minutka.si

Vse Novice

Zenith - Christophe Colomb Hurricane

Zenith.Huricane.Christophe.Colomb.jpgZenith bo na Baselworld 2013 predstavil novost v svoji elitni kolekciji Academy - Christophe Colomb Hurricane.

Ura se ponaša z mehanizmom na ročno navijanje El Primero 8805, navdih zanjo pa so poiskali v legendarnem instrumentu Marine Chronometer. Christophe Colomb Hurricane je poseben predvsem zaradi dveh izjemnih elementov, to sta t.i. 'fusee-chain' prenos in žiroskopski zaskočni mehanizem.

Zenith.Huricane.Christophe.Colomb.Chain.jpg

Pri prvem gre za rešitev, ki je poznana že iz urarske prazgodovine. 'Fusee-chain' prenos je poseben sistem, ki zagotavlja konstanten prenos sile (in posledično konstantno amplitudo nemirke) ne glede na to, koliko je odvito glavno pero oziroma vzmet, ki hrani energijo za pogon mehanskega mehanizma. Sila peresa namreč s sproščanjem napetosti vse bolj slabi, 'fusee-chain' prenos pa spremembo navora učinkovito kompenzira. Razvoj pogonskega sistema ter umerjanje sta trajala celi dve leti. Miniaturna veriga, ki je napeta med valja, je dolga 18 cm in sestavljena iz kar 585 posameznih delov.

Zenith.Huricane.Christophe.Colomb.Chain.giro.jpg

Druga posebnost Zenith Christophe Colomb Hurricane je inovativen žiroskopski zaskočni mehanizem. Ta s pomočjo sistema kolesc in prenosov, ki ga sestavlja 173 elementov, zagotavlja, da zaskočni mehanizem ne glede na položaj ure vedno ostane v vodoravnem položaju. Zaradi svojega krožnega gibanja, sistem potrebuje veliko prostora, zato ima ura na spodnji in zgornji strani polkrožno izboklino.

Zenith.Huricane.Christophe.Colomb.Chain.giro.1.jpg

Zenith Christophe Colomb Hurricane s pomočjo treh manjših številčnic prikazuje ure in minute na številki 12, male sekunde na številki 9 ter rezervo navitja na številki 3.

Zenith.Huricane.Christophe.Colomb.Front.jpg

Tako številčnica kot dno 45 mm velikega zlatega ohišja sta transparentni, kar omogoča prekrasen pogled na skupno preko 1100 elementi, ki sestavljajo mehanizem. Zenith bo izdelal le 25 primerkov tega izjemnega instrumenta. Prav tako kot je izjemna ura sama, pa je izjemna tudi njena cena. Ta bo predvidoma znašala 210.000 €.   

Vir: worldtempus.com 

Zenith Academy Christophe Colomb Hurricane :

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si