minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Moje izkušnje, kaj nosim, katera ura mi je všeč.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Seiko 5

Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3629

• Sidney70
  • Sidney70 avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Respect
  • Thank you received: 21
mislim, da si te ure zsluzijo svojo temo ... eno imam pred seboj in res nimam pojma koliko je stara ... Podaril mi jo je oce pred cca 15 timi leti .... koliko casa jo je imel on pa ne vem ... dejstvo pa je, da se vedno dela .... :woohoo:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3630

• criptus
  • criptus avatar
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Tut js mam eno, ki pa sicer dela, ampak boj napol. Pomoje je znotraj nekaj odpadlo...

Kej vec o teh urah bo pomoje vedu Igor B)

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3631

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
Če se ne motim, imajo te ure Orientove mehanizme, saj je Seiko tudi večinsko lastnik Orienta.

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3632

• criptus
  • criptus avatar
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3633

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
criptus napisal(a):

Tut js mam eno, ki pa sicer dela, ampak boj napol. Pomoje je znotraj nekaj odpadlo...

Kej vec o teh urah bo pomoje vedu Igor B)

Večna ura, večna tema. Pred dnevi sva s Filipom preko zs na to temo rekla par besed, pa bom naredil kar c/p in dodal kakšno svojo misel.
Seiko5 urca je kultna ikona in njena oblika se v več desetletjih skoraj ni spremenila, razen drobnih nadgradenj. Tudi cena je nekako ostala ista, včasih je bila 100 mark, danes je cca 100 eur. V časih, ko se takih ur pri naš še ni dalo kupiti, so jih ljudje naročili ali kot darilo dobili predvsem od svojih prijateljev in znancev, ki so takrat delali v Iraku. Kot ponosni lastniki teh lepotičk so bili pravi friki ;) Ljudje še danes prihajajo k meni v trgovino s takšnimi kosi na zapestju in pravijo da brez kakšnih konkretnih posegov v ure delajo poopolnoma brez težav že 20-25 let. Danes jo urarski sladokusci še vedno zelo radi kupijo za svojo zbirko, kot nekakšen "must have" kos.
Roko na srce pa v tehničnem smislu to ni ravno ura, ki bi človeka očarala in prevzela. Kovinski pas je narejen iz zelo tankega jekla in sestavljen skupaj na "Seiko način", tako da se ob stalni uporabi rahlo raztegne in ne deluje več kot v osnovi privlačna in kompaktna zapestnica. Tadej je v zgornjem postu lepo povedal o mehanizmu, sam pa naj dodam, da današnji mehanizmi verjetno ne bodo preživeli naših vnukov B) Krona ne navija ure in se uporablja izključno za prestavljanje kazalcev in indikatorja day-date. Rezerva navitja je dokaj skromna, ura pa zna, kljub dodatnim urarskim nastavitvam prehitevati tudi za 30 sekund na dan. Načeloma ima Seiko5 WR 3 ATM, kar v urarskem jeziku pomeni nič več kot samo umivanje rok.
Če pod vse potegnemo črto je to ura, ki kot celota s svojo zgodbo prepriča, a je kot posledica več kot razumne cene nekoliko tehnično podhranjena.

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3634

• criptus
  • criptus avatar
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
Vsaka podobnost je zgolj zlobno natolcevanje :P

Last Edit: od criptus.

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3637

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
igor napisal(a):

... Tadej je v zgornjem postu lepo povedal o mehanizmu, sam pa naj dodam, da današnji mehanizmi verjetno ne bodo preživeli naših vnukov B) Krona ne navija ure in se uporablja izključno za prestavljanje kazalcev in indikatorja day-date. Rezerva navitja je dokaj skromna, ura pa zna, kljub dodatnim urarskim nastavitvam prehitevati tudi za 30 sekund na dan...

Tukaj moram malo protestirati.
Orient dela lastne mehanizme več kot 50 let. Po forumih se da zaslediti, da ure dolga desetletja lepo tiktakajo - tako, da tista trditev o vnukih...
Orient je znan po samodejnem navijanju, v najnižjem cenovnem segmentu sploh nimajo ur, ki bi jih bilo možno ročno navijati; pri mehanizmu, kot je 46943, ki letos praznuje 40 let, se pri nastavaljanju časa sekunde ne ustavijo. Obstajajo Orient mehanizmi, ki seveda zmorejo oboje - ampak tega ne pričakovati v mehanski uri za 100-150 EUR.

