minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Kje kupiti uro in kakšno.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Varen nakup ur iz druge roke

Varen nakup ur iz druge roke pred 10 let 3 mesecev #8147

• motorist
  • motorist avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 10
Tema premaknjena.

Kot sem že napisal zbiram (sem začel) žepne ure, sem pravi začetnik, pisano z velikim "Z". In tu je problem, običajno kasneje ugotovim, da sem za uro plačal bistveno preveč. Pred časom sem kupil Doxo pri kateri se je izkazalo, da sem jo preplačal najmanj za 150 %, pa tudi ura na zgornji sliki me je stala preveč (zamenjati je bilo potrebno vzmet, neverjetno kako znajo nekateri improvizirati, v uri je bila počena vzmet pa še ta ni bila original, čiščenja ure pa sploh štejem, kljub vsemu pa sedaj ta "neverjetno redka in točna ura" (tako mi je rekel prodajalec) v 12 urah zaostane za dobro uro. Saj bi zahteval vračilo kupnine pa se je prodajalec vdrl v zemljo. Sicer pa, da ne jočem, vsaka šola pač nekaj stane. In tu prosim za pomoč vas strokovnjake in poznavalce. Zanima me ali obstaja kakšna literatura in kje jo je možno dobiti, da jo malo naštudiram in da ne bom večno strelovod za nepoštene prodajalce.
Hvala vsem že vnaprej

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od criptus.

Varen nakup ur iz druge roke pred 10 let 3 mesecev #8148

• criptus
  • criptus avatar
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 407
Temo sem premaknil, ker je vprašanje univerzalno in lahko v pomoč tudi ostalim.

Imaš kar nekaj možnosti.

Najprej učni material za katerega sprašuješ. Tega je na minutki kar nekaj:
Kako delujejo ure: www.minutka.si/forum/7-splono-o-urah/772...ko-delujejo-ure.html
Literatura: www.minutka.si/forum/11-obvestila-novost...literatura.html#7015
Register ukradenih ur: www.minutka.si/forum/13-mali-oglasi-kupi...er-ur-ukradenih.html
Črna lista prodajalcev: www.minutka.si/forum/6-kaj-in-kje-kupiti...n-kje-ne-kupiti.html
Urarski pojmi: www.minutka.si/leksikon/urarski-pojmi.html
Tehnične vsebine: www.minutka.si/povezave/53-tehnine-vsebine.html

Poleg tega lahko na forumu posreduješ link če je prodajalec na netu, podatke, slike, ceno ipd. Že samo s temi podatki dobiš večino informacij, ki te obvarujejo pred tem, da se opečeš.

Moje mnenje pa je, da kljub literaturi, ki je na voljo, prebiranje le-ta ne more nadomestiti veliko let urarskega učenja in izkušenj, ki jih imajo poklicni urarji. Forum je torej prvi filter, najboljši pa vsekakor dober in pošten urar. Bolje nesti uro urarju na pregled in dat njemu nekaj € kot morebitnemu sleparju (nepoštenega prodajalca bo že ta namera preplašila). In koneckoncev prepustimo stroko strokovnjakom. Zato jih imamo in cenimo. Tudi pipo nam menja vodovodar pa niti slučajno ni tako kompleksna reč kot ura, mar ne ;)

Varen nakup ur iz druge roke pred 10 let 3 mesecev #8149

• motorist
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Vse kar si napisal Criptus drži. Največ znanja ti dajo urarske izkušnje, teh pa seveda nimam. Sem že razmišljal o tem, da bi uro, preden jo kupim odnesel k urarju zato sem pred časom postavil vperašanje če morda kdo pozna dobrega urarja v Mariboru, urarji, ki jih jaz poznam znanjo menjati baterijo v uri, pas pa morda še kakšno malenkost, na mehanske ure pa se ne spoznajo.

Obe uri o katerih govorim zgoraj sem kupil na Kramarskem sejmu v Mariboru, tu pa nastane problem uro pokazati urarju, ker mi prodajalec ni pripravljen uro posoditi za nekaj dni, da bi preveril kvaliteto ure pri urarju (prodajalec že ve zakaj). Je pa nekaj gotovo, kar tako nobeno uro od neznanega prodajalca ne bom več kupil. Sicer pa hvala za linke.

