minutka.si

Test - TAG Heuer Carrera Tachymeter Racing

tag.heuer.carrera.jpgNa portalu minutka.si uvajamo novo rubriko TESTI UR. Ocenjevali bomo zapestne ure različnih cenovnih razredov, led pa bomo prebili z legendarnim TAG Heuerjem. Kot prvega bomo  v cenovnem razredu  od 1000 € do 3000 € pod testno lupo vzeli, po našem mnenju, enega izmed najlepših časomerov švicarskega urarja TAG Heuer, model Carrera Tachymetre Chronograph Racing Automatic.

Ozadje

Heuer.jpgKolekcijo TAG Heuer Carrera Chronograph je leta 1963 ustvaril Jack Heuer, ime pa je dobila po slavni in zelo zahtevni avtomobilski dirki iz 50. let minulega stoletja, Carrera Panamericana Mexico. V 70. letih minulega stoletja so bile Carrere Chronograph izredno priljubljene med vozniki formule 1, kar je pripomoglo k temu, da je omenjena ura postala ena izmed najbolj popularnih med ljubitelji športnih ur in zbiratelji. TAG Heuer svoje povezanosti z najrazličnejšimi športi nikoli ni skrival. Kot časomerilec se je izkazal na vrhunskih športnih prireditvah, kot so: formula 1, olimpijske igre in prireditve pod pokroviteljstvom FIS.

TAG.Pitt.jpgTAG Heuer si je v vseh letih od svoje ustanovitve utrdil sloves športne, zanesljive, kakovostne, inovativne, vrhunske in prepoznavne urarske znamke, kar potrjuje tudi dejstvo, da ga vidimo na zapestjih vrhunskih športnikov, kot so: Lewis Hamilton, Tiger Woods, Kimi Raikkonen, Alain Prost, Maria Sharapova in zvezd Leonardo Di Caprio, Brad Pitt (na sliki), Jim Belushi, Chen Daoming ter številnih drugih, izredno priljubljen in prepoznaven pa je tudi med Slovenci.

Kolekcijo Carrera Tachymetre Chronograph Automatic sestavlja paleta različnih modelov. TAG Heuer jo je na trg zapeljal konec leta 2005, ure pa so tri leta kasneje doživele prvi manjši 'face-lifting'. Razliki sta dve, in sicer prva v tesnjenju, namesto prvotnih 50 m ura zdaj tesni do 100 m, druga sprememba pa je pas, ki je po novem nekoliko masivnejši.

 Zunanjost

TAG.CV2014.FT6007h.JPGTipična za Carrera Tachymetre Chronograph je prav gotovo njena luneta s tahimetrsko skalo.  Površina lunete je obdelana po posebnem tehnološkem postopku PVD, kar ji zagotavlja visoko odpornost in obstojnost. Za značilen športni videz poskrbijo agresivni živo rdeči kazalci kronografa ter imenitni pomožni številčnici kronografa na številkah 12 in 6, ki obkroženi s plemenito kovino močno spominjata na klasične avtomobilske merilnike obratov motorja in hitrosti. Pika na i je vsekakor delno perforiran pas iz koži izredno prijetnega kavčuka, z vtisnjenim imenom znamke ter pregibno zaponko z varnostnima gumboma, ki poskrbita za varno, hitro in preprosto zapenjanje ali odpenjanje ure.

TAG.bel.jpgKljub dokaj izrazitemu športnemu videzu, je Carrera Tachymetre Chronograph s svojimi čistimi linijami dovolj elegantna, da se lepo poda tudi k resnejšim oblačilom. Iz divjega športnika jo lahko preprosto prelevimo v eleganten in umirjen časomer le s preprosto menjavo pasu, ki pa ni ravno poceni.

Ohišje ure je izdelano iz plemenitega jekla in je na videz precej robustno. V novejših različicah tesni do 100 m (prej 50 m). Celotna teža ure s pasom iz kavčuka je 112 g.  Številčnica in dno sta pokrita s kakovostnim safirnim steklom odpornim proti praskam in prevlečenim s posebno plastjo, ki preprečuje bleščanje. Številčnica je črna z oznakami in logotipom znamke iz kontrastno bele barve, popestrijo pa jo kazalci kronografa v živo rdeči barvi. Na številki 3 je okence za prikaz datuma, na številkah 6 in 12 sta pomožni številčnici kronografa, na številki 9 pa prikaz malih sekund.

Carrera Tachymetre Chronograph hote ali nehote vzbuja spomin na čase, ko so bili dirkači formule ena, ki so svoje Carrere radi razkazovali na svojih zapestjih, še pravi gentlemeni, in na vse tisto, kar je ta čas predstavljal. S svojim edinstvenim slogom je našla veliko posnemovalcev, ki pa več od tega najbrž nikoli ne bodo.

