minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Kje kupiti uro in kakšno.

TOPIC: seiko ure

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12807

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21
Sablfish: čestitam za lepo uro in lep prispevek. Če te zanima, ali je možno luneto zavrteti z neoprenom orokavičeno uro, ti lahko posodim rokavice. Ali pa še bolje: lahko mi posodiš uro, ko bom šel naslednjič pod vodo in napišem prispevek za forum. :laugh:

Levjul: Lepo si pojasnil smisel He ventila na urah. Na 80m ,pa je tlak 9 atm oz., kot se "po novem" tlak izraža v Pascalih = 911,925 KiloPascalov.(1 ATM= 101,325kPa)
Potapljaških zvonov se ne uporablja več že vsaj nekaj desetletij. Sedaj uporabljajo komore, ki so lahko velike le toliko, da vanjo zleze le en potapljač, lahko pa so tudi večje za več potapljačev. Komore za enega so običajno transportne. Takšne komore, mešanice plinov s helijem in posledično ure s He ventilom se uporabljajo le za podvodna dela na velikih globinah, raziskovanja in verjetno tudi nekatere vojaške ekipe.Potapljači opravljajo v vodi aktivnosti na velikih globinah(80,100,... 150 M) daljši čas in posledično so tkiva saturirana s plini. Pri dvigu proti gladini(tlak pada)teh plinov v kratkem času ne moremo izdihati brez škode in zaradi tega potapljač opravlja postopno dekompresijo. Pri dolgih potopih(bivanje in delo več dni na globini 100 in več metrov) je lahko dekompresija dolga tudi 5-6 dni. Ker tega v vodi ne bi mogel opraviti noben potapljač( mogoče Chuk Norris bi), potapljača v globini, kjer je delal in prebival v bivalni komori, namestijo v transportno komoro ter dvignejo na gladino(komora je pod tlakom). Nato to malo komoro priklopijo na večjo bivalno-dekompresijsko, kjer človek prebiva pod kontrolirano atmosfero (He, kisik,dušik..tlak, temp., dohtar...), opravlja vse fiziološke potrebe..., medtem ko po posebnem protokolu tlak znižujejo. Včasih to traja cel teden, preden ga spustijo iz komore. Nato ima en teden prosto. Ko zapije (večina je takih)in še za kakšne druge užitke zapravi pol plače, se vrne na delo. Nato spet en teden hodi iz bivalne komore na dnu v vodo in tam nekaj ur "šfasa", reže.., se vrne v komoro, se spočije,naje, odspi in nazaj v vodo. In v takem ritmu se 5-7 dni potaplja(odvisno od delodajalca), nato en teden biva v komori na dnu, kjer opravlja kakšne kontrolne naloge, polni jeklenke...., nato pa na gladino v komoro za dekompresijo za en teden.. In krog je zaključen. Pred 20-25 leti sem bral intervju z nekim Slovencem, ki je tako delo opravljal nekje na Norveški vrtalni ploščadi. Plača je bila 10-12 000$ na mesec. Obogatel pa ni nihče izmed njih. V tistem tednu, ko so bili prosti, so na kopnem zapravili več kot pol. Baje imajo sedaj še višje plače, pa vseeno niso bogati. Tako zelo poenostavljeno in na kratko zgleda profesionalno tehnično potapljanje.

Helij pa se uporablja tudi v amaterskih oz. polprofesionalnih krogih za potapljanje v večje globine kamor z zrakom ne moremo. Taki potopi so krajši(npr. le nekaj minut na 100 m) od prej opisanih postopkov in dekompresijo praviloma opravijo v vodi. v tem primeru bi lahko zgoraj opisano uro uporabil tudi za potapljanje s helijem, čeprav je deklarirana za potapljanje z zrakom.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12809

• sablfish
  • sablfish avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Tik, tak, tik, tak, booom!
  • Thank you received: 50
No, kot sem rekel; pojma nimam o potapljanju in sem stvar očitno razumel napačno. Hvala za pojasnila.
@Filip, lahko posodim uro tudi na test. Kot sem že omenil, sem jo kupil, da jo ne bom "šparal". Prav fino bi bilo videti diver nižjega cenovnega razreda pri delu. Zanima me, kako bi se v uporabnosti kosal z bistveno dražjimi brati. Primerjava bi me zanimala predvsem v uporabnosti in ceni (kjer bi zanemarili kvaliteto izdelave, poreklo, točnost, torej bi gledali nanje samo, kot na "tool").