Varen nakup ur iz druge roke pred 10 let 3 mesecev #8150

• blazb
  • blazb avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 17
Če prodajalec noče k urarju, potem je problem in bejži stran od takega posla. Nobenega razloga ni, da bi se ne dalo zmenit za obisk urarja naslednji dan, četudi kupuješ recimo na kramarskem sejmu. Sicer pa je najbolj uro iz druge roke kupovat face to face od ljudi z referencami, ki se s tem (pol)profesionalno ukvarjajo. Prav tako je lahko ok pot chrono24, izbereš filter recimo Avstrija in Italija in kupiš od urarjev, ki so trusted ali professional sellers.

Varen nakup ur iz druge roke pred 10 let 3 mesecev #8152

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
gospe in gospodje...pravila so popolnoma jasna in kratka. če kupujete rabljeno uro (zapestno, žepno, stensko, namizno, ostale premične in nepremične)...

pri osebnem nakupu (angl. face to face deal) se obišče ustreznega urarja (kompetentnega in preverjenega). plačaš par eur in si miren. če prodajalec noče na obisk k urarju, se mu lepo zahvalite in začnite iskati drugo uro.
pri nakupu časomera preko spleta..tu je rizik večji. če prodajalec nima določenega zaupanja (angl. feedback), začnite iskati drugo uro. chrono24..če prodajalec ni vsaj trusted seller ali če na ebayu ni vsaj 95% (odvisno od števila prodanih artiklov), začnite iskati drugo uro.
forumi...pri vseh resnih urarskih forumih se prodajalca da preveriti. če nima ustreznega feedbacka ali če nima ustrezno visoko število postov, začnite iskati drugo uro.

evo...prosto ko pasulj.

Varen nakup ur iz druge roke pred 10 let 3 mesecev #8158

• motorist
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster

sokol napisal:
evo...prosto ko pasulj.

Prav imaš Sokol, samo da sem prišel do tega spoznanja me je nekaj stalo, pišem pa preprosto zato, da ne bo še kdo nasedel tako kot sem jaz.

Varen nakup ur iz druge roke pred 10 let 3 mesecev #8159

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
jaz ne razumem zakaj slovencelni tako radi kompliciramo pri nakupu rabljene ure. če človek kupi nekaj rabljenega, naj bo to avto, telefon, ura, čoln, MIG16...pa da ta predmet še košta par 100eur do par 1000eur...pa zdrava pamet ti pove da je zadevo treba preverit.

naj mi kdo pove..če kupuješ rabljen avto od privat osebe..ali ga kupiš na zaupanje da vse dela? ok, kupi, ampak za posledice si deloma sam kriv. @motorist, to ne leti nate osebno ampak nasplošno.

verjamem da je neznanje nakupa rabljene stvari lahko drago, ampak bodimo pošteni, v veliki meri smo/ste krivi tudi sami.

Varen nakup ur iz druge roke pred 10 let 3 mesecev #8160

• motorist
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Moj problem je v tem, da ljudem preveč zaupam, jih pač sodim po sebi, nikoli ne bi zmogel kupcu neko stvar (pre)hvaliti, če pa vem, da je zanič. Ne gre samo za nakup ur, gre za to, da takšen pač sem, bi se lahko reklo, da spadam med fosile. Še sreča, da žena občasno potegne ročno, drugače bi bila verjetno (moja) škoda, še večja. No pa smo zašli malo s teme, se opravičujem.

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Varen nakup ur iz druge roke pred 10 let 3 mesecev #8161

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 96
Bolj podroben pristop:
Si plačal kot praviš 150% večjo ceno.
Tudi če bi vedel, da ura ne funkcionira kot mora, bi lahko plačati toliko.
Kar hočem povedati, da ima ura neko osnovno vrednost odpadne plemenite kovine (če je iz plemenitih kovin) ter zbirateljsko, ki je neprimeno višja.
Zbirateljska cena se veča po znamkah oz. po redkosti ali kombinacij obeh. Recimo od cenejše do dražjih: Doxa-Zenith-Patek Phillipe. Pa še kombinacij je ogromno.

Meni je bolj kot da je ura točna, važno da je originalna zaradi tega se ji tudi viša cena.

Pa tudi napisi pri prodajalcih "RARE" "redka" ipd. so čisto zavajanje.
Vsaj 95% žepnih ur niso nobene raritete, saj so jih izdelali v tisočih primerkih in jih je še ogromno za kupit.

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si