minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: FAVRE LEUBA GENEVE

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 6 mesecev #8635

• ili_lj
  • ili_lj avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 28
Vem, da so Favre Leube prodajali tudi pri nas in verjetno so je pri večjih količinah naročili napise v lokalnem jeziku (oz.dveh), kar niti ni pretirano nenavadno. Drugače pa drži, kar je napisal Sokol. Urca je ok, vložek vanjo pa je smiseln iz sentimentalnih razlogov, ker te ure ne dosegajo visokih cen.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 4 mesecev #9145

• rojcek
  • rojcek avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 53
A še mogoče samo kdo ve, ali ima ta "duomatic" kakšen poseben pomen...?

"It's composed of gears, and jewels, and plates, but once you put it together...Boom! It comes to life."
Last Edit: od rojcek.

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 4 mesecev #9146

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
V 6o letih so bile ure FL znane po dveh navijalnih bobnih. (twin barrel) Najprej so vgrajevali dva navijalna bobna v mehanizme z ročnim navijanjem, kasneje tudi v avtomatske mehanizme (Twinmatic in Duomatic modeli).
mb.nawcc.org/showthread.php?5613-Can-any...ng-about-Favre-Leuba
Zahvale: rojcek

Last Edit: od Levjul.

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 3 mesecev #9706

• rojcek
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
A je to normalno, da je rotor rahlo ohlapen? Namreč ko uro obrnem se vidi in čuti, ko se ta premika. Ne levo, desno ampak gor dol? :huh:
Kako pa je s kroženjem le tega? Ker se v eno stran suče lažje kot v drugo.
Pa še, ko ura že začne teči, ampak če jo ''preveč premetavam'' (obračam), preneha?

Nevem, ali bi bila samo potrebna čiščenja in nastavitve (stara je 38 let in že dolgo stoji) ali bi znal nagajat kakšen del, kar pa bi iz finančnega vidika in v primeru obnove precej spremenilo trenutno situacijo.

"It's composed of gears, and jewels, and plates, but once you put it together...Boom! It comes to life."

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 3 mesecev #9707

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Sam sem imel v zvezi rotorjem (nove urce) podobno opažanje. Moril me je namreč občutek, da je opazno (oz. slišno) razrahljan v aksialni smeri – torej v tisti, kjer naj gibljivosti ne bi bilo. Ob opisanih simptomih, odprtju in pregledu pri urarju, me je mojster pomiril, da je tolikšen »loker« v mejah normale.
Kar se pa tiče lažjega gibanja rotorja v eno smer kot v drugo, je to samo viden dokaz, (če nimaš opisa iz kakšnih papirjev) da izvaja funkcijo navijanja samo v eni smeri. Pomembno pa je to vedeti le tedaj, če bi urco ob neuporabi deval na navijalec; da bi na njem torej nastavil pravilno smer vrtenja.
Glede zaustavljanja ob, kot praviš, premetavanju bi pa sklepal, da so se po tolikih letih le nabrale določene materialne sledi trenja, ki v nekaterih položajih ovirajo tek zaskočnega mehanizma, lahko pa kar celotne verige zobničkov, z navijalnima bobnoma vret. Urca je, če ti količkaj pomeni, vredna čiščenja in mazanja, verjetno pa tudi zamenjave kakšnega kamna.

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 3 mesecev #9708

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416

rojcek napisal: A je to normalno, da je rotor rahlo ohlapen? Namreč ko uro obrnem se vidi in čuti, ko se ta premika. Ne levo, desno ampak gor dol? :huh:
Kako pa je s kroženjem le tega? Ker se v eno stran suče lažje kot v drugo.
Pa še, ko ura že začne teči, ampak če jo ''preveč premetavam'' (obračam), preneha?

Nevem, ali bi bila samo potrebna čiščenja in nastavitve (stara je 38 let in že dolgo stoji) ali bi znal nagajat kakšen del, kar pa bi iz finančnega vidika in v primeru obnove precej spremenilo trenutno situacijo.

Gor dol ne bi smel preveč skakat. Da pa se obrača v eno smer lažje kot v drugo je normalno. Pomeni, da se kaliber navija samo v eno smer. Če se malo težje obrača v obe smeri pomeni, da se kaliber z rotorjem navija v obe smeri. Različne izvedbe pač.

Last Edit: od criptus.

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 3 mesecev #9709

• rojcek
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Sem že malo preveril glede stroškov pri Robniku v Kranju, pa je za nov pas in šipco, čiščenje in nastavljanje mehanizma ter morebitno iskanje in vstavljanje kakšnega novega dela, povedal ceno 300€ lahko pa tudi več. Se bom še malo informiral drugje, pa bom potem videl.

Vsekakor pa je ura vizualno res odlično ohranjena, danes sem jo namreč malo bolje očistil in...sveti se kot...kaj šele, da bi jo dal na poliranje :kiss:

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 2 mesecev #9874

• rojcek
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Ura še ni izpravna, ampak sem ta teden vseeno malo opazoval kako deluje... Sem jo "zalavfo", pa je v mirovanju v ležečem stanju, tekla dobrih 46 ur, kar se mi zdi za tako staro, še neservisirano, kar dobro B)

Res pa je da si je v tem času pritekla skoraj 5 minut prednosti :unsure:

Pa še to, sem opazil, da se jih precej ukvarja s tem, kdaj ura ob polnoči zamenja datum...torej tale, točno 3 minute pred 12, v trenutku

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 2 mesecev #9875

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Sedaj, ko si ravno pri tem opravilu, jo daj še v pokončni položaj, krona desno. Verjetno ne bo zdržala toliko ur kot navajaš in se ustavila dosti prej. Pri tem pa bo tudi gotovo zaostala..
Če bo tako, je res čas za čiščenje in mazanje.

FAVRE LEUBA GENEVE pred 12 let 2 mesecev #9877

• vid-mar
  • vid-mar avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • strah pred letenjem
  • Thank you received: 7
Rojcek,
Zelo se strinjam z vsemi tistimi, ki pravijo, da se ura izplaca zrihtati, vsekakor iz vidika sentimentlane vrednosti ure.
Par dni nazaj, lahko vec, smo govorili o ciscenju in servisu enega Longinesa. Tudi tebi bi predlagal, da glede ciscenja in servisa ure povprasas se urarja Malec Bojana, Agrokombinatska 2, Ljubljana Zalog, mobitel 040 649412. Vsekakor cena ne sme presegati vec kot 100 EUR, glede kvalitete opravljene storitve pa sigurno ne bos razocaran.

minutka.si minutka.si minutka.si