minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Mehanizmi - kvarčni

Mehanizmi - kvarčni pred 14 let 2 mesecev #1940

• igor
  • igor avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Glede na to, da je veliko govora o takšnih in drugačnih mehanizmih, kateri so boljši, kateri slabši, kateri cenejši in kateri delajo bolj točno…sem se odločil, da napišem par stavkov na to temo.
Tokrat sem v precep vzel kvarčne mehanizme ETA, Ronda, Miyota, Seiko in »noname« japonske mehanizme. Vzel sem si 14 dni in detajlno pregledoval enake kalibre iste blagovne znamke. Rezultati me niso presenetili. Ne bom opisoval vsakega posebej, pač pa bom vse skupaj zaokrožil v celoto. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se pri nastavljanju datuma in točne ure najslabše obnesejo »noname« japonski mehanizmi. Krona pod prsti kar leti levo, desno, kazalci se premikajo praktično nekontrolirano in brez kakršnegakoli upora, za nastavitev kazalca točno na index je potrebno že kar malce spretnosti. So pa, verjeli ali ne, te mehanizmi neverjetno točni, čeprav je 14 dni prekleto kratka doba za kakšen resnejši test. Omenjam zato, ker je, čeprav majhen odstotek Ronda mehanizmov, kazal celo malenkost večja odstopanja. Ne vem zakaj, a ravno pri Rondi so navijalne osi kar malce preveč »labave«. Miyota ni razočarala in je kot nekakšna zlata sredina upravičila svoj sloves cenovno ugodnih in zanesljivih mehanizmov. Seiko mehanizmi istega kalibra delujejo ubrano, in če si zavežeš oči in ure nastavljaš, dobiš občutek, da imaš v rokah vedno drugo uro, a isti mehanizem. Še najbolj me je presenetila Eta, ki velja za mater vseh mehanizmov. Točnost je vsekakor vrlina teh mehanizmov a se je izkazalo, da je sreča včasih tudi opoteča. Nekatere Ete (večina) so se nastavljale z neverjetno natančnostjo, pri nekaterih pa sem imel skoraj občutek, kot da med prsti držim cenen kitajski ponaredek.
Če pod vse skupaj potegnem črto lahko rečem, da se isti mehanizmi iste blagovne zmanke različno odzivajo med prsti in da ni vedno vse v imenu blagovne znamke, pač pa je potrebno imeti tudi srečo, da naletimo na res dober primerek mehanizma.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od igor.

Odg:Mehanizmi - kvarčni pred 14 let 2 mesecev #1943

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Super prispevek Igor!

ALi pod noname misliš japonske ali kitajske?

Odg:Mehanizmi - kvarčni pred 14 let 2 mesecev #1949

• gasper
  • gasper avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 16
Ali si jih testiral pri sobnih temperaturah ali tudi zunaj?
Kajti kvarčni kamni so zelo občutljivi na nihanje temperature in tu se potem loči kdo ima bolj izpopolnjen mehanizem.

Odg:Mehanizmi - kvarčni pred 14 let 2 mesecev #1950

• igor
  • igor avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
@criptus; pod "noname" je mišljeno in napisano da gre za "japan movement"

@gasper; ure sem testiral pri nas v trgovini, kjer je temperatura dokaj konstantna

Last Edit: od igor.

Odg:Mehanizmi - kvarčni pred 14 let 2 mesecev #1966

• Dragec
  • Dragec avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Lep pozdrav.

Rad bi povedal, da že sam nosim tri leta in pol Certino DS FIRST TITANIUM, ki ima Etin kvarčni mehanizem in moram priznati, da je ura res neverjetno točna, tako, da svaka čast ETI. Prav tako ni nobenega problema s samo uro, ohišjem, krono, kovinskim pasom, safirnim steklom itd... Tako da res svaka čast CERTINI in ETI. V načrtu je CERTINA DS ACTION DIVER AUTOMATIC, vendar ko prišparam dinarčke :)

Last Edit: od Dragec.
  • Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si