minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Kje kupiti uro in kakšno.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Komentarji v temi katero uro nosite danes

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22510

• Sandokan
  • Sandokan avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 11
Ta luneta je pripomoček za merjenje časa potopa v odvisnosti od globine potopa.
Citat iz nekega foruma:

The diver descends to a depth of 20 meters, determined by means of a manometer. He must then place the triangle on the bezel at the minute hand. He knows that he can remain immersed until the minute hand reaches the number 20 engraved on the bezel, which is approximately 50 minutes. If he drops to 40 meters ie the time it takes for the minute hand to travel the distance between the triangle and the number 40, he can remain immersed for approximately 15 minutes.
Zahvale: Matrus

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22512

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Zanimiv je tudi mehanizem. Eterna je naredila cisto svojega - modularna izvedba. Tule nekaj pise o njem :
minutka.si/novice/lanki/675-eterna-caliber-39.html

Last Edit: od criptus.

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22513

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21

Sandokan napisal: Ta luneta je pripomoček za merjenje časa potopa v odvisnosti od globine potopa.
Citat iz nekega foruma:

The diver descends to a depth of 20 meters, determined by means of a manometer. He must then place the triangle on the bezel at the minute hand. He knows that he can remain immersed until the minute hand reaches the number 20 engraved on the bezel, which is approximately 50 minutes. If he drops to 40 meters ie the time it takes for the minute hand to travel the distance between the triangle and the number 40, he can remain immersed for approximately 15 minutes.

Sem šel pogledat cca 40 let stare dekompresijske tablice U.S. N.A.V.Y. in našel približne vrednosti za omenjeni globini. Časi, ki jih lahko porabiš na določeni globini brez izvajanja dekompresijskih postankov,so v novejših tablicah bistveno krajši. Sicer pa danes ne uporabljamo več tablic in ure, ampak potapljaške računalnike. Meni, ki še vedno nosim v vodo uro in tablice v žepu za back up, če elektronika mrkne, se vedno režijo. Se pa vsako leto zgodi, da od cca 20 potapljačev kakšnemu komp.zataji v enem tednu potapljanja. Opravimo pa 3-4potope na dan. No, te Eterne pa za back up brez tablic v vodo ne bi vzel. Da bi se pa zanašal samo na tako uro in globinomer..hm. Recept za dekompresijsko bolezen. Pa še poceni ni. Ura. Recept pa dobiš gratis z uro.

Last Edit: od Filip.

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22529

• MorskiPas
  • MorskiPas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 115

Filip napisal:

Sandokan napisal: Ta luneta je pripomoček za merjenje časa potopa v odvisnosti od globine potopa.
Citat iz nekega foruma:

Sem šel pogledat cca 40 let stare dekompresijske tablice U.S. N.A.V.Y. in našel približne vrednosti za omenjeni globini. Časi, ki jih lahko porabiš na določeni globini brez izvajanja dekompresijskih postankov,so v novejših tablicah bistveno krajši. Sicer pa danes ne uporabljamo več tablic in ure, ampak potapljaške računalnike. Meni, ki še vedno nosim v vodo uro in tablice v žepu za back up, če elektronika mrkne, se vedno režijo. Se pa vsako leto zgodi, da od cca 20 potapljačev kakšnemu komp.zataji v enem tednu potapljanja. Opravimo pa 3-4potope na dan. No, te Eterne pa za back up brez tablic v vodo ne bi vzel. Da bi se pa zanašal samo na tako uro in globinomer..hm. Recept za dekompresijsko bolezen. Pa še poceni ni. Ura. Recept pa dobiš gratis z uro.

a je to kaj podobnega kot "N.D. limits" tablica na Citizen diver paščku?

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22532

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster

MorskiPas napisal:

Filip napisal:

Citat iz nekega foruma:

a je to kaj podobnega kot "N.D. limits" tablica na Citizen diver paščku?

