minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Mehanika, mehanika...

Mehanika, mehanika... pred 12 let 6 mesecev #8607

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Kaj naredi najboljšega med najboljšimi? Detalji. Vacheron Constantin prav vsak del svojega mehanskega mehanizma ročno obdela, tudi tiste, ki večno ostanejo skriti. Eden izmed detajlov, ki znamko postavlja tja kamor sodi, prav v sam vrh.

Did you know that every single part of Vacheron Constantin’s mechanical movements is manually decorated on all faces, even those that will remain forever hidden – such as the decorated faces of a bridge or a plate that are subsequently fitted together? Only a very small number of manufacturers still comply with such high-level finishing standards. By way of example, one may note that the chamfering alone of the components of an openworked tourbillon requires over a month’s work by an experienced chamferer; while the tourbillon carriage bridge calls for around 12 hours of chamfering, and each tourbillon has two of them. Along the same lines, over 1500 separate ‘beads’ or spots composing a circular-grained or stippled motif must be arranged in perfect succession on the small surface of a self-winding movement’s mainplate. Each of the operations – chamfering on a lathe or with a file, straight-graining, creating a matt effect, straightening, circular-graining or creating a Côtes de Genève motif – calls for exceptional mastery and dexterity.

Odličen pregled dekoriranja mehanike:
www.thehourlounge.com/thread/view/moveme...rie_19046_19046.html

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od criptus.

Mehanika, mehanika... pred 12 let 6 mesecev #8620

• doomy17
  • doomy17 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 8
Ravno to me pritegne pri urah. Mehanika. To mi je navdih do spoštovanja tako majhnih umetnin kot so ure, ki so nekaj tako preciznega in s stališča mehanike tako zanimivega, nekaj kovinskega, ki pa "živi" oz. bije. Že če samo pomislim, koliko truda, znanja in ročnega dela je bilo in je potrebnega da stvarca deluje. Zame osebno nekaj najlepšega kar je lahko ustvaril človek s pomočjo znanja.

Mehanika, mehanika... pred 12 let 6 mesecev #8623

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Ko je že ravno ponovno odprta ta vpadljiva, a hkrati neizčrpna tema, bodimo, kot so tudi naše oboževanke, natančni in nedvoumni tudi mi. Odzvati sem se hotel že takoj, ko sem prebral prispevek o CERTINI DS Limited Edition, kjer med drugim piše – »..,s povečanjem dolžine spirale so pridobili nekaj dodatne moči..«
S »povečanjem dolžine«, torej podaljšanjem spirale se ne pridobi dodatne moči, ampak potencialna energija za sorazmerno daljše časovno obdobje delovanja mehanizma, (v povezavi z manj vloženega dela; ker so hkrati frekvenco zmanjšali s 4 na 3 Hz).
In ker se delo raztegne v času, je tako potrebna moč (delo na časovno enoto) po mojem mnenju tako le manjša ali kvečjemu enaka in ne večja.

Če bi bil cilj povečanje moči, bi morali vzmet tudi ojačati - odebeliti, ne samo podaljšati.
Zahvale: gorazd

Mehanika, mehanika... pred 12 let 6 mesecev #8625

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Podaljšali so glavno (navijalno, pogonsko, ang. mainspring) vzmet in pridobili na rezervi navitja.
Ne smemo zamenjevati spiralo (Hair Spring, Balance Spring) pri nemirki s pogonsko vzmetjo.
Zahvale: criptus

Mehanika, mehanika... pred 12 let 6 mesecev #8627

• gorazd
  • gorazd avatar
  • Nedosegljiv
  • Administrator
  • Administrator
  • Thank you received: 20

Levjul napisal: Podaljšali so glavno (navijalno, pogonsko, ang. mainspring) vzmet in pridobili na rezervi navitja.
Ne smemo zamenjevati spiralo (Hair Spring, Balance Spring) pri nemirki s pogonsko vzmetjo.

Tako je, hvala za opozorilo. Gre za glavno spiralo...

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si