minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Luminiscenca

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18582

• kalimakali
  • kalimakali avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 7
Koliko mi je znano, že kar nekaj let ni več v urarski industriji radioaktivnih premazov (vsaj za te dobre/normalne znamke) za kake kitajske jajce pa nikol ne veš :cussing:

Vsaj kolikor je men znano bi naj bilo tako, če še pa uporabla SLOČAJN to kaka priznana znamka me pa naj kdo popravi;)

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18583

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486

Ali se iz premazov trajno umikajo radioaktivni premazi ?

Trajno so se umaknili že pred več kot pol stoletja:).

Tudi kitajska jajca nimajo radioaktivnih premazov, sodobne luminiscence niso drage. Največji problem radioaktivnih premazov je predstavljalo nanašanje v tovarni, zelo so trpeli delavci, sama nošnja take ure pa ni pretirano nevarna za zdravje.

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18588

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Dobra luminiscenca, ko je "polno nabita" bi morala biti v popolni temi zadovoljivo vidna še naslednjih (1,2,5,6..?) ur ?

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18591

• kalimakali
  • kalimakali avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 7
To je pa povsem odvisno od ure (torej od tega kateri premaz uporabijo plus od modela ure).
Naprimer moja citizen ura se v temi vidi izjemno in drži to par ur, hamilton pa že na začetku ni neki ekstremno more bit resnično temno, da se sploh vidi tudi ne drži ravno dolgo....

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18598

• rojcek
  • rojcek avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 53

kalimakali napisal: To je pa povsem odvisno od ure (torej od tega kateri premaz uporabijo plus od modela ure).
Naprimer moja citizen ura se v temi vidi izjemno in drži to par ur, hamilton pa že na začetku ni neki ekstremno more bit resnično temno, da se sploh vidi tudi ne drži ravno dolgo....

Res je... Tudi moj Tissot je sicer viden par ur v temi, a se s Seikom (monster), ki svojo precej močno svetlost in razložnost drži celo noč, bolj težko primerja. Ima pa Seiko nek svoj premaz Lumibrite...nevem pa če ga uporablja še katera druga znamka.

Me pa zanima kako je z obstojnostjo ponoči pri kakšnih urah višjega ranga... omega, rolex, tag, zenith...

"It's composed of gears, and jewels, and plates, but once you put it together...Boom! It comes to life."

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18600

• elprimero
  • elprimero avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
IWC Mark XII ima oznako: T Swiss made T
Kolikor vem naj bi bilo to v povezavi z vrsto luminiscenčnega premaza. Naj bi bil radioaktiven. Ve kdo kaj več o tem?

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18601

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Res je. Ta oznaka je pomenila, da ima premaze iz tricija, ki je rahlo radioaktiven in se v urarstvu ne uporablja več. Tudi ta ura ga ne več, sedaj nosi oznako swiss made brez T jev.
Zahvale: elprimero

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18604

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97

rojcek napisal:

kalimakali napisal: To je pa povsem odvisno od ure (torej od tega kateri premaz uporabijo plus od modela ure).

Res je... Tudi moj Tissot je sicer viden par ur v temi, a se s Seikom (monster), ki svojo precej močno svetlost in razložnost drži celo noč, bolj težko primerja. Ima pa Seiko nek svoj premaz Lumibrite...nevem pa če ga uporablja še katera druga znamka.

Me pa zanima kako je z obstojnostjo ponoči pri kakšnih urah višjega ranga... omega, rolex, tag, zenith...

Odvisno od starosti ure.
Vsaka lumina ima nek rok trajanja, tudi pri Zenith-u.
Sem pa menjal številčnico na Rainbow Elite uri pa je zdaj lumina močna.
Najverjetneje so lumino nanesli pred kratkim.

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18605

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Je moč sklepati, da lumina, ki je dlje in večkrat izpostavljena močni svetlobi, prej izgubi svojo luminiscentnost ?

Luminiscenca pred 9 let 8 mesecev #18611

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Ja, moč je tako sklepati, če je lumen izpostavljen svetlobi (mislim, da je bolj kritična UV svetloba), se bo na dolgi rok prej iztrošil kot recimo ura, ki bi bila ves čas v temi. Podoben efekt kot pri polnilni bateriji, po toliko in toliko spraznitvah in napolnitvah bo njena kapaciteta manjša.

Drugače pa v primeru, da pri kakšni vintage uri lumen ne opravlja več svoje naloge in je ''zbledel'', ga osebno ne bi niti pod razno menjal z novim, nekateri to zelo radi delajo s svojimi urami, s tem pa ure izgubljajo na vrednosti.

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si