minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Tourbillon

Odg:Katera komplikacija vam je najljubša? pred 13 let 2 mesecev #6824

• el_diablo
  • el_diablo avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 0
Shadow napisal(a):

Levjul napisal(a):

Nikjer pa nisem zasledil koliko ima taka ura odstopanja dnevno.

To sem jaz tudi opazil, ravno zato sem spraševal.
Očitno natančnost ni sorazmerna z ceno. :blink:

g-shock za 100 eu so bolj natančni kot 99,9 % ur za tisoče in tisoče ue,tok da... očitno ne.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od el_diablo.

Odg:Katera komplikacija vam je najljubša? pred 13 let 1 mesec #7195

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
Vsak komentar je odveč

Iz te teme
Levjul napisal(a):

Mnoge komplikacije ne prinesejo ničesar k funkcionalnosti ure. Kot npr, turbillon.
»Je posebno vpetje nemirke, ki izniči negativen vpliv gravitacije, s tem pa pripomore k točnosti urnega mehanizma. Leta 1795 ga je izumil urarski genij Abraham Louis Breguet. Izdelava instrumenta je izjemno zapletena, kar znatno vpliva na ceno ure in na njen prestiž. Na večini ur je tourbillion viden skozi transparentno številčnico, druge se ponašajo zgolj z napisom, redke pa ga kot biser skrivajo v sebi.«
www.minutka.si/urarski-pojmi.html
...
Turbillon so v začetku uporabljali v žepnih urah, ki so bile pri nošenju največkrat v pokončnem položaju. Kasneje so jih začeli vgrajevati tudi v zapestne ure, ki pa so pri nošenju v različnih položajih in tako saj delno izničijo vpliv gravitacije na točnost ure. Razen bolj estetskega videza, ne pripomore k natančnosti ure. Jih pa zelo podraži, ure s turbillonom so zelo drage.

Levjul napisal(a):

Na točnost ure vpliva tudi gravitacija, privlačna sila zemlje. Predvsem gravitacija vpliva na nemirko in njeno spiralo. Vpliv gravitacije na delovanje ure je odvisen od položaja ure, horizontalen (številčnica zgoraj ali spodaj) ali vertikalen (krona gor, dol, levo in desno). Zaradi gravitacije nemirka v določenih položajih teče hitreje ali počasneje in tako vpliva na točnost ure. Položaji nemirke vplivajo tudi na spremenjeno trenje v kamnih, običajno so to umetni rubini, ki se uporabljajo v ležajih mehanizmov.
Veliki francoski urar Abraham-Louis Breguet je tako 1795 izumil turbillon, da bi izničil vpliv gravitacije pri žepnih urah. Turbillon je posebno vpetje nemirke, ki izniči negativen vpliv gravitacije, s tem pa pripomore k točnosti urnega mehanizma. Turbillon se je dobro obnesel tudi v pomorskih kronografih (marine chronometer), kateri so omogočili zanesljivo določanje zemljepisne dolžine pri morski plovbi.

...

Iz zaklenjene teme
Levjul napisal(a):

Gravitacija nima vpliva (mogoče zanemarljiv) na delovanje klasične ure z nemirko. Ure z nemirko delujejo tudi v vesolju in to na geostacionarni (breztežnostni) krožnici. V vesolju delujejo tudi avtomatske ure, rotor se premika zaradi gibanja in inercije.

Zato ure na nemirko delujejo neodvisno od gravitacije, delujejo enako dobro pri morju ali v hribih in na dolgih letalskih poletih

Vplivajo pa drugi faktorji: položaj ure, gibanje, temperatura

Iz leksikona na minutki

www.minutka.si/leksikon/urarski-pojmi.html#tourbillon

Iz zaklenjene teme

gorazd napisal(a):

Tadej7ad napisal(a):

In glede mojega zastavljenega vprašanja, ki se začne s trditvijo: "Znano in empirično dokazano dejstvo je, da je natančnost mehanskih zapestnih ur (ki za svoj pogon uporabljajo fiksno vpeto spiralno vzmet in v ležajih uporabljajo rubine) odvisna od lege ure."
Ti temu rečeš neargumentirana trditev? Ok.
Imam pa vprašanje za tebe:
A se z zgornjo trditvijo strinjaš? DA ali NE

Odgovor DA ali NE ni možen.

