minutka.si

TAG Heuer in koncept PENDULUM

TAG.Pendulum.2.jpgNa sejmu Baselworld 2010 je TAG Heuer po mnenju mnogih predstavil najpomembnejšo novost - 'Pendulum Koncept Watch', prvo mehansko uro, ki deluje brez spirale.

Namen spirale je, da nemirki zagotavlja energijo za enakomerno gibanje. Spirala je izdelana iz posebne zlitine, je zelo tanka in elastična. Zaradi svojih fizičnih lastnosti ima nekatere pomanjkljivosti, ki vplivajo na točnost in enakomernost delovanja urnega mehanizma. Te lastnosti so: masa, na katero vpliva sila težnosti, material, iz katerega je izdelana spirala in je občutljiv na temperaturne spremembe, ter razlika med geometrijskim centrom in centrom težnosti. Vse te pomanjkljivosti so bile s časom precej izboljšane, a nikoli povsem odpravljene.

pendulum_detail.jpgPomanjkljivostim se je TAG Heuer v novem konceptu izognil tako, da je namesto spirale razvil dovršen sistem magnetov, ki tvori harmonični oscilator, ta pa ustvarja popolnoma linearen vrtilni moment. Frekvenca oscilatorja je izjemnih 6 Hz, to je 43.200 polnihajev na uro. Mehanizem, ki ga je TAG Heuer razvijal 3 leta, ostaja povsem mehanski kar pomeni, da za svoje delovanje ne potrebuje vira električne energije.

Ime Pendulum je TAG Heuerjev koncept podedoval po uri imenovani Pendulum clock - ura z nihalom, ki jo je leta 1675 iznašel nizozemski astronom, matematik, pisec znanstvene fantastike in urar, Christiaan Huygens.

TAG.Pendulum.1.jpgTAG Heuer je koncept Pendulum predstavil v časomeru 'Grand Carrera Pendulum', ki je izdelan iz črnega titana, nova tehnološka mojstrovina pa je skozi številčnico, prav tako v elegantni črnini, vidna na številki devet.

TAG Heuer s tem konceptom odpira novo poglavje v izdelavi mehanizmov. Nova tehnologija oscilatorjem omogoča še krajše intervale, s tem pa še večjo natančnost in stabilnost delovanja. TAG Heuer je novost že patentiral, vendar bo do komercialne uporabe potrebno počakati še vsaj nekaj let.

{youtube}ZNtvxzY47aE{/youtube}

Vir: baselworld.tagheuer.com

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si