minutka.si

Vse Novice

Baselworld 2015 - leto pametnih ur ?

BW2015.11.jpg

Baselworld 2015 - tradicionalni svetovni urarski veledogodek, ki je potekal v švicarskem Baslu, je do prihodnjega leta zaprl svoja vrata. 

                         
Kar 288 švicarskih blagovnih znamk (največ na enem mestu) je letos predstavilo svoje najnovejše dosežke in novosti. Statistika kaže naraščajoč trend izvoza švicarskih ur. Januarja 2015 denimo je ta porasel za 3,7 % glede na leto poprej, v februarju pa je enako kot ves ostali izvoz padel na 2 %. Tako kot švicarsko gospodarstvo pozitivno rast beleži tudi obisk sedme sile na sejmu. Letos so našteli 4.300 novinarjev z vsega sveta, kar je 7,3 % več kot leta 2014, medtem ko je število obiskovalcev ostalo na enaki ravni kot lani, to je 150.000.

BW2015.2.jpg

Letošnji dogodek si bomo zagotovo zapomnili po izjemnem porastu predstavitev pametih ur. Te pravzaprav niso nič novega, a so bile do letos bolj ali manj v domeni proizvajalcev zabavne elektronike (Apple, Samsung, Pebble...). Letos pa nas je presenetila in vznemirila novost, da se na trg pametnih ur podaja tudi nekaj velikih imen tradicionalnega urarstva. Ena izmed najbolj vznemirljivih novic je prišla s TAG Heuerja, ki je oznanil skupni projekt izdelave prestižne pametne ure z IT velikanoma Google in Intel. Predstavitve navzven povezljivih ur z drugimi napravami pa se s tem še niso končale. Zanimiv je tudi projekt sicer tradicionalnih švicarskih urarskih znamk Frederique Constant, Mondaine in Alpina, ki so v nekatere svoje modele vgradile tehnologijo MotionX. Ta dopoljnjuje zmogljivosti mehanskih in kvarčnih ročnih ur tako, da jih povezuje z zunanjimi napravami, kot so pametni telefoni in tablice. Omenimo še Breitling, Gucci in Bvlgari, ki so prav tako predstavili 'pametne' modele svojih ur.

BW2015.3.jpg

Čeprav pametne ure poznamo že nekaj let, nas je letošnji trend ujel dokaj nepripravljene. Nihče namreč ni pričakoval, da se bodo tudi tradicionalne urarske blagovne znamke začele obračati v to smer. A upoštevajoč pregovor, da se nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha, se ob tem lahko spomnimo na kvarčno revolucijo iz 80. let minulega stoletja. Ta je kot vemo za nekaj let dodobra zatresla temelje tradicionalnega urarstva, podrla pa jih ni. Kako se bodo stvari odvijale naprej je težko napovedati. Na 'minutki' ocenjujemo, da bodo nekatere urarske znamke v prihodnjih letih razširile svojo ponudbo klasičnih ur z zmogljivostmi, ki bodo le-te naredile bolj 'pametne', morda celo 'uporabnejše'. Dobra stara mehanika pa bo kljub temu (pre)živela in se razvijala še naprej.
 
Vir slik: baselworld.com

Novosti iz Baselworld 2015:
 

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si