Tako je: No Decopmpresion limits. To pomeni, da se potapljaš znotraj varnostne krivulje, ko ni potrebna dekompresija oz. dekompresijski postanki na različnih globinah na poti proti površju. Sem videl tudi na drugih znamkah. So povzetek U.S.Navy tablic, ki jih ne uporablja noben resen dive computer. Se pa športni potapljači trudimo, da tudi s potapljaškimi računalniki opravimo potope brez dekompresijskih postankov. No, včasih se temu ne da izogniti, zlasti ne v Jadranu,če hočeš na kakšno potopljeno ladjo, letalo...Za opazovanje podvodnega življa pa ni treba prav globoko 20-30m, v tropskih morjih pa pol manj. Jaz tam (Indonezija, Rdeče morje, karibsko...) najbolj uživam med 10 in 20m in tudi največ vidim, posnamem in pofotkam. Če koga zanima podvodni svet, vabljen da si pogleda:
www.youtube.com/channel/UCYR_4m9GF2hfTOxdac8pTFg
Zahvale: MorskiPas

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22536

• MorskiPas
  • MorskiPas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert

Filip napisal:

Tako je: No Decopmpresion limits. To pomeni, da se potapljaš znotraj varnostne krivulje, ko ni potrebna dekompresija oz. dekompresijski postanki na različnih globinah na poti proti površju. Sem videl tudi na drugih znamkah. So povzetek U.S.Navy tablic, ki jih ne uporablja noben resen dive computer. Se pa športni potapljači trudimo, da tudi s potapljaškimi računalniki opravimo potope brez dekompresijskih postankov. No, včasih se temu ne da izogniti, zlasti ne v Jadranu,če hočeš na kakšno potopljeno ladjo, letalo...Za opazovanje podvodnega življa pa ni treba prav globoko 20-30m, v tropskih morjih pa pol manj. Jaz tam (Indonezija, Rdeče morje, karibsko...) najbolj uživam med 10 in 20m in tudi največ vidim, posnamem in pofotkam. Če koga zanima podvodni svet, vabljen da si pogleda:
www.youtube.com/channel/UCYR_4m9GF2hfTOxdac8pTFg

OK...glede na to da sem rojen v, na morju, ok mati so gledali morje, ko sem se rojeval ali pa prihajal na ta svet.... :laugh: ....približno so mi jasne dekompresijske cone....zakaj, kje, je razlika v Jadranu in tropskih morjih?....
itak da je vse kar je za videt je do 20 metrov....samo po 20ih metrov prihajajo sladice....ne samo da mislim na živalski svet, ampak na cone dekompresije...juhuuuuu... :silly:

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22544

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster

MorskiPas napisal:

Filip napisal: OK...glede na to da sem rojen v, na morju, ok mati so gledali morje, ko sem se rojeval ali pa prihajal na ta svet.... :laugh: ....približno so mi jasne dekompresijske cone....zakaj, kje, je razlika v Jadranu in tropskih morjih?....
itak da je vse kar je za videt je do 20 metrov....samo po 20ih metrov prihajajo sladice....ne samo da mislim na živalski svet, ampak na cone dekompresije...juhuuuuu... :silly:

Ne vem natančno, kaj si hotel povedat z deko conami. Ne vem, kaj bi naj to bilo. Razlike v izvajanju dekompresijskih postankov med Jadranom in tropi ni, vsaj kar se globine in časov prebitih na le-teh tiče. Res pa je, da je v tropih manj neprijetno zaradi višje temperature morja prebit kakšne pol do ene ure samo na dekompresijskih postankih. Pa če še moraš še na "štriku viset" v modrini brez obale ali reefa v bližini in počakat ,da pretečejo vsi deko postanki...Mene tako potapljanje popolnoma nič ne mika.Res pa je, da smo ljudje različni in so nam različne stvari všeč. Decembra sem bil na ladji z dvema angležema, ki sta se potapljala z zaprtim krogom(za neuke: sistem,ki ne spušča mehurčkov v vodo). Potopila sta se na 120m in tam prebila 5 minut. Preden sta se potopila sta skoraj 3 ure pripravljala opremo, računala deko postanke, preverjala jeklenke, kompjuterje......Od začetka potopa pa do ponovne vrnitve na gladino je poteklo cca 1,5 ure. Na dnu (120m) sta pa prebila 5 minut in buljila v mulj. Hvala lepa! No, kot sem že rekel:kar pač komu paše. Če se ne motim, si muzikant. Verjetno tud ti z enakim veseljem ne "žagaš" po kontrabasu kakega Mozarta ali pa Prešernovega nagrajenca V.Žuraja?! Se motim?