Mehanizem

TAG.caliber.16.jpgCarreri Tachymetre Chronograph Racing daje življenje avtomatski mehanski mehanizem calibre 16 premera 30 mm, višine 7.9 mm, s 25 kamni in frekvenco delovanja 28.800 a/h (4Hz). TAG Heuer je za osnovo vzel preizkušen in robusten mehanizem Valjoux/ETA 7750, ki ga bo, po odločitvi Ete, da po letu 2010 preneha s prodajo nedokončanih (ebauche) mehanizmov zunanjim strankam, najverjetneje zamenjal mehanizem enega od proizvajalcev klonov Ete (Sellita, La Joux-Perret, Dubois-Dépraz). Mostovi in rotor so okrašeni z Ženevskimi črtami ter napisom TAG Heuer Calibre 16 SWISS MADE, imenitno mehaniko pa lahko, kar je zelo zabavno, občudujemo skozi transparentno dno. Tovarniški podatki navajajo rezervo navitja od 38 do 42 ur, praktična uporaba pa pokaže, da se avtonomija navitja zelo približa zgornji vrednosti.

chartTAG.jpgMeritve natančnosti teka mehanizma smo v času testiranja izvajali mesec dni v zimskem obdobju in v pogojih vsakodnevnih opravil. Pretiranemu  stresu ure nismo izpostavljali, saj vsekakor ni namenjena za opravljanje  težkih fizičnih del in zelo intenzivnih športnih aktivnosti. Odstopanje od referenčnega časa je bilo od -3 do -6 sekund dnevno, odvisno pa je bilo od intenzivnosti in pogostosti premikov roke po pravilu: večja intenzivnost - manjše odstopanje. Tako odstopanje je še sprejemljivo glede na to, da mehanizem nima C.O.S.C. certifikata (standard dovoljuje odstopanje od -4 do +6 sekund dnevno). Po naših izkušnjah bi se morali necertificirani  mehanizmi Valjoux/ETA 7750 odrezati celo nekoliko bolje, a kljub temu menimo, da bi rahlo umerjanje pri urarju rezultat izboljšalo, saj je relativna dnevna napaka še vedno dovolj majhna (3 sekunde).

Vtis / slog

Ura je dovolj atraktivna in hkrati ne izstopa preveč, da vzbudi poželenje tako pri športnikih po srcu in slogu oblačenja, kot tudi pri bolj umirjenih, ki iščejo nekaj več od preproste klasike. S svojimi čistimi linijami in z brezčasno obliko,  kot tudi s kakovostno izdelavo, bo ponosnim lastnikom prav gotovo v ponos še veliko let od dneva nakupa. Njen adut pa ni le izgled, saj se ponaša z vrhunsko mehaniko, ki pa ji vseeno manjka malo prestiža. Lepo bi se ji namreč podal hišni mehanizem (vrhunski TAG Heuerjev Calibre 1887), ki pa bi najverjetneje precej vplival tudi na končno ceno.

Ocena TAG Heuer Carrera Chronograph

Izgled : 9/10
Čeprav je ocenjevanje izgleda povsem subjektivna zadeva, pa si dovolimo uri dati oceno 9, ker je kljub svoji športni pojavi še dovolj elegantna, da pristoji tudi k suknjiču in h kravati. Pogrešamo kakšen milimeter ali dva večji premer, ker ura s svojimi 41 mm na močnejših zapestjih deluje nekoliko premajhna.

Praktičnost : 9/10
Bolj napredne funkcije časomerov so bolj ali manj simbolnega pomena in stvar prestiža, a priznajmo, da je kronograf včasih prav uporabna zadeva. Nekoliko manj je resnici na ljubo uporabna tachymeterska skala, po drugi strani pa pusti pozitiven vizualni vtis. Skupna ocena praktičnosti je nekoliko manjša le zaradi slabše svetleče prevleke na kazalcih, ki proti jutru zaradi tega izgubi svoj pomen.

Natančnost in kakovost izdelave : 9/10
Izdelava je natančna, materiali robustni, vzdržljivi in kakovostni. Nekoliko preveč občutljiv na fizične poškodbe je le zunanji rob lunete.

Mehanizem : 8/10
Calibre 16 temelji na preizkušeni in robustni Valjoux/ETA osnovi, ki skupaj z dodelavo v TAG Heuerjevih delavnicah zagotavlja natačnost in zanesljivo delovanje. Meritve odstopanj od referenčnega časa so pokazale napako v povprečju od 3 do 6 sekund zaostanka dnevno, kar je tudi razlog za oceno, kakršno smo ji pripisali.

Splošen vtis : 9/10
TAG Heuer Carrera ure govorijo same zase. S to luksuzno urarsko znamko boste prav gotovo izbrali lep, funkcionalen, vzdržljiv in atraktiven časomer, ki vam bo v ponos, opazovalcem pa bo vzbudil nekaj nevoščljivosti.
 
