prvi uporabil Maurice Lacroix (ali pa Mont Blanc ..) prav zaradi izgleda. Rešiti so morali namreč neko oblikovalsko zagato in so prišli do te ideje, ki jo posnema danes še marsikateri drug prizvajalec.

Pri preskoku datuma pa je treba omenit Atlantic. Poznan je po inovaciji “Speedswitch”, ki jo je patentiral v 60. letih minulega stoletja. To je mehanska rešitev, ki ob prehodu dneva zamenja datum v največ petih minutah namesto v parih urah, kot je bilo to v praksi tedaj. Omeniti je potrebno, da ta sistem nekatere urarske znamke uporabljajo še danes, najboljše pa imajo svojega, ki je še bolj učinkovit.

Last Edit: od criptus.
  • Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si