Z vsem spoštovanjem do tebe. Če bi bil ti urar, oseba z znanstveno titulo, ali oseba, ki je avtor strokovnega članka o temi o kateri razglabljamo, potem bi verjetno sprejel tvojo trditev. Če ne bi bil zadovoljen, potem bi poiskal vir in te z njim seznanil znamenom da me podpreš ali pa zavrneš. Vse v cilju, da resnici pridemdo dna ob predpostavki da pozabim na ego. Ker pa to nisi, potem je tridtev: 'Znano in empirično dokazano dejstvo je, da je natančnost mehanskih zapestnih ur' zame popolnoma nekredibilna. Lahko me prepričaš edinole tako, da navedeš dokaz za to kar trdiš.
...

gorazd napisal(a):

Obravnavan problem očitno presega znanje (pa tudi razsodnost) vseh udeleženih povem pa naj tudi, da presega znanje urarjev s s katerimi sem se posvetoval.

Last Edit: od Tadej7ad.

Odg:Katera komplikacija vam je najljubša? pred 13 let 1 mesec #7196

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
OT v temi tourbillon, prestavljeno drugam.

administrator

Last Edit: od gorazd. Reason: OT prestavljeno

Odg:Tourbillon pred 13 let 1 mesec #7197

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Bistvo delovanja tourbillona je v izničenju vpliva gravitacije na tek mehanizma.
/F. Rakuša; Tehnologija urarstva/

Odg:Tourbillon pred 13 let 1 mesec #7199

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
če povem nasplošno...ni nobenih dokazov da je ura s tourbillonom bolj precizna ali točna od ure brez tourbillona. eventualno se do neke mere lahko opazi večja položajna preciznost, ampak na njo se lahko vpliva tudi z bolj enostavno konstrukcijo kot je tourbillon.

torej...tourbillon je kot lift v štali...brez smisla... :laugh:

Odg:Tourbillon pred 13 let 1 mesec #7239

• Levjul
  • Levjul avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Na forumu je več pojasnil kaj je turbillon. Naj navedem nekatere:
Bistvo delovanja tourbillona je v izničenju vpliva gravitacije na tek mehanizma.
/F. Rakuša; Tehnologija urarstva/
Tourbillon. Je posebno vpetje nemirke, ki izniči negativen vpliv gravitacije, s tem pa pripomore k točnosti urnega mehanizma. www.minutka.si/leksikon/urarski-pojmi.html#tourbillon
Levjul: »Veliki francoski urar Abraham-Louis Breguet je tako 1795 izumil turbillon, da bi izničil vpliv gravitacije pri žepnih urah. Turbillon je posebno vpetje nemirke, ki izniči negativen vpliv gravitacije, s tem pa pripomore k točnosti urnega mehanizma. Turbillon je predvsem kompenziral gravitacijo pri žepni uri v vertikalnem položaju.« www.minutka.si/forum/7-splono-o-urah/5911-tourbillon.html#5922
Sokol: »Kolikor je meni znano, da bi povečali točnost ur z namenom zmanjšati vpliv gravitacije Zemlje.«

Podobnih trditev o tourbillonu je v literaturi in na internetu veliko.
Se je Breguet motil o lastnosti turbillona in o vplivih na gravitacijo?