In glede točnosti. Jaz ne bi upal tako posploševati, sploh ne.
Imam cenjen mehanizem ETA2824-2, ki tiktaka v Jungansovem ohišju; in brez sramu pridela 5-6 sekund plusa na dan, če jo pustim na mizi ali v navijalcu. Ravno tako se ne sekira, ko pridela 5-6 sekund minusa, ko jo nosim na roki. Sploh ni slab rezultat.

Moj drugi, precej manj cenjen mehanizem je Orient 46943, ki tiktaka v mojem "potapljaču" (BTW: Orient je naredil prvo uro s samodejnim navijanjem in tesnostjo 200m). Seveda ima precej manj zveneče ime - a glej, ko navit počiva na mizi ali se spotoma navija v navijalcu, pridela 2-3 sekunde zaostanka na dan; in ko ga nosim, se ta zaostanek poveča na 5-6 sekund.

Vsi podatki so seveda približni in niso izmerjeni v certificiranem laboratoriju - a vendar lahko trdim, da v mojem(!) primeru Orient poseka mehanizem ETA po vsej črti. Razlika med nošenjem in počivenjim je pri Orientu 2-3 sekunde; pri ETI pa 10-12 sekund.

Vsi rezultati veljajo za ure, kot sem jih dobil - brez kakršnihkoli posegov.

PS: Nekje sem zasledil podatek, da se ETA2824-2 prodaja "na veliko" po ca. 80 EUR; Orient 46943 pa za 35 EUR.

Last Edit: od Tadej7ad.

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3638

• u-boat
  • u-boat avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Praviš, da ne bi posploševal a delaš prav to. Kot primer daješ le meritve svojih ur, kar pa je za nek resen zaključek statistično gledano precej premalo...

ETA mehanizmi se izdelujejo in prodajajo v različnih cenovnih razredih odvisno od kakovosti njihove izdelave. Pa še en pomislek. Če ti ura npr konstantno zaostaja 5-6 sekund na dan, to pomeni da absolutno laže le za 1 sek. Nekaj minut dela pri ta pravem urarju bi tako nihanje za šalo premaknilo na 0 +/- X (kolikor že sekund)...

Moje mnenje pač ;)

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3639

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
u-boat napisal(a):

Praviš, da ne bi posploševal a delaš prav to. Kot primer daješ le meritve svojih ur, kar pa je za nek resen zaključek statistično gledano precej premalo...

ETA mehanizmi se izdelujejo in prodajajo v različnih cenovnih razredih odvisno od kakovosti njihove izdelave. Pa še en pomislek. Če ti ura npr konstantno zaostaja 5-6 sekund na dan, to pomeni da absolutno laže le za 1 sek. Nekaj minut dela pri ta pravem urarju bi tako nihanje za šalo premaknilo na 0 +/- X (kolikor že sekund)...

Moje mnenje pač ;)

Kako lahko moj zapis razumeš kot pljuvanje po ETI?

Igor je zapisal, da se skoraj ne da nastaviti ure, da ne bi imela napake 30 s/dan.

Sam sem napisal svoje izkušnje z urami, ki so nastavljene "out of the box". Nikjer ne trdim, da je Orient boljši od ETE; dokazujem samo, da je Igorjeva trditev o nenatančnosti pretirana oz. da ne velja za vse Orientove mehanizme. A je res tako težko vključiti malo logike?

Pa še en pomislek - a si sploh prebral zapisano? Predvsem tisti del o natančnosti?

EDIT:
A se meni samo zdi, a midva pojem posploševanje povsem različno razumeva?

...
Vsi podatki so seveda približni in niso izmerjeni v certificiranem laboratoriju - a vendar lahko trdim, da v mojem(!) primeru Orient poseka mehanizem ETA po vsej črti. Razlika med nošenjem in počivenjim je pri Orientu 2-3 sekunde; pri ETI pa 10-12 sekund.
....

Last Edit: od Tadej7ad.

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3640

• u-boat
  • u-boat avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Ne vem kje sem napisal da pljuvaš po ETI?

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si