minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Zenith XL Tronic

Zenith XL Tronic pred 10 let 2 mesecev #16922

• Matrus
  • Matrus avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 147

Slamca napisal: Matrus je lepo napisal, bi pa, če smem, samo korigiral glede cene. Tako uro (Movado) bi moral dobiti za manjše denarje, okoli max 250 €.

Lahko. B) Kot sem rekel, nimam izkušenj s cenami, nisem pa tudi preverjal prodanih na eBayu.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Zenith XL Tronic pred 10 let 2 mesecev #16924

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486

Potem te vilice ki vibrirajo z 262 kHz, niso isto oz. modernejša izvedba tiste v starejših modelih?

Gre za quartz kristal, ne glasbene vilice. Je pa pravzavrav ponavadi quartz kristal v običajnih mehanizmih prav v obliki vilic, sicer je skrit znotraj tesno zaprtega lonca (se ga vidi s prostimi očmi pri vsakemu mehanizmu), je pa znotraj lonca še vedno miniaturna vilica iz kvarc snovi. 99% quartzev vibrira z okoli 32 kHz frekvenco, tako da je tale od Bulove prava posebnost. So pa obliko klasičnega quartza v urah pri Bulovi spretno marketinško uporabili pri oglaševanju Accutron II.

Sem našel slike, ki sem jih obljubljal...
Na tejle sliki se vidi glasbene vilice, dvignjene iz mehanizma. Na desni strani spodaj se lepo vidi majhen vzvod, to je vzvod, ki rine tisto posebno kolo, o katerem je že Shadow govoril. Dejansko glasbene vilice (s pomočjo elektromagnetov) vibrirajo z frekvenco 300 Hz, vibracije se fizično preko tega vzvoda prenesejo na kolo in ga porivajo 300x v sekundi.

Tna sledeči sliki se lepo vidi vzvod v mehanizmu. Pravzaprav sta dva enaka vzvoda. Eden je del glasbenih vilic in ''rine'' kolo v eno smer, drugi pa je samo preprečitev, da se kolo samo od sebe ne zavrti v kontra smer...

Za konec pa še kompletno razstavljen accutron mehanizem. Delov je vidno manj, kot pri klasični mehanski uri. Števičnice ni, ker je šlo za Spaceview uro, ki je nima.

Za na koncu še link od Youtube filma, ki prikazuje delovanje o katerem sem zgoraj pisal (''rinjenje'' kolesa) in posledica česa je sekundni kazalec, ki se dejansko premika 300x na sekundo.

Attachments:
Zahvale: criptus, Shadow, rojcek, AP

Last Edit: od criptus.

Zenith XL Tronic pred 10 let 2 mesecev #16931

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Zanimivo in poučno. Sem mislil, da elektronsko vezje zreducira frekvenco na manj obratov. Prva Bulova je imela 360 Hz.

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si