minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: Stara neznana Omega

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11345

• LukAkuL
  • LukAkuL avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 18
Mi lahko prosim nekdo pove kaj več o tej uri. Starost, material ohišja, vrednost, če sploh je kaj posebnega o njej reči ... Dobil sem jo pred kratkim v dar, samo ohišje se mi zdi kar lepo ohranjeno, ni sledov o kakšnih udarcih, pleksi je sicer na dveh mestih počen, ampak na strani, tako da ni moteč. Ne razumem zakaj se je bilo potrebno podpisat na številčnico! Se mi zdi kar precejšnja škoda. Ura teče, ne vem koliko časa, ker sem jo šele pred kratkim rahlo navil, zanima me s kolikimi obrati se sme uro naviti. Ali je tak mehanizem smiselno servisirat, morda zamenjat pleksi in očistit podpis s številčnice?

Lp

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11346

• Matrus
  • Matrus avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 147
Ura je najbrž iz obdobja 1916-1923. Kar lepa starost.
(Vir: chronomaddox.com/omega_serial_numbers.html )
Mislim, da sicer nima velike denarne vrednosti, ampak če si jo dobil v dar, ima verjetno sentimentalen pomen in bi jo jaz dal poservisirat.
Zahvale: LukAkuL

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11348

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
klasična trench watch. trench ure so bile vojaške ure. nosili so jih vojaki med 1.svet. vojno. so neke vrste prehodne ure iz žepne v zapestno.
tvoja ura ni vojaška.

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11350

• LukAkuL
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
@matrus, hvala za datum

@sokol, ura je od zbiratelja militarij in mi jo je morda ravno zato dal, ker je verjetno tudi sam ugotovil, da ni bila vpletena v vojno. Bi drugače ura imela kakšno posebno oznako, če bi bila vojaška, ali kako se to prepozna?

Ne morem se odločiti, če bi zamenjal pleksi in spoliral ohišje, ker to bi bilo malce čudno, da je 100 let stara ura brez znakov "borbe", upam samo, da je na številčnice podpis narejen s kakšno nedolžno barvo, sumim na zlat flumaster za čestitke in podobne fore, kar bom pa zagotovo poskusil očistit oz. dal očistit. Ali je številčnica keramična?

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11351

• xcape
  • xcape avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 45
@LukAkul, ti je morda poznana zgodba kako je ura prišla do tega zbiratelja militarij? Ti je poznan podpis na številčnici? Meni osebno je bolj kot sama ura padel v oči podpis, sicer ne bom trdil z zagotovostjo ampak kolikor se da razbrati iz same slike pise Dali, torej Salvador Dali. Sicer mi ni ravno poznano, da se je on točno tako podpisoval oziroma so kasneje za reklamiranje in razpoznavnost naredili takšen podpis iz njegovih različnih podpisov. Mogoče bi bilo dobro preveriti zgodbo kako, če je le to mogoče.

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11352

• rojcek
  • rojcek avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 53
Tut men je podpis prvo pado v oči... Pomoje ima kak "pomen", ker nevem, zakaj bi se šol kdo podpisovat na številčnico in samo zato odpirat uro. Sem pa pogledo po netu, kako se je Dali podpisoval in je "original" podpis res nekj drugačen, ampak so nekateri, ki so precej podobni temu na uri... :huh:

"It's composed of gears, and jewels, and plates, but once you put it together...Boom! It comes to life."

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11353

• Matrus
  • Matrus avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 147
To mi pa postaja zanimivo s temle podpisom (sam sem mislil, da piše Dolc). Sicer je ura nastala, ko je bil Dalí še mlad in neznan (če je rojen 1904, je bil ob nastanku star med 12-19 let), lahko pa bi jo podpisal kasneje. Motiv, zakaj bi se kdorkoli (vključno z Dalíjem) podpisal na številčnico, mi sicer ni znan.

Kakorkoli - baje je pri Dalíju problem z avtentičnostjo podpisov (običajno na slikah), ker se je skozi kariero podpisoval na zelo različne načine. Tale podpis je sicer dokaj podoben:

Sicer pa je Dalí žepno Omego baje uporabil tudi v eni izmed svojih najbolj znanih slik Vztrajnost spomina (1931), kjer ura sicer ni znamčena:

Bolj zanimivo je morda to, da je tri leta kasneje narisal skico namizne ure (Svarilo predalov; La prémonition des tiroirs), kjer dejansko nastopa Omega, kot je tudi razvidno iz skulpture, ki je bila po skici ustvarjen l. 1973:

Vir: www.amismih.ch

Vsekakor upam, da (poiz)veš kaj več o podpisu, ker bi Dalíjev podpis res zanimivo obrnil zgodbo od militarij k umetnosti. ;)

Last Edit: od criptus. Reason: Link ne deluje

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11354

• LukAkuL
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Preveč lepo, da bi bilo res. Moram priznati, da sem sicer prebral Dalí, ampak nisem dobil asociacije na Salvador Dalí. Hvala xcape, ker si opazil :)
Težko bom dobil kakšno informacijo več o uri, ker nimam tako pogostih stikov s človekom, ki mi je uro podaril. Vse kar je povedal o njej je to, da jo je nazadnje nosila neka ženska. Pa saj je vprašanje kaj sploh ve. Bom za hec pisal v Narodno galerije, kjer majo zagotovo kakšnega strokovnjaka, ki bi lahko povedal več o avtentičnosti podpisa.
Malce sem prebrskal net in ugotovil, da je Dalí skozi leta precej spreminjal stil podpisa. Tukaj je nekaj njegovih podpisov www.artsignaturedictionary.com/artist/salvador.dali , kjer ni podobnega podpisa kot je na uri in pa še ena zbirka podpisov z letnicami v malce slabši kvaliteti. Ne vem, dvomim.
Attachments:

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11355

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Starih ure je ogrooomno. Takšnih z zanimivo zgodbo, ki je na nek način dokazljiva pa dosti manj. In take so zanimiv kolekcionarski kos...

Stara neznana Omega pred 11 let 10 mesecev #11356

• xcape
  • xcape avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 45
Kot že rečeno v mojem prvem postu na to temo, da podpis ni njegov, možno pa je da je bila ura uporabljena na kakšni njegovi razstavi za kakšen objekt,.... nioli se ne ve. Torej imaš nalogo raziskat zgodbo, če bo le to mogoče.
Mogoče kot zanimivost in offtopic, S. Dali je poznan tudi kot umetnik, ki je v naprej podpisoval grafične liste in tudi njegova dela so ena izmed najbolj pogosto kopiranih (tudi-ponarejena s podpisom vred). :)

Kakorkoli, jaz osebno bi pustil številčnico pri miru dokler nebi razjasnil ozadja.

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si