Last Edit: od criptus.

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22547

• MorskiPas
  • MorskiPas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert

Filip napisal:

MorskiPas napisal:

Filip napisal: OK...glede na to da sem rojen v, na morju, ok mati so gledali morje, ko sem se rojeval ali pa prihajal na ta svet.... :laugh: ....približno so mi jasne dekompresijske cone....zakaj, kje, je razlika v Jadranu in tropskih morjih?....

Ne vem natančno, kaj si hotel povedat z deko conami. Ne vem, kaj bi naj to bilo. Razlike v izvajanju dekompresijskih postankov med Jadranom in tropi ni, vsaj kar se globine in časov prebitih na le-teh tiče. Res pa je, da je v tropih manj neprijetno zaradi višje temperature morja prebit kakšne pol do ene ure samo na dekompresijskih postankih. Pa če še moraš še na "štriku viset" v modrini brez obale ali reefa v bližini in počakat ,da pretečejo vsi deko postanki...Mene tako potapljanje popolnoma nič ne mika.Res pa je, da smo ljudje različni in so nam različne stvari všeč. Decembra sem bil na ladji z dvema angležema, ki sta se potapljala z zaprtim krogom(za neuke: sistem,ki ne spušča mehurčkov v vodo). Potopila sta se na 120m in tam prebila 5 minut. Preden sta se potopila sta skoraj 3 ure pripravljala opremo, računala deko postanke, preverjala jeklenke, kompjuterje......Od začetka potopa pa do ponovne vrnitve na gladino je poteklo cca 1,5 ure. Na dnu (120m) sta pa prebila 5 minut in buljila v mulj. Hvala lepa! No, kot sem že rekel:kar pač komu paše. Če se ne motim, si muzikant. Verjetno tud ti z enakim veseljem ne "žagaš" po kontrabasu kakega Mozarta ali pa Prešernovega nagrajenca V.Žuraja?! Se motim?

niti najmanj...juhuuuu...malo sem se neprecizno poptopil....ampak se razumemo.... :laugh: ...vsekakor, hvala za precizna pojasnila....srečno v bodočih potopih....

pa še neobvezna informacija...ta Prešernov nagrajenc bo mene preskočil za 20 razredov, plačilnih, s to nagrado...takle mamo v državni upravi....zakoni so zakoni...

@Filip@, sem si ogledal tvoje posnetke...fantazija 2018, mark III...v klasični glasbi so bile objavljene dve Fantaziji...prva liga...tvoja je lahko tretja....in to z Go Pro...vsaka čast...spoštujem...juhuhuuuuuuu...

Last Edit: od MorskiPas.

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22548

• u-boat
  • u-boat avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Se opravičujem za nestrpnost ampak ali brez juhuuhuuuu ne gre???? :pinch: :pinch: :blink:

Last Edit: od u-boat.

Komentarji v temi katero uro nosite danes pred 8 let 3 mesecev #22550

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Za Tole Zenith AF/P bi vas vprašal za mnenje:

Obnovil bi poliranje.
Naj ostane taka kot je ali bi malo spremenil videz?
Ima namreč satinirane tudi stranice.
Polirana je namreč precej grobo, verjetno še original.
Pas je tudi tak italijanski fancy, ki sicer paše k uri.
Bi zamenjali ali pustili kot je?

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si