If only I had known, I should have become a watchmaker
A. Einstein

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12810

• sablfish
  • sablfish avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert

svizec napisal:

sablfish napisal: Priporočam, da vzameš model SKX173j in ne SKX173k, kot je na sliki ura, ki je izdelana (beri sestavljena) v Maleziji. Razlika v ceni je par 10€, občutek, da imaš "japonskega japonca" pa boljši. Razlik med njima praktično ni; identični mehanizem, ohišje, standardi..., le tisto, ko ni "to, to", bi mene motilo...

a potem ta razlika med k in j različicami obstaja, da so "j" narejene na japonskem, "k" pa drugod (kitajska, malezija)? Nekoč sem to zasledil, samo iščem potrditev, ker se tudi sam odločam za nakup ene seiko ure.

Razlike dejansko ni, vidna je samo na napisu (na dnu številčnice), za vse ostalo se ne rabiš bat. Je čistokrvni japonec, ki je pač cenejši kakšnih 20€. Cenejši, oziroma je "j" dražji zaradi ljudi, kot sem sam in ki razmišljam, da če že namenim neko vsoto, dam raje malce zraven in dobim izdelek, ki je dejansko izdelan IN sestavljen v deželi, kjer bi naj bil. Neekonomično razmišljanje, a takšen pač sem, zato pa lahko služijo na meni in meni podobnim...
Zahvale: svizec

A. Einstein

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12811

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Sem napisal bolj po starem. Res je pritisk zraka na morski površini 1atm in je tako pritisk na 80m 9 atm. Vendar tudi na urah uporabljajo stare oznake atm in ne kPa npr. 100m/10atm in ne 100m/11kPa.
Bolj profesionalne potapljaške Seiko ure (prospex) nimajo helijevega ventila, temveč so to rešili s posebnim sistemom tesnjenja, tako da ne pride helij v notranjost ure.
www.chronoworld.com/seiko-prospex-marine...rs-300m-sbbn017.html
wristreview.com/?p=6484
www.timelessluxwatches.com/reviews/prosp...sun-kinetic-reviewed
In uro lahko uporabiš tudi za delo v komori, pri daljši dekompresiji gre helij sam iz ure ven, oz. lahko odviješ navijalno krono in izenačiš pritisk ure z zunanjim pritiskom.

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12819

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster

sablfish napisal: No, kot sem rekel; pojma nimam o potapljanju in sem stvar očitno razumel napačno. Hvala za pojasnila.
@Filip, lahko posodim uro tudi na test. Kot sem že omenil, sem jo kupil, da jo ne bom "šparal". Prav fino bi bilo videti diver nižjega cenovnega razreda pri delu. Zanima me, kako bi se v uporabnosti kosal z bistveno dražjimi brati. Primerjava bi me zanimala predvsem v uporabnosti in ceni (kjer bi zanemarili kvaliteto izdelave, poreklo, točnost, torej bi gledali nanje samo, kot na "tool").

Ta Seiko ni diver nižjega cenovnega razreda. Diver nižjega razreda je cca 100-200€ ali celo manj in večina športnih potapljačev uporablja take. Sam imam tudi takega diverja za takratnih 1700 avstrijskih šilingov, 30 let ga nisem servisiral, pa sem opravil zagotovo 350 potopov. Edina težava, ki mi jo je ura povzročila zadnja leta, je bila z luneto, ki je zbledela, ker je bila barvana. To se pri diverjih visokega cenovnega razreda verjetno ne zgodi. Poznam potapljače, ki imajo Seiko diverje tudi 30 let in jim še danes služijo. Ne poznam pa veliko potapljačev, ki nosijo pod vodo prestižne diverje. Sicer v dobi potapljaških računalnikov diver ura služi bolj kot dekoracija oz. back up, če bi divecomputer mrknil. V takem primeru se rešiš z uro in potapljaškimi tablicami, ki ji pod vodo nosimo le še oldtimer potapljači. Mladiči pa jih niti uporabljat ne znajo. oz. jih te instant potapljaške šole niti ne učijo uporabe. Kako je z uorabnostjo ure pri tehničnem profesionalnem potapljanju, pa ne vem.