Veliki francoski urar Abraham-Louis Breguet je 1795 izumil posebno vpetje nemirke in zaskočnega mehanizma imenovanega turbillon. V svoji prijavi za izum je l. 1981 zapisal prednosti turbillona:
»By means of this invention, I have succeeded in canceling through compensation the anomalies caused by the different positions of the centers of gravity of the regulator movements, to distribute frictions on all parts of the circumference of this regulator’s pivots and of the holes in which these pivots move, so that the oiling of the friction surfaces is always even, in spite of oil coagulation, and finally to cancel many other causes of error influencing movement accuracy, which could only be attained until now by constant trial and error and often even without any certainty of success.« (1,3)
Prevod: S pomočjo tega izuma sem uspel zmanjšati in odpraviti napake povzročene z različnimi pozicijami težišča zaskočnega mehanizma, porazdelitev trenja po površini osi zaskočnega mehanizma in v ležajih, v katerih se te osi vrtijo, tako da je oljenje tornih površin vedno dobro, kljub strnjevanju olja, in končno odpraviti številne vzroke za napake, ki so vplivale na točnost mehanizma, ki so bili do sedaj odpravljeni samo s stalnim preizkušanjem in odpravljanjem napak, večkrat brez uspeha.

Kasneje je v pismu svojemu sinu napisal:
»I succeeded in eliminating the anomalies due to the different positions of the center of gravity and movements of the balance, by distributing the function over all the pieces of the balance and pivot holes, so as to assure an equal lubrication of the friction surfaces.« (1,3)
Prevod: Uspelo mi je odpraviti nepravilnosti zaradi različnih položajev (positional error) težišča in gibanja nemirke, s porazdelitvijo funkcije nad vsemi kosi nemirke in ležajev, tako da se zagotovi enako oljenje tornih površin.

Breuget nikjer ni navajal da je s turbillonom izničil ali zmanjšal vpliv gravitacije na mehanizem ure zaradi različnih položajev.
Angleški izraz »center of gravity« pomeni težišče, in ne gravitacija. Breuget je v patentu za turbillon navajal kako se z gibanje nemirke spreminjanja težišča nemirke in problem trenja, ki pri tem nastaja. Dobro se je zavedal pomena trenja v urarstvu saj je znan po izreku: »give me perfect oil, I will give you a perfect watch« (dajte mi odlično olje in dal vam bom odlično uro). (2)
Problem pri gibanju nemirke je spreminjanje težišča nemirke zaradi delovanja spirale nemirke. Ne glede na to kako je nemirka dobro uravnotežena (zbalansirana) statično, pride pri delovanju v urnem mehanizmu do odstopanja v točnosti ure (positional errors) zaradi utripanja nemirke, spreminjanja težišča in centrifugalne sile. Tourbillon ne odpravi te težave, samo jih naredi povprečne.

»Regardless of how well the balance is poised statically, when installed in a watch it shows posi-tional errors due to the sagging of the balance spring, errors caused by centrifugal force, uneven expan-sion of the balance, and lack of uniformity of the balance lamina. The tourbillon does not eliminate these problems, but it averages them out.« (2)

Problem je trenje, kot sem že napisal: trenje povzroča različen tek ure v različnih položajih. Trenje zaradi neuravnotežene nemirke, trenje ker se spreminja položaj nemirke.

Breuget se seveda ni motil, motili smo se mi.

Vir:
1. WATCH KNOWLEDGE - The Tourbillon www.europastar.com/watch-knowledge/10040...history#.UUA6ljfTHbA
2. Breguet
www.worldtempus.com/en/watches/auctions/...n_quotation/no-1188/
3. Was Breguet Right About the Tourbillon?
www.tourbillonwatches.com/breguet.html
Attachments:

Last Edit: od Levjul.

Odg:Tourbillon pred 13 let 4 tednov #7334

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Preden tema tourbillon preide že na tretjo stran in s tem več ali manj v pozabo, mi ne da miru glede sledečega:

Za strokovni portal, kot je ta, bi bilo prav nenavadno, da bi vprašanje vpliva gravitacije, kot ena od motenj izohronizma, (ki je tako rekoč temeljno, v zvezi s problematiko mehanskih mehanizmov in njihovo točnostjo) ostalo neodgovorjeno, debata na to temo pa zaklenjena.

