minutka.si

Skupina SWATCH ustavila prodajo ETA mehanizmov svojim tekmecem

eta.jpgLeta 2008 je skupina SWATCH napovedala, da bo do leta 2010 ustavila prodajo ETA mehanizmov vsem proizvajalcem ur, ki so izven njene skupine. 

ETA, ki je sestrsko podjetje skupine SWATCH, je največji in najpomembnejši proizvajalec mehanizmov, s katerimi oskrbuje skoraj vse znane švicarske prestižne proizvajalce časomerov kot tudi ostale izven države. ETA proizvaja vse vrste mehanizmov, od kvarčnih do zelo prestižnih mehanskih.

Predsednik Nicolas Hayek je sporno odločitev potrdil kljub trditvam švicarskih oblasti o tem, da naj bi šlo za protimonopolen in nezakonit ukrep, ki škodi švicarski ekonomiji. 

Odločitev ETA, da ustavi prodajo mehanizmov svojim tekmecem, lahko povzroči propad podjetij, ki so povsem odvisna od njihovih mehanizmov in prodajajo svoje izdelke pod blagovno znamko "Swiss made". Po drugi strani je to priložnost za vse ostale proizvajalce mehanizmov, kot sta Sellita in Ronda. 

Večina ključnih elementov v ETA mehanizmih ni več pod ščitom intelektualne lastnine, saj so patenti zaščiteni le določen čas, potem pa jih lahko proizvaja kdorkoli ima možnost za to. Na ta način je ETA mehanizem 2824-2 prevzela Sellita in mu nadela svoje ime SW200.

Nekatere znamke utegnejo prevzeti celo japonske mehanizme. Japonci že nekaj let proizvajajo izredno kakovostne mehanizme, a so brez tradicije in nimajo močne blagovne znamke tako kot Švicarji.

Odločitev je torej neizbežna in trg se bo moral temu prilagoditi. V prihodnje bo torej zanimivo spremljati razvoj dogodkov povezanih s tem.

Vir : watches.infoniac.com

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si