minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Kje kupiti uro in kakšno.

TOPIC: KATERO URO NOSITE DANES?

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8589

• mihas
  • mihas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 1
Danes Seiko Lord Marvel 5740-8000 (z mehanizmom 5740C - high beat, 36000 bph). Prispel v sredo direktno z Japonske, danes pa je dobil še nov pas pri Igorju :)

Attachments:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8591

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Zanimivo, nisem vedel da Seiko dela oz. je delal 5Hz mehanizme.
Ima "hack" funkcijo ?

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8593

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
V 60 letih so imele zapestne ure običajno frekvenco 18.000 a/h ali 2,5Hz. Novi materiali in boljša sredstva za mazanje so pripomogli k razvoju višjih frekvenc. Girard Perregaux je l. 1966 naredi prvi hi-beat mehanizem (36.000 a/h ali 5Hz), l. 1967 pa je Seiko naredil ročni mehanizem 5740C (firma Seiko Lord Marvel).
Večina mehanskih Seiko ur (Grand Seiko, King Seiko in Seiko Lord Marvel) ima hi-beat mehanizme z hack funkcijo in ročnim navijanjem (Grand Seiko, King Seiko).
Mihasu čestitam za odlično uro, povej malo več kako je potekal nakup.

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8597

• mihas
  • mihas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 1

Shadow napisal: Zanimivo, nisem vedel da Seiko dela oz. je delal 5Hz mehanizme.
Ima "hack" funkcijo ?

Mehanizem žal nima te funkcije, kolikor mi je znano je Seiko to funkcijo dodal kasneje v hi-beat mehanizmih za modele Grand Seiko (nekateri so bili poleg tega še avtomatski). Tudi danes Seiko še izdeluje modele Grand Seiko z 36000 bph mehanizmi, svojevrstna zgodba pa so še modeli Spring Drive z mehanizmom ki so kombinacija mehanskih in kvarčnih in kjer je gibanje kazalcev popolnoma zvezno...

Levjul napisal: V 60 letih so imele zapestne ure običajno frekvenco 18.000 a/h ali 2,5Hz. Novi materiali in boljša sredstva za mazanje so pripomogli k razvoju višjih frekvenc. Girard Perregaux je l. 1966 naredi prvi hi-beat mehanizem (36.000 a/h ali 5Hz), l. 1967 pa je Seiko naredil ročni mehanizem 5740C (firma Seiko Lord Marvel).
Večina mehanskih Seiko ur (Grand Seiko, King Seiko in Seiko Lord Marvel) ima hi-beat mehanizme z hack funkcijo in ročnim navijanjem (Grand Seiko, King Seiko).
Mihasu čestitam za odlično uro, povej malo več kako je potekal nakup.

Res je, Lord Marvel je bila prva serija v katero je Seiko vgradil mehanizem s 36000 bph, hi-beat oznako so sicer imeli tudi nekateri modeli King Seiko in Grand Seiko z mehanizmi 28800 bph, tako da je treba biti previden ko kupuješ (če je tvoj cilj točn določen mehanizem seveda). Konkretno moja ura je bila izdelana leta 1972 (vsaj glede na serijsko številko na hrbtni strani).

Drugače sem v bistvu že nekaj časa želel imeti uro s hi-beat mehanizmom in sem gledal različne avkcije modelov Seika z 36000 bph mehanizmi. Na koncu sem se vključil v licitacijo za to uro in jo tudi dobil, cena se je ustavila pri 150 dolarjih, kar se mi zdi razmeroma ugodna cena, prejšnje licitacije ki sem jih spremljal za Seiko ure s high beat mehanizmi so se ponavadi končale precej višje.

Resnici na ljubo sicer ni tako brezhibno ohranjena, kot nekatere druge na dražbah (ima nekaj madežev na številčnici na levi strani, predvidevam tudi da je bilo steklo zamenjano ali pa vsaj polirano, ker je praktično brez prask ...), ampak zame zato ni nič slabša, prej nasprotno, doda nek čar ki ga nove ure nimajo.
Navijanje in sam mehanizem deluje brezhibno in res je svojevrsten užitek gledati, kako se kazalec skoraj popolnoma zvezno premika prek številčnice :)

Last Edit: od mihas.

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8680

• Mitja
  • Mitja avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Nova pridobitev :) Hvala še enkrat, Sokol!

Attachments:

Last Edit: od Mitja.

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8681

• sokol
  • sokol avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
hvala tebi. tole ti je bil nakup leta.

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8686

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21
Pošiljam obljubljeno. Sem našel nekaj trenutkov tudi za fotografiranje ure.

Attachments:
Zahvale: criptus

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8688

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
@ Filip

Odlično :woohoo:

Kje pa je tole?

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8689

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21

criptus napisal: @ Filip

Odlično :woohoo:

Kje pa je tole?

Na eni fotografiji je ura na 30m, na drugi pa na 20m globine. Globino prikazuje veliki kazalec, na ekranu pa čas trajanja potopa. Mali kazalec prikazuje hitrost dvigovanja oz. spuščanja. Oboje je bilo posneto na Rdečem morju. Mislim, da ena na Elphinestone reefu, druga pa na otoku Zagarbad. Uporabil sem Canon G15 v podvodnem ohišju z vgrajeno bliskavico. Za kaj boljšega pa je potrebno imeti vsaj dve zunanji bliskavici in drugačno in tudi bistveno dražje ohišje. Vse skupaj stane cca za eno dobro uro med 6 in 7 tisoč €. Sem posnel tudi cca 150 Gb filmov in ko jih bom pregledal, uredil, zlepil, bom prilepil povezavo, da si boste lahko ogledali morske pse, delfine, želve, korale....

KATERO URO NOSITE DANES? pred 12 let 6 mesecev #8690

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Od danes in nekaj tednov na testiranju.

Victorinox Alpnach mehanska 44mm. Zelo dobro izdelana ura, robustna in težka. Več pa kmalu B)

Hvala Urarstvu Robnik in zastopniku Dynamic Trade.

Attachments:

minutka.si minutka.si minutka.si