minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: ŽEPNA URA-TOBIAS

ŽEPNA URA-TOBIAS pred 9 let 10 mesecev #18286

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Zdravo, bi se še jaz malo vključil in zapametoval o tej zanimivi uri :).

Po moji oceni gre za švicarsko uro, uvoženo na angleški trg. Zelo verjetno je, da je bilo ohišje narejeno v Angliji, mehanizem pa je zagotovo švicarski ali francoski. Ura je bila narejena v drugi polovici 19. stoletja. Mehanizem je klasičen švicarski tip, švicarski ''špic-anker'', zelo zanimiv pa je zaključek na balančnem kolesu, saj ima ura vgrajen zgodnji sistem za preprečevanje loma osovine v primeru padcev. Temu sistemu se reče ''parachute'', izumil pa ga je A. L. Breguet. Poleg sistema proti udarcem, ima tudi starejši in dokaj redek tip temperaturne kompenzacije, pri katerem se pri spremembi temperature preko bimetaličnega spoja premikata pina regulatorja in s tem uravnavata napako točnosti zaradi temperaturne variacije. Kasneje je ta sistem popolnoma odpravila kompenzacijska nemirka, slednjo pa so zamenjale temperaturno neodvisne spirale, ki jih imamo v urah še danes. Zelo nenavaden se mi zdi kompas na številčnici ter pozicija sekundnega registra na številčnici.

Po mojem mnenju si za uro in vse pristojbine odštel kake tri, štiri stotake. Je pa druga zgodba, kako bi se ura prodala pri nas, pridružujem se Shadowu, da so žepne ure pri nas trenutno slabo cenjene. Glede vrednosti pa je ena stvar skoraj sigurna, če si uro kupil preko Ebay avkcije (ne na sistem buy it now ali best offer), potem si zanjo plačal toliko kot je vredna.
Zahvale: criptus

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

ŽEPNA URA-TOBIAS pred 9 let 10 mesecev #18288

• dusto
  • dusto avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 3
Hvala,urarski mojster,bolj strokovnega in obšrirnega odgovora nisem mogel pričakovati z tvojim odgovorom se popolnoma strinjam in potrdil ste vsa moja predvidevanja.Ni mi žal da sem zanjo plačal 260€,saj gre za edinstven primerek ki bi si ga želel vsak zbiratelj žepnih ur.Vsa pohvala minutki,da ima takega strokovnjaka.D
Zahvale: criptus, Slamca

ŽEPNA URA-TOBIAS pred 9 let 10 mesecev #18289

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Res je Dusto vemo :) Svaka čast Slamca !
Zahvale: Slamca

Last Edit: od criptus.
  • Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si