SEIKO SBDC001 aka "Black Sumo"
Kot obljubljeno, sem spisal krajšo oceno urce, ni pa to klasičen rewiev, saj menim, da je takšnih že dovolj na spletu. Pa tudi sam nisem tak strokovnjak, da bi si kaj takšnega lahko privoščil. Iz tega razloga sem se odločil, da raje napišem uporabniško mnenje in da s tem komu pomagam pri odločitvi nakupa.
Preden sem se odločil za nakup, sem malce kolebal zaradi Hardlex stekla in zaradi velikosti ohišja (44mm). Moje mnenje je pač takšno, da bi kot "tool watch" morala biti kak milimeter ali tri manjša. Prvi stik s Sumom mi je te skrbi razblinil, saj deluje precej manjša. Če bi moral ugibati, bi rekel na pamet 40mm. Ko sem se spustil dalje, sem kaj kmalu ugotovil, zakaj je dobila vzdevek "Sumo". Stvar v roki deluje prekleto težka. Precej težja, kot se sliši 183g. A ko sem jo nadel, se je vsa teža razblinila in po parih sekundah ure sploh več nisem čutil. Že sama oblika ohišja poskrbi, da lepo "leži" na roki, k temu pa pripomore še kovinski pas, na katerega so največ pripomb imeli uporabniki tujih forumov. Njihova mnenja so, da je 20mm preozko in kazi izgled naprave. Moram priznati, da na slikah res deluje tako, vendar v živo deluje skladno z velikostjo ohišja in spet bi se zmotil, če bi na pamet moral ugibati širino... Ker sam nimam toliko pod palcem, kot bi si želel, sem razvil postranski hobi, in sicer namesto, da vsak mesec kupim kakšno uro, raje par mesecev kupujem različne pasove za ure, ki jih imam. V danem primeru že imam sivo črni NATO pas v pravi širini, temu pa bom verjetno še dodal shark mesh in silikon.
Preglednost Sumota je neverjetna in vem, da ima Seiko enega boljših luminiscenc na tržišču, pa vseeno, me je prijetno presenetilo dejstvo, da sem po sedmih urah od zadnje osvetlitve takoj lahko razbral, koliko je ura. Če delam primerjavo z eno mojih prejšnjih lepotic (TAG Aquaracer, calibre 5), je to neprimerno bolje. Pri Tagu sem namreč že po dveh urah prekleto namučil oči, preden sem ugotovil, da še ni jutro.
Po nakupu sem se spomnil, da sem nekje prebral, kako luneta ni najbolj posrečena. Zaradi zaščite je s prsti dostopna le pri 12-i in 6-ti uri. Že pred tem sem jo seveda zasukal, da slišim 120 klikov, ki delujejo dokaj kakovostno in glej ga zlomka; nagonsko sem prste postavil na mesto, kjer Seiko dovoli, zatorej zaščite nisem niti opazil. Seveda je stvar lahko precej drugačna, kadar do lunete dostopamo preko neoprenskih rokavic, kar pa sam ne bom nikoli izvedel. Na tem mestu bi se moral oglasiti kak potapljač in uro oceniti z vidika uporabnosti pod vodo. Sama stvar je sicer označena kot "air diver", kar pomeni, da je dovoljeno potapljanje z jeklenkami na zrak in ni primerna za uporabo plinov, kot je helij. Iz tega razloga tudi nima helijevega ventila, je pa zato optično in praktično postavljena krona (pri 4. uri), kar deluje tako, da se zagotovo manj zatika ob oblačila, pa tudi uporaba je anatomsko bolj primerna, ko pri kronah, ki si postavljene višje.
Na koncu sem vzel stvar še pod lupo in bil presenečen nad poliranimi deli stvarce. Vse skupaj deluje, po mojem skromnem mnenju, popolno z veliko detalji. Tudi številčnica je dokaj sterilna z razgibano postavitvijo "dvignjenih" indeksov ter tako daje videz tridimenzionalnosti. Na spodnji strani ima napis "Japan 6r15-oolo r 2", pre čemer pa pri najboljši volji ne morem "zgooglat", kaj naj bi ta oolo r 2 pomenil. Igor, Levjul, pomoč?
O kalibru 6r15 je bilo veliko napisanega in želim si, da se bo res izkazal, kot delovni konj (kot imajo švicarji ETO 2824). Po prvem merjenju sicer prehiteva debelih 11 sekund na dan, kar je sicer skladno z izjavo Seika, a absolutno preveč zame. Nekaj časa bom še testiral, potem pa gre definitivno na tunanje k urarju. Nekako se držim tega, da moja ura ne sme imeti večjega odstopanja od C.O.S.C., seveda pa to ne velja za različne temperature, v petih položajih ipd. Zame je dovolj, da drži -4 do +6 pri vsakodnevnem nošenju. Pika.
Malo mi je sicer žal, da nisem mogel stvar videti v živo, saj uporabniki opisujejo SBDC003 (modra) izredno lepo "deep ocean" barvo, a kaj, ko me na slikah ni toliko potegnila, kot ta black Sumo. Po naravi sem bolj ziheraš, pa še črna se lepše kombinira z ostalimi barvami, kot npr. modra.
Na tem mestu bi tole skromno oceno zaključil in povedal, da sem vseskozi imel za primerjavo TAG HEUER Aquaracer in moram povedati, da je TAG sicer skoraj na vseh področjih deloval malenkost bolje, nikakor pa ne toliko bolje, kot je razlika v ceni. Za teh 500€ dvomim, da se katera ura približa Seiku, morda kakšen mikro brand, definitivno pa nima in-house mehanizma. Zatorej bi temu rekel ura brez konkurence. A to je le moje mnenje. Vsekakor bi priporočal nakup vsem, ki se bodo zanjo odločali z vidika, kot sem ga imel sam. Nabaviti uro za vsakodnevno uporabo ter za vse razmere. Le Hardlex bom ob prvi priložnosti zamenjal, saj se na morem otresti občutka, da moram venomer paziti na vsak gib, ko dam roko v žep bunde, ki ima kovinsko zadrgo...