Če naj, po odločitvi vodstva portala bo tako, potem bi bilo konsistentno, umakniti tiste trditve v zavihkih (izven foruma) kjer nedvoumno piše, da gravitacija ima vpliv na točnost ure v različnih položajih.

Če pa Breguet ni nikdar menil, da je s tourbillonom izničil vpliv gravitacije na točnost teka mehanizma, od kod potem trditev o zaznavnem vplivu, ki se resnici na ljubo pojavlja tudi v drugi strokovni literaturi.

V Breguet-ovi prijavi izuma tourbillona med drugim piše tudi: «..in končno (Uspel) odpraviti številne vzroke za napake, ki so vplivale na točnost mehanizma«,..
(Levjul, ali si ob tem spoznal, da med te »številne vzroke« lahko spada tudi vpliv gravitacije, preko trenja v ležajih nemirke, na točnost mehanizma?)

Skratka, očitne kontradikcije s tem v zvezi kličejo po razrešitvi teh vprašanj, saj dvomim, da po navedbah v -Tehnologiji urarstva-, ki sem jo že omenjal, ni nikogar več od strokovnih avtoritet, ki bi lahko kratko in jasno napisal kako je s tem.

Odg:Tourbillon pred 13 let 4 tednov #7337

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
gravitacija vpliva na točnost ur,ampak bistveno manj kot trenje.

Odg:Tourbillon pred 13 let 4 tednov #7339

• gorazd
  • gorazd avatar
  • Nedosegljiv
  • Administrator
  • Administrator
  • Thank you received: 20
Art napisal(a):

Preden tema tourbillon preide že na tretjo stran in s tem več ali manj v pozabo, mi ne da miru glede sledečega:

Za strokovni portal, kot je ta, bi bilo prav nenavadno, da bi vprašanje vpliva gravitacije, kot ena od motenj izohronizma, (ki je tako rekoč temeljno, v zvezi s problematiko mehanskih mehanizmov in njihovo točnostjo) ostalo neodgovorjeno, debata na to temo pa zaklenjena.

Če naj, po odločitvi vodstva portala bo tako, potem bi bilo konsistentno, umakniti tiste trditve v zavihkih (izven foruma) kjer nedvoumno piše, da gravitacija ima vpliv na točnost ure v različnih položajih.

Če pa Breguet ni nikdar menil, da je s tourbillonom izničil vpliv gravitacije na točnost teka mehanizma, od kod potem trditev o zaznavnem vplivu, ki se resnici na ljubo pojavlja tudi v drugi strokovni literaturi.

V Breguet-ovi prijavi izuma tourbillona med drugim piše tudi: «..in končno (Uspel) odpraviti številne vzroke za napake, ki so vplivale na točnost mehanizma«,..
(Levjul, ali si ob tem spoznal, da med te »številne vzroke« lahko spada tudi vpliv gravitacije, preko trenja v ležajih nemirke, na točnost mehanizma?)

Skratka, očitne kontradikcije s tem v zvezi kličejo po razrešitvi teh vprašanj, saj dvomim, da po navedbah v -Tehnologiji urarstva-, ki sem jo že omenjal, ni nikogar več od strokovnih avtoritet, ki bi lahko kratko in jasno napisal kako je s tem.

Art prosim da si bolj konstruktiven. Napiši prosim svoje razumevanje problema sicer bom težko tvoj post razumel kot iskanje odgovora na problem s katerim se ukvarjamo. Ne bi rad namreč, da se ponovi zgodba iz nedavno zaklenjene teme.

administrator

Odg:Tourbillon pred 11 let 8 mesecev #11833

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
10 kratna povečava tourbillona narejena s 3D tiskalnikom. In deluje. Zanimivo :)

www.hodinkee.com/blog/the-tourbillon-100...orological-sculpture

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si