Da predstavim moj DIY projekt:
Ročna ura z vezeno številčnico
Ohišje: 45mm, klon Radiomir, exhibition hrbtna stran, safirno steklo
Mehanizem: Seagull ST3621, klon ETA/Unitas 6498-2
Številčnica: vezena "sunburst fumé" modro črna z vezenimi belimi markacijami
Natančnost mehanizma: povprečno +5 sekund na dan
Po poklicu sem grafični oblikovalec in vezilski mojster v podjetju, kjer delamo umetniške vezenine (pa tudi prapore za društva, če kdo rabi

).
Dalj časa sem razmišljal, kako bi vezenje izpadlo kot številčnica ure, tako da bi vezenje uporabil kot teksturo, ker so se mi vedno dopadle ure s teksturirano številčnico (Attelier Wen, Zelos, Grand Seiko, Straum, Anordain...).
Po dalj časa raziskovanja sem zadevo spravil skupaj. Mehanizem in ohišje sem izbral zato, ker je vezena številčnica praviloma debelejša od navadne, in to "Radiomir" ohišje uporablja t.i. sendvič številčnico, ki je prav tako debelejša, ohišje pa je narejeno za Unitas mehanizem.
Obenem je možno za Unitas mehanizem dobiti podaljšane nastavke za kazalce (cannon pinion in pa hour wheel), ki omogočajo montažo kazalcev višje stran od mehanizma. H3 visok cannon pinion in hour wheel, ki se dobijo kot originalni ETA/UNITAS deli, sem naročil iz Nemčije.
Mehanizem in ohišje sta iz Aliexpress, prav tako pašček.
Na eBayu sem našel prazno številčnico za Unitas mehanizem, ki je še tanjša od normalne, in mi je omogočila uporabo vezenine.
Iz ZDA sem naročil kazalce in pa mali sekundni kazalec, ki mora (spet zaradi debeline številčnice) imeti povišan stebriček.
Nekaj osnovnega orodja za urarstvo sem prav tako naročil kar iz Aliexpress.
Skupno me je celoten projekt stal (če ne štejem orodja in mojega časa) okrog 200 evrov za vse dele s poštninami in carinami vred. Rezultat pa je zelo zanimiva unikatna mehanska ura z ročnim navijanjem

Bom pa uro posodil šefu, ker bi jo rad razstavil za veliko razstavo vezenih del za 100-letnico firme... tako da če bi kdo uro rad videl v živo, bo razstava v mesecu maju v Ljubljani