Last Edit: od Filip. Reason: pravopis

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12820

• Dejan
  • Dejan avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Živjo

Odlična ura,

Sam imam seiko Black Monster in preživela je že marsikaj. Odlična ura za odličen denar. Sem jo dal nastavit v BTC in sedaj je točna ko puška.

Sem pa že enkrat tu vprašal, pa bom še enkrat...
Kakšna mora biti ura (automatic) da se rotor najbolj čuti na roki, se pravi ko premakneš roko da začutiš rotor ki se zavrti. A obstajajo takšni mehanizmi? Ker moja ima pod havbo 7S26 in ga ne čutim.

Se opravičujem za off topic
Dejan

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12822

• sablfish
  • sablfish avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert

sablfish napisal:

Po prvem merjenju sicer prehiteva debelih 11 sekund na dan, kar je sicer skladno z izjavo Seika, a absolutno preveč zame. Nekaj časa bom še testiral, potem pa gre definitivno na tunanje k urarju. Nekako se držim tega, da moja ura ne sme imeti večjega odstopanja od C.O.S.C., seveda pa to ne velja za različne temperature, v petih položajih ipd. Zame je dovolj, da drži -4 do +6 pri vsakodnevnem nošenju. Pika.

No, svoje ure ponoči vedno odlagam "krona gor". Zdaj sem probal še "krona dol" in - dnevno sedaj zaostaja -1sec! Jeeeej!

A. Einstein

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12827

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416

Dejan napisal: Živjo

Sem pa že enkrat tu vprašal, pa bom še enkrat...
Kakšna mora biti ura (automatic) da se rotor najbolj čuti na roki, se pravi ko premakneš roko da začutiš rotor ki se zavrti. A obstajajo takšni mehanizmi? Ker moja ima pod havbo 7S26 in ga ne čutim.

Se opravičujem za off topic
Dejan

Mehanizem s težkim rotorjem in čim lažjim pasom boš precej čutil. Na primer zelo poznan Valjoux ETA 7750 kronograf je že en takih. Ob določeni kretnji roke, ko rotor dobi rotacijo ura vidno pleše na roki dokler se rotor ne umiri. Mora pa bit mehanizem tak, da se navija samo v eno smer. Ker v smer ki navija mehanizem rotor ne dobi hitrosti in ga zato ne čutiš.

Hmmm zanimiv 'fetiš'... ;)

Last Edit: od criptus.

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12867

• Sidney70
  • Sidney70 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Respect
Sem bil zadnjic v ST, da bi z Igorjem kako urarsko rekla ... pa je bil na bolniški .... je bila pa kar čedna in prijazna prodajalka, pa sva malo podebatirala, o urah seveda...

V vitrini pa čudo : seiko 5 sports ... še pred časom je bilo rečeno, da se ne da dobit tega modela ... in glej ga zlomka: evo ga v vitrini ... mislim, da gre za SNZF15...

zakaj?

pa sej splih ni pomembno, kaj prodajajo ... čudi me, da Igor ni tega omenil ... :side:

seiko ure pred 11 let 4 mesecev #12868

• I_M
  • I_M avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Pozdravljeni

Kot laik na tem področju imam nekaj vprašanj, za poznavalce, v zvezi s tole uro, ki si jo nameravam kupiti
za vsakodnevno uporabo www.stentime.si/ura.php?p=257
Ali je mehanizem v tej uri enak tistem ki je v Seiko 5 in razliko v ceni naredi ohišje, steklo in pas? Kolikor sem uspel po internetu preveriti to uro ima ta model tudi safirno steklo kar pa ura na tem linku nima....gre za dva različna modela? Zanima me vaše splošno mnenje o tej uri. ;)

Lp vsem
Igor

Last Edit: od I_M.
minutka.si minutka.si minutka.si