Skupna ocena : 8,8/10
 
Različice

Razlicice.jpgKolekcija TAG Heuer Carrera šteje celo paleto različic, ki se med seboj razlikujejo po številčnicah v modri, srebrni, črni in rjavi barvi, po barvah lunet, ki so lahko srebrne, črne, modre, rjave ali zlate,  ter po pasovih iz različnih barv in materialov, kot je rjavo usnje, delno perforirano črno usnje, delno perforiran črn kavčuk ali plemenita kovina, lahko tudi v kombinaciji z zlatimi sredinskimi členki. Izdanih je bilo tudi nekaj omejenih serij, kot na primer posvečana Lewisu Hamiltonu (na sliki), vozniku formule 1 in ambasadorju TAG Heuer.

 Različice v sliki
 TAG.CV2010.BA0786.jpg       TAG.CV2010.FC6205.jpg    TAG.CV2013.BA0786.jpg    TAG.CV2015.BA0786.jpg
 TAG.CV2013.FC6206.jpg      TAG.CV2014.BA0786.jpg   TAG.CV2014.FT6007.jpg    TAG.CV2017.BA0786.jpg
 TAG.CV2050.BD0789.jpg      TAG.CV2016.BA0786.jpg   TAG.CV2016.FC6205.jpg    TAG.CV201M.BA0794.jpg
 Slike: tagheuer.com            
 
 
Tehnični podatki
Funkcije : ure, minute, male sekunde, kronograf, datum.
Pas : črn, delno perforiran kavčuk s pregibno zaponko in varnostnima gumboma.
Ohišje : plemenito jeklo, transparentno dno.
Številčnica : črna z rdečimi kazalci kronografa, 3 pomožne številčnice.
Steklo : safirno steklo.
Luneta : črna s tahimetrsko skalo.
Mehanizem : avtomatski, TAG Heuer kaliber 16, 25 kamnov 28.800 a/h.
Premer / višina : 41 mm / 16 mm.
Tesnjenje : 100 m.
Teža : 112 g.
Cena : 2200 €.
 Tehnični podatki: tagheuer.com

Za bolj zahtevne

Pri Carreri Tachymetre Chronograph bi zelo pozorni vseeno našli kakšen minus, ki pa je seveda lahko  posledica povsem subjektivne ocene ali izkušnje in splošnega vtisa nikakor ne pokvari. Kljub robustnosti ohišja se zunaji rob lunete pokaže kot precej občutljiv na fizične poškodbe, tako da se nekoliko bolj grobo srečanje ure s trdim predmetom lahko pozna na robu lunete kot natančnemu pogledu neprijetna vdrtinica. Nekoliko ji zamerimo tudi osvetlitev, saj so s svetlečo snovjo prevlečeni le kazalci, pa še ti po nekaj urah v temi ne opravljajo več dovolj dobro svojega dela.V nekaj besedah

Za ceno od 2.000 do 3.000 € (odvisno od različice in trgovca) boste s TAG Heuer Carrera Tachymetre Chronograph Racing Automatic dobili moško športno luksuzno uro, ki deluje dovolj umirjeno in eleganto ter je istočasno ravno prav sodobno oblikovana, da je primerna za skorajda vsako priložnost. Priporočamo nakup različice s pasom iz plemenitega jekla, dodatno pa še pas iz kavčuka ali usnja. Uri zelo lepo pristojita oba, hkrati pa sta si po slogu zelo različna.

TAG Heuer Carrera na Amazon.com

Vir slik, zgodovine in tehničnih podatkov: tagheuer.com

Komentarji   

0 #5 konj 06:08 03-08-2014
Lepa je ,pa kaj saj tudi Ferari ni brez napak.Dobro je imeti pripomoček za navijanje ure,da jo zvečer spraviš pol pa lahko mal " pozabiš " nanjo !
Citat
+7 #4 brozga 19:06 05-09-2011
Saj je avtomatik! Ni ti treba skrbet da je navita ker se navija samo s tem ko jo nosiš.
Citat
-8 #3 gorky 10:51 05-09-2011
:-) Kaj imam od pregrešno drage ure ,če moram vedno skrbeti ali je navita ,kot da nebi imel drugega dela ??Najbolje je imet še nekje poceni radijsko vodeno uro skrito .!
Citat
+6 #2 Johnny 22:04 23-06-2011
Moja Carrera zaostaja v povprečju za okoli 30s na mesec. Nosim jo pa med tednom po 10 ur na dan, čez vikende pa jo enkrat ali dvakrat navijem.
Citat
+2 #1 Bond 12:48 27-02-2011
Superca! Ena izmed mojih najljubših 8)
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si